Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Συστάσεις γεωπόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα στον αραβόσιτο

Συστάσεις γεωπόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα στον αραβόσιτο

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων στην καλλιέργεια του αραβόσιτου εξέδωσε για το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας σε συνεργασία με τις Δ.Α.Ο.Κ. Αν. Μακεδονίας & Θράκης – Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών..

Στα πλαίσια εφαρμογής της υπ’αριθμ. 4908/55784/12-05-2016 Υπ. Απόφασης, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με τις Π.Ε. της περιφέρειας ευθύνης της, εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte. Η εγκατάσταση των παγίδων άρχισε από τις 16-05-2016 και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου. Οι πρώτες συλλήψεις ακμαίων εμφανίστηκαν στα μέσα Ιουνίου, περίπου 10-15 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Diabrotica virgifera arabositos laimos sxima xinas 1

Διαπιστώσεις

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, μέχρι τώρα, διαπιστώνουμε ότι οι προσβολές από το έντομο επεκτείνονται στους Ν. Σερρών – Δράμας-Καβάλας και Ξάνθης .
Ιδιαίτερα στο ν. Σερρών για πρώτη φορά εμφανίστηκαν αγροί αραβόσιτου με έντονο πρόβλημα πτώσης φυτών που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωμα ή με την εφαρμογή του πρώτου ποτίσματος.

Οι αγροί αυτοί αντιμετώπισαν στις περιοχές της Κουμαριάς, Βαλτοτοπίου, Προμαχωνα, Χορτερού, Λιμνοχωρίου, Χρυσοχωράφων, Χειμμάρου, και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ηρακλείας, Νιγρίτας και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βισαλτίας.

!!! Να σημειωθεί ότι σε όλες αυτές τις περιοχές:

  • το καλαμπόκι καλλιεργείται διαρκώς για τουλάχιστον (4) χρόνια,
  • επιπλέον σε αυτούς τους αγρούς δεν εφαρμόστηκε καθόλου ή εφαρμόστηκε πλημμελώς κάποια συγκεκριμένη δραστική ουσία, κατά την σπορά, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου.

Συστάσεις – Καλλιεργητικές πρακτικές

Επειδή ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή του καλαμποκιού και για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω:

Καλλιεργητικές Πρακτικές

  • Το ενσίρωμα δεν πρέπει να μεταφέρετε σε αμόλυντες περιοχές, διότι η μεταφορά ενσιρώματος από μολυσμένο χωράφι σε περιοχή που δεν έχει εντοπιστεί ο εχθρός, έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται μαζί του ο παθογόνος οργανισμός.
  • Τα γεωργικά μηχανήματα να καθαρίζονται από υπολείμματα εδάφους και φυτών, όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια.
  • Αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95-99%.
  • Μετατόπιση της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας, πρώιμη ή όψιμη σπορά (με υβρίδιο ανάλογου βιολογικού κύκλου), καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών.

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού,

Η ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ Η ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ 

  • και για να αναχαιτιστεί η διασπορά του Διαβρώτικα αλλά 
  • και να μειωθούν οι πληθυσμοί του.

Δείτε εδώ το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποίησεων 

Πηγή: minagric.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας