Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016

Νέες Γεωργικές Προειδοποιήσεις για το Αμπέλι

Νέες Γεωργικές Προειδοποιήσεις για το Αμπέλι

Νέες Γεωργικές Προειδοποιήσεις εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Μακεδονίας - Θράκης, σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Σερρών, για Ευδεμίδα, Ωίδιο, Περονόσπορο, Βοτρύτη  και Ψευδόκοκκο στο Αμπέλι.

Ευδεµίδα (Lobesia botrana)

Η 2η πτήση του εντόµου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ζηµιές που προκαλούνται από αυτή τη γενιά είναι σηµαντικές όταν οι πληθυσµοί είναι αυξηµένοι, ιδίως στα επιτραπέζια σταφύλια.

Το ενήλικο έχει µήκος 6 - 8 mm και άνοιγµα πτερύγων 11-16 mm.

Εάν χρησιµοποιηθούν ωοκτόνα, οι εφαρµογές πρέπει να γίνουν άµεσα το χρονικό διάστηµα και εν συνεχεία επανάληψη ανάλογα µε το φυτοπροστατευτικό προϊόν, την ένταση προσβολής του αµπελώνα και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο, οινοποιήσιµο).

Στην περίπτωση εφαρµογής προνυµφοκτόνων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι ψεκασµοί να γίνουν µετά τις 19 Ιουνίου και εν συνεχεία επαναληψη ανάλογα µε τ ο φυτοπροστατευτικό προϊόν, την ένταση προσβολής του αµπελώνα και την κατεύθυνση της παραγωγής (επιτραπέζιο, οινοποιήσιµο).

Ακόµη οι καλλιεργητές θα πρέπει να ελέγχουν τα πρέµνα τους για την παρουσία αυγών, ιδιαίτερα στην περίπτωση όπου βρίσκονται µακριά από το δίκτυο παγίδων (επέµβαση όταν βρεθούν αυγά ή προνύµφες στο 3-5% των βοτρύων).

Το αυγό είναι σχεδόν κυκλικό µε λεία επιφάνεια, διαστάσεων περίπου 0,65-0,8 x 0,6 mm.

Επιπλέον να λαµβάνουν υπόψη προηγούµενα έτη όπου ίσως το µικροκλίµα της περιοχής τους να µην ευνοούσε την ανάπτυξη υψηλών πληθυσµών του εντόµου οπότε δεν απαιτούσε επαναληπτικούς ψεκασµούς.

Επίσης όταν χρησιµοποιούνται εντοµοκτόνα επαφής να λαµβάνονται υπόψη οι καιρικές προγνώσεις, ώστε όταν αναµένονται βροχοπτώσεις να µη γίνονται άκαιροι ψεκασµοί καθώς τα εντοµοκτόνα επαφής ξεπλένονται.

 

Ωίδιο (Uncinula necator)

Οι βροχοπτώσεις αυτής της περιόδου έχουν οξύνει το πρόβληµα των µυκητολογικών ασθενειών.

Η αντιµετώπιση της ασθένειας συνεχίζεται µε κατάλληλους ψεκασµούς συνδυαστικά µε την αντιµετώπιση της ευδεµίδας µε ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο.

Οι ψεκασµοί είναι καθοριστικής σηµασίας και θα πρέπει να γίνουν πριν το κλείσιµο των τσαµπιών. Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αµπέλια όπου η ασθένεια εµφανίζεται κάθε χρόνο.

 

Περονόσπορος (viticola)

Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εµφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου παρατηρούνται συχνές απογευµατινές βροχοπτώσεις ή υγρασίες.

Συνιστάται να γίνει ψεκασµός σε αµπέλια και περιοχές όπου το πρόβληµα εµφανίζεται κάθε χρόνο ή όταν διαπιστωθούν οι πρώτες µικροεστίες περονοσπόρου.

 

Βοτρύτης (Botrytis cinerea)

Συνιστάται να γίνει ένας προληπτικός ψεκασµός πριν το κλείσιµο των τσαµπιών µε ένα κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

 

Ψευδόκοκος (citri Risso και P. ficus)

Σε αµπέλια που εµφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο να γίνει καταπολέµηση του εντόµου σε συνδυασµό µε την αντιµετώπιση της ευδεµίδας. Να γίνει καλό λούσιµο των πρέµνων και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αµπέλια όπου το πρόβληµα ήταν έντονο την προηγούµενη χρονιά.

Σηµείωση :
• Όταν γίνεται συνδυασµένη καταπολέµηση να χρησιµοποιούνται φυτοπροστατευτικά προϊόντα που αντιµετωπίζουν περισσότερους του ενός εχθρούς ή ασθένειες και να ελέγχεται η συνδυαστικότητά τους.
• Εφαρµόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Δείτε εδώ όλα τα Δελτία των Γεωργικών Προειδοποιήσεων

georgikes proeidopoihseis banner

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας