Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2017

Αγορά φυτοπροστατευτικών μόνο με πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από 18 Σεπτεμβρίου

Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δυτικής Ελλάδος
Αγορά φυτοπροστατευτικών μόνο με πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από 18 Σεπτεμβρίου

Η ηλεκτρονική εφαρμογή «Συνταγής χρήσης γεωργικών Φαρμάκων» ολοκληρώνεται και τίθεται σε εφαρμογή την 18η Σεπτεμβρίου 2017.

Η παραπάνω εφαρμογή θα είναι πλέον διαθέσιμη για χρήση από κάθε εγκεκριμένο συνταγογράφο Γεωργικών Φαρμάκων στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (www.minagric.gr).

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, που πρόσφατα υπέγραψε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ, από την 18η Σεπτεμβρίου 2017 η πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα διενεργείται μόνο εφόσον έχει εκδοθεί συνταγή και έχει εξασφαλιστεί ότι η χρήση τους γίνεται από πρόσωπο ή υπό την επίβλεψη προσώπου κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.

Ο χρήστης ή ο επιβλέπων τη χρήση αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και υποχρεούται αμέσως μετά τη χρήση αυτών να τα καταγράφει σε ημερολόγιο ενυπόγραφα.

Επισημαίνεται ότι στη συνταγή χρήσης Γεωργικού φαρμάκου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του κατόχου Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων.

Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση τα αρωματικά, τα ανθοκομικά, τα δασικά, και τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας, για τις οποίες όμως ισχύει η υποχρέωση της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης.

Δείτε εδώ ένα Υπόδειγμα του εντύπου της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, όπως αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

Ypodeigma syntaghs

Ypodeigma syntaghs2

Παρατηρήσεις:

(1) Υποχρεωτικό πεδίο συμπλήρωσης.

(2) Επαγγελματίας χρήστης του γεωργικού φαρμά- κου είναι ο κάτοχος πιστοποιητικού γνώσεων ορθο- λογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και ο κάτοχος τίτλου σπουδών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.12 της υπ’ αριθμ. 8197/90920/22-7-2013 «Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος» (Β΄1883), όπως ισχύει.

(3) Δύο επιλογές: «βλέπε ετικέτα» (αυτόματη επιλογή) ή να συμπληρώνεται από τον συνταγογράφο.

(4) Το προτεινόμενο σκεύασμα είναι ενδεικτικό. H συ- νταγή ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας, περιεκτικότητας και μορφής με την προϋπόθεση ότι δε φέρει πιο επιβαρυντικό σύμβολο κινδύνου (εικονόγραμμα) και ότι η χρήση για την οποία προορίζεται περιλαμβάνεται στην έγκρισή του.

(5) Εμφανίζεται ΑΥΤΟΜΑΤΑ η ένδειξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ ανά- λογα με το αν εκτελείται άμεσα ή όχι η συνταγή.

(6) Η φόρμα της ηλεκτρονικής καταγραφής στην περί- πτωση της συνταγής από υπεύθυνους επιστήμονες κα- ταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων ενημερώ- νεται αυτόματα σε όσα πεδία είναι κοινά με τη συνταγή (καλλιέργεια, χρήστης γεωργικού φαρμάκου, σκεύασμα, ποσότητα, αίτιο).

(7) Το πεδίο αυτό συμπληρώνεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων.


 Δείτε το σχετικό φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ΕΔΩ


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας