Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψεκαστικών μηχανημάτων ΔΕΝ έχει πιστοποιηθεί

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψεκαστικών μηχανημάτων ΔΕΝ έχει πιστοποιηθεί

Υπό εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πιστοποίησης των ψεκαστικών μηχανημάτων και παρόλο που η καταλυτική ημερομηνία πλησιάζει (26 Νοεμβρίου), προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς, όπως δηλώνει ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας.

Μάλιστα, κάνοντας κάποιες επισημάνσεις για την μέχρι στιγμής διαδικασία αναφέρει:

1.Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Σταθμός Επιθεώρησης που λειτουργεί σε ολόκληρη την Ήπειρο βρίσκεται στα Γιάννενα, και φυσικά αδυνατεί να καλύψει ολόκληρη την περιοχή.
2.Η σχετική προθεσμία για την πιστοποίηση όλων των ψεκαστικών μηχανημάτων (τουλάχιστον για μία φορά) είναι η 26η Νοεμβρίου 2016, και φυσικά θα παρέλθει χωρίς η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανημάτων να έχει πιστοποιηθεί.

Πάμε δηλαδή για άλλη μια περίπτωση νομοθεσίας που μένει "στα χαρτιά", προς το παρόν τουλάχιστον.

psekastiko 3

Δείτε την ανακοίνωση του «Πανελλήνιου Συλλόγου Επιχειρήσεων Σταθμών Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων» (ΠΑ.Σ.Σ.Τ.Ε.Ε.Ε.Γ.Φ.):

«Σύμφωνα με το ΦΕΚ671/21.11.2015 « Σύστημα επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων και διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού επιθεώρησης» και το Νόμο 4036/2012 όπου περιλαμβάνονται οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 128 του 2009 και αφορούν τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Όλα τα παραπάνω διέπουν διατάξεις για την καταγραφή και τον έλεγχο του Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων (ΕΕΓΦ) – Ψεκαστικά μηχανήματα με καταλυτική ημερομηνία την 26η Νοεμβρίου 2016.

Συγκεκριμένα όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα (καινούργια και παλιά) 100lt και άνω, υποχρεούνται να περάσουν έλεγχο ,τύπου ΚΤΕΟ. Οι έλεγχοι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε πρώτη φάση για όλα τα συστήματα ψεκασμού και θα εκδίδεται το αντίστοιχο πιστοποιητικό για κάθε μηχάνημα. Τα ελεγμένα μηχανήματα φέρουν πάνω το ειδικό αυτοκόλλητο (ΚΤΕΟ)- σήμα καταλληλότητας.

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό σύντομα θα ζητηθεί στην συνταγογράφηση για την αγορά Γεωργικών Φαρμάκων, καθώς και στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, όποτε προς αποφυγήν ταλαιπωρίας και επιπλέον χρηματικών ποσών και προστίμων συνίσταται οι παραγωγοί να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από Εξουσιοδοτημένους Σταθμούς επιθεώρησης εξοπλισμού εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 και μετά από αίτηση τους ελέγχονται από το Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων (πρώην Ι.ΓΕ.Μ.Κ.) του ΕΛ.Γ.Ο. – «ΔΗΜΗΤΡΑ» και λειτουργούν κατόπιν εξουσιοδότησης η οποία χορηγείται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Απογραφής Αγροτικών Μηχανημάτων .

Στις 23 Μαΐου 2016 , στην Βέροια , ύστερα από την ομόφωνη απόφαση 25 σταθμών-μελών, ιδρύθηκε σωματείο με την επωνυμία : «Πανελλήνιος Σύλλογος Επιχειρήσεων Σταθμών Επιθεώρησης Εξοπλισμού Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων» (ΠΑ.Σ.Σ.Τ.Ε.Ε.Ε.Γ.Φ.), με σκοπό την διαφύλαξη, μελέτη, διεκδίκηση και προάσπιση, των κοινών επαγγελματικών, οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών συμφερόντων, των μελών του, την συνεργασία αυτών και την εκπροσώπηση τους σε όλους τους ενδιαφερόμενες δημόσιες αρχές.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική συνέλευση με συμμέτοχη 70 μελών από όλη την Ελλάδα (Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Κρήτη) όπου διενεργήθηκαν εκλογές παρουσία δικαστικού συγκροτήθηκε το μόνιμο Δ.Σ., το οποίο αποτελείται:

1. Πρόεδρος: Πέτκος Νικόλαος Κατασκευαστής

2. Αντιπρόεδρος: Μαυρίδης Μαυρουδής Κατασκευαστής

3. Γ. Γραμματέας: Λούσπα Καλλιόπη Γεωπόνος

4. Ταμίας: Σιαρένος Τραιανός Κατασκευαστής

5. Μέλος: Σιαρένος Αναστάσιος Κατασκευαστής

6. Αναπλ. Μέλος: Νούλας Νικόλαος ΚΕΚ

Το νέο Δ.Σ. ξεκίνησε το έργο του ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την σωστή λειτουργία των σταθμών καθώς πρέπει να γίνεται σωστά η συντήρηση των συγκεκριμένων μηχανημάτων ώστε να μην υπάρχουν διαρροές και απώλειες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην καλλιέργεια και στο περιβάλλον , για την διαφύλαξη της υγείας του παραγωγού, του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Καθώς και την διαφύλαξη των σταθμών και του κατόχου του πιστοποιημένου μηχανήματος προς αποφυγήν δυσάρεστων εξελίξεων- τύπου προστίμων.

Επίσης, ο σύλλογος είναι σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την προώθηση ερευνητικού έργου με θέμα: « Την αποτελεσματικότητα ενός πιστοποιημένου ψεκαστικού μηχανήματος σε σύγκριση με ένα μη ελεγμένο-πιστοποιημένο.»

Ο σύλλογος διατηρεί γραφεία επί της οδού Ίωνος 2 ,στην Βέροια Ημαθίας και για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στα τηλ. 6974422230, 6976135386, 6931191477, 6936650987, 6944784651.

 

Πηγή: Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας