Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Βοηθήστε την ομάδα "Survivors" που συντονίζει το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ

Βοηθήστε την ομάδα "Survivors" που συντονίζει το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ

Η ομάδα SURVIVORS αποτελείται από επιστήμονες και φίλους των ντόπιων πληθυσμών μελισσών και συντονίζεται από το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» .

Στόχος της ομάδας είναι να καταγραφούν και να αναπαραχθούν τα μελίσσια εκείνα τα οποία μπορούν να επιζήσουν χωρίς φάρμακα, κοντά στα υπόλοιπα, μετά από κάποιες διαδικασίες.

Για το σκοπό αυτό ζητά τη βοήθεια σας για δύο (2) δράσεις:

1η Δράση:

Μελίσσια που θα τα αφήσουμε τώρα (Φεβρουάριος 2018) χωρίς φάρμακα και θα δούμε τι θα επιζήσει μετά τον Φεβρουάριο του 2019:

1. Αφήνουμε 4-6 μελίσσια ο καθένας μας χωρίς φάρμακα από τώρα και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019

2. Όσοι επιθυμούν, θα μπορέσουν να μετρήσουν επίσης το ποσοστό των βαρρόα σε αυτά και συμπεριφορά υγιεινής που θα τους δείξει ο ΕΛΓΟ

3. Κατά προτίμηση τα μελίσσια αυτά θα πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 100 μέτρα μακριά από τα υπόλοιπα για προστασία του υπόλοιπου μελισσοκομείου.

4. Στα μελίσσια αυτά θα γίνονται όλες οι μελισσοκομικές εργασίες κανονικά, ακόμα και μεταφορές για παραγωγή (αλλά πάντα θα είναι μια μικρή ομάδα λίγο πιο μακριά)

5. Από αυτά που θα επιζήσουν τον Φεβρουάριο του 2019 θα επιλέξουμε εκείνα που θα έχουν δείξει αντίσταση στα βαρρόα και με τις υπόλοιπες μετρήσεις θα αποτελέσουν την επίλεκτη ομάδα για αναπαραγωγή στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ. Η πορεία στα επόμενα έτη θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα.

6. Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στη δράση αυτή θα πρέπει να βάλετε τα στοιχεία σας στη Βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί και βρίσκεται εδώ (απλά απαντήστε στις ερωτήσεις): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScjfac9OCY3vES6uzpKcUpPpTtncq4VHCAhwl7KnM4izOTEUQ/viewform

 7. Θα μπορείτε να δείτε επίσης τα στοιχεία των συμμετεχόντων εδώ: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rZuSG1ZcaPctVtYdSfmMsyADXlkI08yHYi5CoSHyJvs/edit?usp=sharing

2η  Δράση:

Αναζητούνται μελίσσια στα οποία δεν έχετε χρησιμοποιήσει φάρμακα για 2-3 χρόνια ή περισσότερο:

► Αναζητούνται παραγωγοί που δεν έχουν χρησιμοποιήσει στα μελίσσια τους ακόμη και βιολογικά σκευάσματα, για 2-3 χρόνια ή περισσότερο

► Τα μελίσσια αυτά θα πρέπει να έχουν επιζήσει και να είναι παραγωγικά

► Με τους παραγωγούς αυτούς θα γίνει μια πρώτη συζήτηση και πιαθανά εκτενέστερη συνέντευξη αργότερα

► Όσοι εμπίπτουν στην περίπτωση αυτή να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Μελισσοκομίας τους ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» τηλεφωνικά (Λ.Χαριστός)*

 

Η ανακοίνωση αυτή θα σταλεί επίσης στα Κέντρα Μελισσοκομίας και στα email όλων των Μελισσοκομικών Συλλόγων που είναι μέλη της Ομοσπονδίας.

Περισσότερες πληροφορίες: 23730 91297, 23730 65428 (Τμήμα Μελισσοκομίας – ΕΛΓΟ) και στην ιστοσελίδα: http://hellenic-beeresearch.gr/EL/

*Σημείωση: Στα μελίσσια που θα επιλεγούν θα γίνει χημική ανάλυση κεριού για επιβεβαίωση μη χρήσης φαρμάκων

**Σημείωση: Η συμμετοχή σε όποια από τις παραπάνω δράσεις συνεπάγεται και την συγκατάθεση σας για παραχώρηση γενετικού υλικού στο Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», εάν σας ζητηθεί.

 

Για την ομάδα SURVIVORS

Η συντονίστρια

Δρ. Φανή Χατζήνα, Βιολόγος, Τακτική Ερευνήτρια Τμήματος Μελισσοκομίας – ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας