Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Άρχισαν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα τα μπρόκολα Έβρου

Άρχισαν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα τα μπρόκολα Έβρου

Με «σύµµαχο» τον καιρό έκανε ποδαρικό το µπρόκολο, από τις καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας, για τη φετινή συγκοµιστική σεζόν, που ξεκίνησε στις αρχές του Σεπτέµβρη µε τις πρώιµες φθινοπωρινές ποικιλίες και µε τιµές που ικανοποιούν πλήρως τους παραγωγούς.

Αυτές τις ηµέρες, παρτίδες µε µπρόκολο από τον Έβρο και την Κεντρική Μακεδονία «φεύγουν» από τα συσκευαστήρια µε τιµές που «πιάνουν» από 1,40 µέχρι και 1,6 ευρώ το κιλό, για τη συσκευασία µέσα σε φελιζόλ και πάγο, που σηµαίνει για τον παραγωγό από 70 µέχρι και 90 λεπτά του ευρώ στο χέρι. «Τα µηνύµατα για το µπρόκολο, αυτή τη στιγµή, είναι πολύ ενθαρρυντικά, τόσο από άποψη ποιότητας και στρεµµατικών αποδόσεων, όσο και από τη ζήτηση από την αγορά», είπε στην Agrenda ο Τάσος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άρδας στον Έβρο.

Επικεφαλής οµάδας 28 ενεργών παραγωγών, οι οποίοι καλλιέργησαν φέτος 250 στρέµµατα µπρόκολου στην περιοχή των κοινοτήτων Κυπρίνος, Πλάτη, Φυλάκιο και Ρύζια, στο Τρίγωνο του Έβρου, ο έµπειρος συνεταιριστής αναφέρει ότι οι στρεµµατικές αποδόσεις κυµαίνονται από 1,5 έως 1,7 τόνους το στρέµµα και ότι «είναι οι καλύτερες των τελευταίων τεσσάρων ετών». Για τα πρώτα χέρια οι συµφωνίες που έχουν κλειστεί µε αλυσίδες σούπερ µάρκετ και εµπόρους στην κεντρική αγορά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι στα 1,60 ευρώ το κιλό για τα συσκευασµένα σε φελιζόλ και πάγο.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι ο παραγωγός, αν γινόταν σήµερα η εκκαθάριση, θα έβαζε στην τσέπη του 80 µε 90 λεπτά του ευρώ το κιλό, καθώς τα υπόλοιπα αντιπροσωπεύουν το κόστος της συσκευασίας και της µεταφοράς του προϊόντος στις αγορές των µεγαλουπόλεων της χώρας. Με δεδοµένο ότι το κόστος παραγωγής, όπως µας εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Άρδας Τ. Τοπαλίδης, κυµαίνεται µεταξύ 650 και 700 ευρώ ανά στρέµµα, οι σηµερινές τιµές θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τους καλλιεργητές.

«Οι τιµές είναι πολύ καλές για την τρέχουσα περίοδο. Έχουµε δύο ταχύτητες, όπως επισηµαίνει ο παραγωγός Μάρκος Σαπουντζόγλου.

1. Στην πρώτη µιλάµε για τα «γυµνά», τα οποία πωλούνται στα 0,60 έως 0,70 ευρώ το κιλό και κυρίως κατευθύνονται στη λαχαναγορά.

2. Στη δεύτερη ταχύτητα έχουµε τα συσκευασµένα σε φελιζόλ και πάγο, τα οποία πιάνουν τιµή από 1,30 έως και 1,40 ευρώ το κιλό ή περίπου 0,90 ευρώ, αν βγάλουµε το κόστος της συσκευασίας»,

Σε κάθε περίπτωση, για να βγουν οριστικά συµπεράσµατα για το τί ακριβώς θα αποκοµίσουν ως εισόδηµα οι παραγωγοί θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εµπορική σεζόν. Πάντως, οι παραγωγοί ελπίζουν να διατηρηθεί αυτή η ζήτηση και στις χειµερινές ποικιλίες που θα ξεκινήσουν να συγκοµίζονται από το Νοέµβριο, που υπολογίζουν τις αποδόσεις της καλλιέργειας για φέτος στα 1,2 τόνους το στρέµµα.

Γενικά η καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια φαίνεται να «παίρνει τα πάνω της» στη χώρα µας και εκτός από παραδοσιακά παραγωγικά κέντρα όπως η Τρίπολη, τα Καλάβρυτα, τα Βάρδα Ηλείας και η Εύβοια, στο µπρόκολο «µπαίνουν» κι άλλοι παραγωγοί από τη Θήβα, τη Λάρισα (σ. σ. περισσότερο για τις ανάγκες της βιοµηχανίας), αλλά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: alexpoli.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας