Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014

Το 30-45% των επιδοτήσεων χάνουν οι Θεσσαλοί αγρότες με τη νέα ΚΑΠ

Το 30-45% των επιδοτήσεων χάνουν οι Θεσσαλοί αγρότες με τη νέα ΚΑΠ

Το επίμαχο σημείο που καθορίζει την τύχη των αγροτικών επιδοτήσεων για τη νέα ΚΑΠ και οδηγεί σε δραματική συρρίκνωση τα ποσά που λάμβαναν οι Θεσσαλοί αγρότες, είναι αν οι μειώσεις θα είναι 30 ή 45% μέχρι το 2019, για τους κατόχους των ιστορικών δικαιωμάτων.

Aυτό μεταξύ άλλων αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην αυριανή ενημερωτική ημερίδα στο ξενοδοχείο Imperial, όπου θα ασκηθούν πιέσεις στον Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρη Μελά.agrotes kap epidotiseis

Συγκεκριμένα Λαρισαίοι συνεταιριστές προτείνουν να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των Θεσσαλών αγροτών (ιδιαίτερα χαμένοι είναι οι αγρότες της Καρδίτσας, όπως αναφέραμε σε προχθεσινό ρεπορτάζ) μέσω συνδεδεμένης ενίσχυσης ή προγραμμάτων του Πυλώνα ΙΙ. Οι προτάσεις αυτές απευθύνονται στον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δημ. Μελά, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στη Λάρισα για να μιλήσει για τις αλλαγές που θα σημειωθούν στην ύπαιθρο κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ με βάση τον εθνικό φάκελο που κατέθεσε τον Αύγουστο, ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων την περίοδο 2015-2019 μεταφέρεται από τις αροτραίες καλλιέργειες στις δενδρώδεις. Έτσι στη Θεσσαλία η απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων υπολογίζεται σε 150-160 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται από τη βαμβακοκαλλιέργεια, με τους συνεταιριστές να κάνουν λόγο για βίαιη μεταφορά εισοδήματος από περιφέρεια σε περιφέρεια εντός της ελληνικής επικράτειας, με στόχο την ενίσχυση περιοχών, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Μακεδονία και άλλες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστο Σιδερόπουλο «επειδή οι αλλαγές αναφορικά με την ενιαία ενίσχυση πλέον έχουν κλειδώσει, τα περιθώρια στήριξης των παραδοσιακών καλλιεργειών, όπως είναι τα σιτηρά στη Θεσσαλία είναι στενά και μόνο μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Για παράδειγμα το ποσό που καθορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τη συνδεδεμένη είναι 9 εκατ. ευρώ. Στη χώρα μας σπέρνονται 1,5 εκατ. στρέμματα (στη Θεσσαλία περίπου 700.000 στρ), άρα τα χρήματα που θα δοθούν δεν θα ξεπερνούν τα 4 ευρώ. Για να στηριχθεί αυτή η δυναμική καλλιέργεια στη χώρα μας και με δεδομένη τη στήριξη των δέντρων από την ενιαία, σαν περιφέρεια ζητούμε να αυξηθεί το ποσό των 9 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μια μείωση (μικρότερη σε σχέση με τα σιτηρά) προβλέπεται σταδιακά και για το βαμβάκι» καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.


Διαβάστε για την Ενημερωτική ημερίδα για την νέα ΚΑΠ που θα διεξαχθεί στη Λάρισα ΕΔΩ

 

 

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας