Crop Facts // Φυτοπροστασία στην πράξη // Βακτηρίωση Pseudomonas syringae pv. syringae

Page 1

Φυτοπροστασία στην πράξη

Βακτηρίωση Pseudomonas syringae pv. syringae


ΠΕΡΙΓΡΑΦΉ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΟΣ Η βακτηρίωση λόγω Pseudomonas syringae pv. syringae στην αχλαδιά είναι ένα σημαντικό παθογόνο που οδηγεί σε υψηλές απώλειες καθώς προκαλεί αποξηράνσεις ανθέων, ταξιανθιών, οφθαλμών και κλαδίσκων αλλά και κηλιδώσεις φύλλων και καρπών. Η ξήρανση των ανθέων και τα έλκη στους κλάδους μοιάζουν πολύ με τα αρχικά συμπτώματα που εμφανίζονται στην ασθένεια βακτηριακό κάψιμο. Το παθογόνο δεν επιβιώνει στους προσβεβλημένους ιστούς (έλκη, άνθη, κηλίδες) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καθοριστικό ρόλο στην επιδημιολογία του παίζουν οι καιρικές συνθήκες και ιδίως η υγρασία και θερμοκρασία.

Η ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ Οργανώθηκε αποδεικτικός αγρός στο Αργυροπούλι Τυρνάβου, με σκοπό την ανάδειξη της προστασίας που παρέχει το πρόγραμμα εφαρμογών με Luna Care & Serenade Aso έναντι των βακτηριολογικών προσβολών από Pseudomonas syringae pv. syringae. Τοποθεσία: Αργυροπούλι Τυρνάβου / Ποικιλία: Κρυστάλλι Παραγωγός-Γεωπόνος: Κατσαβός Γεώργιος

Δες τον χάρτη


ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΉ ΕΦΑΡΜΟΓΉ: Έγιναν συνολικά 5 εφαρμογές, 3 στο στάδιο της ανθοφορίας (αρχή, μέση & τέλος ανθοφορίας) και 2 στο στάδιο του καρπιδίου με την εξής σειρά: Έναρξη ανθοφορίας (BBCH 61): Serenade Aso Πλήρη ανθοφορία (BBCH 65): Luna Care

Τέλος ανθοφορίας (BBCH 67): Serenade Aso Ανάπτυξη καρπιδίου (BBCH 71): Luna Care

Ανάπτυξη καρπιδίου (BBCH 73): Serenade Aso

ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΠΟΔΌΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ Προς το τέλος της ανθοφορίας, παρατηρήθηκαν σημαντικές προσβολές των ανθέων στο μάρτυρα. Το βακτήριο μείωσε τον αριθμό των ανθέων ή/και ολόκληρες τις ταξιανθίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μικρότερο δέσιμο των καρπών.


Αντίθετα, στο πρόγραμμα εφαρμογών με Serenade Aso & Luna Care, η παρουσία του βακτηρίου ήταν χαμηλή & αντίστοιχα η αποτελεσματικότητα του προγράμματος υψηλή, τόσο κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας όσο & κατά την ανάπτυξη του καρπιδίου.

Αποτελεσματικότητα στο στάδιο πριν το τέλος της ανθοφορίας (BBCH 67) 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0

82.9 75.4

12.9 Μάρτυρας Πίεση προσβολής

Αποτελεσματικότητα

Αποτελεσματικότητα στο στάδιο αύξησης καρπιδίου (BBCH 71) 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0

79.3 78.3

16.3 Μάρτυρας Πίεση προσβολής

Αποτελεσματικότητα


ΕΠΙΠΛΈΟΝ ΟΦΈΛΗ Οι εφαρμογές με Luna Care, πέρα της συμβολής τους στην προστασία από βακτηριολογικές προσβολές, συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών από Στεμφύλιο, Φουζικλάδιο και Ωίδιο. Επίσης, έχουν μια θετική επίδραση στην ευρωστία της καλλιέργειας οδηγώντας σε καλύτερο σχηματισμό των ανθοταξιών, σε καλύτερη καρπόδεση αλλά και ανάπτυξη των καρπών, ενώ εμφανίζουν υψηλότερη αντοχή σε συνθήκες stress. Αντίστοιχα, οι εφαρμογές με Serenade Aso, πέρα της συμβολής τους στην προστασία από βακτηριολογικές προσβολές, συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών από Στεμφύλιο. Επίσης, ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς άμυνας των δένδρων βελτιώνοντας την άμυνά τους σε βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες.

ΠΡΌΤΑΣΗ

ΑΞΊΑΣ

Εφαρμογές με Serenade Aso & Luna Care κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας (αρχή, μέση και τέλος) για μέγιστη προστασία από βακτήρια & ασθένειες, αλλά και διατήρηση και ενίσχυση της υγείας του αχλαδεώνα.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 04/2023 | Γ.Ε.ΜΗ.: 299101000

ΠPOΣOXH ΣTIΣ OΔHΓIEΣ XPHΣHΣ. Πριν τη χρήση διαβάζετε τις προειδοποιητικές φράσεις και τα σύμβολα που αναγράφονται στην ετικέτα.

ΤΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΗ ΤΡΟΠΟ. ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.