Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021

Η λύση στην καταπολέμηση του βοτρύτη στο αμπέλι από την Κ&N Ευθυμιάδης

Κ&N Ευθυμιάδης
Η λύση στην καταπολέμηση του βοτρύτη στο αμπέλι από την Κ&N Ευθυμιάδης

Μυκητοκτόνο επαφής με προληπτική και θεραπευτική δράση για την καταπολέμηση του βοτρύτη στο αμπέλι. Οι δραστικές ουσίες, που είναι φυτικά αιθέρια έλαια, καταστρέφουν την κυτταρική μεμβράνη, παρεμποδίζοντας τη βλάστηση των σπορίων και την ανάπτυξη μυκηλίου του μύκητα. Επίσης καταστρέφουν το μυκήλιο που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Το Mevalone CS είναι μίγμα τριών δραστικών συστατικών σε μορφή αιωρήματος μικροκαψουλών (CS). Τα δραστικά συστατικά (eugenol 3.2%, geraniol 6.4% και thymol 6.4%) ανήκουν στην ομάδα των τερπενίων, τα οποία είναι οργανικές ενώσεις πουπροέρχονται από την συνένωση μονάδων ισοπρενίου (πολυμερή του ισοπρενίου) και εμφανίζουν ισχυρή μυκητοκτόνο δράση. 

7

Η Καινοτομία του Mevalone CS

Ιστορικά , οι χρήσεις των τερπενίων στη γεωργία ήταν πολύ περιορισμένες και οι λόγοι ήταν οι εξής:

✅ Υψηλή πτητικότητα όλων των τερπενίων

✅ Μικρή διαλυτότητα των τερπενίων στο νερό

✅ Μικρή υπολειμματικότητα δράση-διάρκεια των τερπενίων

Η καινοτομία του Mevalone CS είναι η χρήση της τεχνικής ενθυλάκωσης (εγκλεισμού, encapsoulation) των τερπενίων σε κύτταρα ζυμομύκητα σχηματίζοντας μικρές κάψουλες.

 1

 

Το Mevalone CS περιέχει τις δραστικές ουσίες eugenol, geraniol και thymol, τυποποιημένες μέσω μιας καινοτόμου πατενταρισμένης τεχνολογίας που ενισχύει τη δράση των δραστικών συστατικών, εξαλείφοντας τα παραπάνω μειονεκτήματα.

Αυτή η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί για να εγκλωβίσει (encapsoulation, ενθυλάκωση) τα τερπένια, αποτρέποντας την ταχεία απελευθέρωση και την εξάτμιση τους. Μέσω αυτής της τεχνολογίας τα τερπένια απελευθερώνονται σταδιακά αυξάνοντας την υπολειμματική τους διάρκεια και συνεπώς τη δράση τους.

logo mevaloneCS

Τρόπος δράσης Mevalone CS

Οι δραστικές ουσίες του Mevalone CS επιδρούν στη βλάστηση των σπορίων του μύκητα, στη διείσδυση των μυκηλιακών υφών στα φυτικά κύτταρα και στην ανάπτυξη των μυκηλιακών υφών.
Τα δραστικά συστατικά του, έχουν άμεση δράση στις κυτταρικές μεμβράνες, στις μεμβράνες των οργανιδίων των κυττάρων και στα κυτταρικά τοιχώματα.

2

Ο κύριος τρόπος δράσης συνδέεται με την καταστροφή των κυτταρικών μεμβρανών, ως αποτέλεσμα της ικανότητας των δραστικών συστατικών να διαλύουν τα λιπίδια, που οδηγεί στη διαρροή των κυτταρικών ουσιών και τελικά στο θάνατο του κυττάρου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τερπένια συσσωρεύονται στην κυτταρική μεμβράνη προκαλώντας απώλεια της συνοχής της μεμβράνης, με μεταβολές στη σύνθεση των λιπαρών οξέων και των φωσφολιπιδίων.

3

Λόγω αυτών των επιδράσεων στις κυτταρικές μεμβράνες, θεωρείται ότι επηρεάζονται και διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχηματισμό ATP και την ενεργό μεταφορά μορίων κατά μήκος των μεμβρανών, οδηγώντας σε δυσλειτουργία τον ενεργειακό μεταβολισμό του κυττάρου. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί αποδιοργάνωση της μιτοχονδριακής δομής και οι επιδράσεις στις μεμβράνες των μιτοχονδρίων έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν μεταβολές στη διαβάθμιση του ph και του ηλεκτρικού δυναμικού.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα τερπένια προκαλούν αλλαγές στο τοίχωμα των κυτταρικών υφών μέσω επιδράσεων στη δραστικότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι επηρεάζεται και η σύνθεση του γενετικού υλικού (DNA).

Έτσι,η προληπτική δράση του Mevalone CS  βασίζεται στην παρεμπόδιση της βλάστησης των σπορίων του μύκητα, ενώ η θεραπευτική δράση βασίζεται στην καταστροφή του μυκηλίου που έχει ήδη αναπτυχθεί και στην παρεμπόδιση της περαιτέρω ανάπτυξης του μυκηλίου του μύκητα.

Εργαστηριακές Δοκιμές

Κατά τη διενέργεια δοκιμών για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Mevalone CS στο παθογόνο, παρατηρήθηκαν σημαντικές μορφολογικές αλλοιώσεις στις μυκηλιακές υφές στις οποίες είχε εφαρμοστεί eugenol σε σύγκριση με τις μυκηλιακές υφές του μάρτυρα. Υφές του Botrytis cinerea που αναπτύχθηκαν απουσία eugenol εμφάνισαν τα τυπικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του μύκητα.

  4

Αποτελέσματα από πειράματα αγρού

Συνολικά 26 πειράματα αποτελεσματικότητας πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2004 και 2006 στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και νότια Γαλλία σε μεγάλο αριθμό ποικιλιών (18 διαφορετικές επιτραπέζιες και οινοποίησιμες ποικιλίες). Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πειραματισμού και ανάπτυξης, το Mevalone CS έχει επιδείξει πολύ καλή προστατευτική και θεραπευτική δράση για τον έλεγχο του βοτρύτη.

5

Φάσμα Δράσης

6


Παρατηρήσεις: 

Για καλύτερα αποτελέσματα, να εφαρμόζεται προληπτικά πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ασθένειας. Οι θεραπευτικές εφαρμογές πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 7 ημέρες.

Διαχείριση ανθεκτικότητας:

Λόγω του τρόπου δράσης δεν έχει παρατηρηθεί ανθεκτικότητα του μύκητα στο Mevalone CS και η πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικότητας είναι χαμηλή. Επίσης, δεν παρουσιάζει διασταυρωτή ανθεκτικότητα με μυκητοκτόνα των ομάδων των στρομπιλουρινων και ανιλινοπυριμιδίνων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα ψεκασμών κατά του βοτρύτη σε εναλλαγή με μυκητοκτόνα διαφορετικού τρόπου δράσης.

Μέγιστα όρια Υπολειμμάτων (MRL’s)

Τα δραστικά συστατικά eugenol, geraniol και thymol έχουν καταχωρισθεί στο παράρτημα IV του Κανονισμού 396/2005 για τα οποία δεν απαιτείται καθορισμός ανωτάτων ορίων υπολειμμάτων.


 logo 2020 tagline

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας