Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2016

Επιλέγοντας καλλιέργεια: τα πρώτα βήματα!

Γράφει: o Ανδρέας Παπασταύρου - Διδάκτορας Γεωπονικών Επιστημών με ειδίκευση στην Ανθοκομία-Αρχιτεκτονική Τοπίου & MSc στα Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας | agronomist.gr
Επιλέγοντας καλλιέργεια: τα πρώτα βήματα!

Μία από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των ανθρώπων που σκέφτονται να αρχίσουν καλλιεργητική δραστηριότητα αφορούν στα κριτήρια που θα βασιστούν ώστε να αποφασίσουν την καταλληλότερη καλλιέργεια για το χωράφι τους.

Η τελική επιλογή καλλιέργειας πρέπει να αποτελεί προϊόν συνδυασμένης απόφασης που βασίζεται τόσο σε τεχνικές-καλλιεργητικές παραμέτρους, όσο και σε οικονομικά-προσωπικά στοιχεία.

Η προσωπικότητα του καλλιεργητή πρέπει να διαδραματίζει σημαντικό παράγοντα λήψης απόφασης διότι κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της απαιτήσεις και δεν είναι λίγες οι φορές που η επιτυχία ή αποτυχία σχετίζεται με τις δυνατότητες του ίδιου του παραγωγού.

Για παράδειγμα, η εγκατάσταση μιας δενδρώδους-πολυετούς φυτείας σημαίνει υψηλότερο κόστος και ρίσκο σε σχέση με την εγκατάσταση μιας ετήσιας. Φυσικά είναι ανάλογα υψηλότερες οι προσδοκίες κέρδους για τις μόνιμες καλλιέργειες.

Προφανώς δεν είναι όλοι έτοιμοι να αναλάβουν και διαχειριστούν ένα πιο ριψοκίνδυνο επιχειρηματικό σχέδιο, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το παρόν άρθρο θα περιοριστεί στα κριτήρια επιλογής που βασίζονται σε καθαρά τεχνικούς παράγοντες και συνιστούν τη θεμελιωδέστερη διαδικασία λήψης απόφασης για το είδος καλλιέργειας.

 

1. Το πρώτο βήμα είναι η ανάλυση του εδάφους

Αυτή η ανάλυση μπορεί να γίνει είτε σε κάποιο δημόσιο εργαστήριο του πρώην ΕΘΙΑΓΕ και νυν ΔΗΜΗΤΡΑ, είτε σε κάποιο ιδιωτικό που πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε για αρχή μια πλήρη ανάλυση του εδαφικού προφίλ, αλλά είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει:

  • Μηχανική σύσταση που θα μας δείξει αν το έδαφος είναι βαρύ ή ελαφρύ και επομένως αν κρατάει ή όχι νερό αντίστοιχα.
  • Το pH που θα μας υποδείξει την οξύτητα και επομένως θα αποκλείσει κάποιες καλλιέργειες που έχουν κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις.
  • Το ποσοστό οργανικής ουσίας που θα δείξει πόσο γόνιμο είναι το χωράφι. Πάνω από 2% θεωρείται στην ελληνική γεωργική πράξη αρκετά καλό ποσοστό.
  • Την περιεκτικότητα στα 3 βασικά μακροθρεπτικά στοιχεία (άζωτο, φωσφόρο και κάλιο) που θα βοηθήσει στην στρατηγική της λίπανσης.

 

2. Το δεύτερο βήμα είναι να συμβουλευτείτε την μετεωρολογική υπηρεσία, ώστε να αντλήσετε στοιχεία κλίματος και κυρίως για την θερμοκρασία, την κατανομή των βροχοπτώσεων και τη σχετική υγρασία.

Με αυτά τα στοιχεία θα είναι σε θέση ο παραγωγός να αποκλείσει κάποιες καλλιέργειες που πιθανόν να παρουσιάζουν ευπάθεια στο κλίμα της περιοχής καλλιέργειας.

 

Πηγή: agronomist.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας