Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014

Προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης επιστημόνων σε επιχειρήσεις λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού

Προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης επιστημόνων σε επιχειρήσεις λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού

Με το προεδρικό διάταγμα 159 Π.Δ. το οποίο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 241/Α/5.11.2014, καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της μερικής απασχόλησης υπευθύνων επιστημόνων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού, καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και εμπορίας λιπασμάτων.

Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα:

Καθορίζονται τα κρίσιμα στάδια παραγωγής του πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργουμένων φυτικών ειδών στις σποροπαραγωγικές και τις φυτωριακές επιχειρήσεις και ο χρόνος της κατά ελάχιστο μερικής απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα, σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών ως εξής:

α) Σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις: είκοσι ώρες (20)/εβδομάδα.fitofarmaca


β) Φυτωριακές επιχειρήσεις τύπου Α΄: δέκα ώρες (10)/εβδομάδα.


γ) Φυτωριακές επιχειρήσεις τύπου Β΄: δέκα ώρες (10)/εβδομάδα.


δ) Φυτωριακές επιχειρήσεις τύπου Γ΄ (ιστοκαλλιέργεια): είκοσι ώρες (20)/εβδομάδα.

 
Επισημαίνεται ότι, όταν οι δραστηριότητες μιας επιχείρησης εμπίπτουν σε περισσότερους του ενός τύπου επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργουμένων φυτικών ειδών και εμπορίας λιπασμάτων, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 2 της ΚΤΑ 1153/16620/4.2.2014, η επιχείρηση δύναται να απασχολεί τον ίδιο υπεύθυνο επιστήμονα, το ανώτερο σε δύο τύπους επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων απαιτείται σε κάθε σημείο εμπορίας λιπασμάτων να απασχολείται υπεύθυνος επιστήμονας, αρμόδιος για την εκτίμηση των λιπαντικών αναγκών κάθε αγροτικής καλλιέργειας και για την παροχή οδηγιών στους χρήστες για την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων, ενώ ο χρόνος της κατά ελάχιστο μερικής απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δύο (2) ημερών την εβδομάδα, ενώ τις ημέρες αυτές ο απασχολούμενος υπεύθυνος επιστήμονας πρέπει να παρίσταται καθ' όλο το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Τονίζεται ότι η εμπορία των λιπασμάτων γίνεται :

α) με την αυτοπρόσωπη παρουσία του υπεύθυνου επιστήμονα ή

β) με έγγραφη εντολή και σχετικές έγγραφες οδηγίες του υπεύθυνου επιστήμονα μερικής απασχόλησης, τις ημέρες της εβδομάδας κατά τις οποίες αυτός δεν απασχολείται στην επιχείρηση.

Σε αυτήν την περίπτωση, oι επιχειρήσεις υποχρεούνται να απασχολούν προσωπικό υπεύθυνο για την πώληση λιπασμάτων, κατάλληλα εκπαιδευμένο για τον σκοπό αυτόν, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Επίσης κάθε επιχείρηση εμπορίας λιπασμάτων πρέπει να αναρτά στην είσοδο και σε εμφανές σημείο μέσα στο κατάστημα, διακριτή πινακίδα, στην οποία αναγράφονται το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου επιστήμονα και οι ημέρες απασχόλησής του στην επιχείρηση.

Δείτε το πλήρες περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος για τους όρους και τις προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης επιστημόνων σε μικρές επιχειρήσεις λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού:

 efhmeris ths kyvernisis

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας