Τρίτη, 04 Απριλίου 2017

Ευπαθείς στις προσβολές από Περονόσπορο οι ανοιξιάτικες πατατοφυτείες

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας
Ευπαθείς στις προσβολές από Περονόσπορο οι ανοιξιάτικες πατατοφυτείες

Σε όλες τις περιοχές οι περισσότερες ανοιξιάτικες πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από το παθογόνο του Περονόσπορου, ενώ ο καιρός δεν ευνοεί ακόμα τις εκτεταμένες προσβολές  από Αλτερναρίωση. Αντίθετα οι συνθήκες υγρασίας ευνοούν τις προσβολές από αφίδες.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

peronosporos patata

Διαπιστώσεις: Χωρίς ιδιαίτερα φυτοπροστατευτικά προβλήματα εξελίσσεται η καλλιέργεια. Στην πρώιμη Μεσσηνία αναμένεται η έναρξη της συγκομιδής σε δύο εβδομάδες. Στις όψιμες περιοχές οι νεαρές φυτείες βρίσκονται σε ύψος 8-10 εκατ.
Σε όλες τις περιοχές οι περισσότερες ανοιξιάτικες πατατοφυτείες βρίσκονται σε ευπαθές στάδιο στις προσβολές από το παθογόνο. Σύμφωνα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής, οι θερμοκρασίες βαθμιαία παρουσιάζουν άνοδο. Ωστόσο, προς το παρόν, οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο των 10 οC. Ο καιρός του τελευταίου χρονικού διαστήματος δεν ήταν ευνοϊκός για την παρουσίαση εκτεταμένων προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου (βλ. διαγράμματα στη 2η σελίδα).

Συστάσεις: Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού της ΕΜΥ για την επόμενη εβδομάδα, σε γενικές γραμμές, αναμένεται αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχοπτώσεις, ενώ θα συνεχίσει η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών. Οι συνθήκες ενδεχομένως θα επιτρέψουν την εκδήλωση προσβολών και την ανάπτυξη του παθογόνου. Να συνεχιστεί η προληπτική προστασία για τον περονόσπορο. Στις όψιμες καλλιέργειες, να ληφθεί υπόψη η γρήγορη ανάπτυξη της καλλιέργειας και η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΩΣΗ

alternariwsh patata

Διαπιστώσεις: Ο καιρός δεν ευνοεί ακόμα τις εκτεταμένες προσβολές (βλ. διαγράμματα στη 2η σελίδα).

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο με την εμφάνιση των προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του φυτοπροσταστευτικού για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΟΡΙΜΑΙΑ – ΑΦΙΔΕΣ

afides patata

Διαπιστώσεις: Ξεκίνησε οι προσβολές από τις αφίδες οι οποίες ευνοούνται από τις υγρασίες που επικρατούν.

Συστάσεις: Όπου απαιτείται να εφαρμοστούν εγκεκριμένα εντομοκτόνα.


ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα σκευάσματα του έτους 2017 (έκδοση 21/02/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Να τηρούνται αυστηρά τα όρια αποστάσεως από την συγκομιδή.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας