Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014

Σκληρά σιτάρια για επιδότηση, το 50% της πιστοποίησης με AGRO 2.1-2.2 στην Ελλάδα

Σκληρά σιτάρια για επιδότηση, το 50% της πιστοποίησης με AGRO 2.1-2.2 στην Ελλάδα

Σκληρά σιτάρια είναι περισσότερα από τα μισά στρέμματα τα οποία πιστοποιούνται στην Ελλάδα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1 - 2.2. Σε αυτό θα καταλήξει κάποιος αν ρίξει μια προσεκτική ματιά στη λίστα την οποία έχει αναρτήσει ο AGROCERT στην ιστοσελίδα του και συγκεκριμένα στο «ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ/ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ για το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή

(ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12.09.2014)».

Από τη λίστα φαίνεται ότι έχουν πιστοποιηθεί με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης AGRO 2.1/2.2 για το προηγούμενο έτος :

agrocert• 106 γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ενώσεις, ιδιώτες, εταιρείες κ.α.)
• 2.263.879,54 στρέμματα,

κάτι το οποίο σημαίνει πρακτικά ότι - σχεδόν - το σύνολο των εκτάσεων παραγωγής σκληρού σίτου έχει ενταχθεί στο σύστημα παραγωγής AGRO ώστε να επιδοτηθεί σύμφωνα με το άρθρο 68 (Καν 79/2009), τα γνωστά «καρτελάκια». Κάνοντας ένα πρόχειρο υπολογισμό και με δεδομένο ότι με την νέα ΚΑΠ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το άρθρο 68 (Καν 79/2009) στο οποίο ανήκει η επιδότηση ποιοτικού παρακρατήματος καταργείται, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει δραματική πτώση των στρεμμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα του βαμβακιού.


Τι θα συμβεί στο μέλλον όπως διαφαίνεται; Λογικά όλες οι επιδοτήσεις οι οποίες συνδέονται με το άρθρο 68 θα καταργηθούν και αντί για το ποσό που παίρνουν σήμερα οι παραγωγοί σκληρού σίτου μέσω «ποιοτικού παρακρατήματος», θα παίρνουν μια συνδεδεμένη ενίσχυση περίπου 3,6 ευρώ το στρέμμα με τη διαφορά όμως, ότι όλος ο σπόρος θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος (16-20 κιλά/στρέμμα). Μέχρι σήμερα ο παραγωγός για να πάρει την ειδική ενίσχυση του άρθρου 68 για το σκληρό σιτάρι έπρεπε να χρησιμοποιήσει 10 κιλά πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και να εφαρμόσει ολοκληρωμένη διαχείριση AGRO 2.1 – 2.2. Άρα, από το 2015 και μετά (που αφορά τη σπορά που θα γίνει το 2014), ο παραγωγός θα πρέπει να σπέρνει και 16-20 κιλά πιστοποιημένου σπόρου και θα πληρώνεται συνδεδεμένη ειδική ενίσχυση 3,6 - 6 ευρώ αντί των 8 -10 ευρώ που έπαιρνε μέσω «ποιοτικού παρακρατήματος» και φυσικά εφαρμογής AGRO 2.1 – 2.2.


Άγχη και ανησυχίες δημιουργούνται φυσικά εκτός από τους παραγωγούς και για τους φορείς πιστοποίησης οι οποίοι βλέπουν ένα μεγάλο και σίγουρο «κομμάτι της πίτας» να χάνεται, αν τελικά η πιστοποίηση AGRO δεν αποτελέσει κομμάτι επιδότησης (όπως τελικά αναμένεται σύμφωνα με πηγές) όπως ισχύει σήμερα με το άρθρο 68. Επισημαίνεται ότι στο άρθρο 68 εντάσσονται και πιστοποιούνται σήμερα εκτός από το σκληρό σιτάρι τόσο το ελαιόλαδο όσο και οι ελιές.


Κατεβάστε ΕΔΩ  το Μητρώο Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων / Εκμεταλλεύσεων AGRO (ενημέρωση 12.09.2014)

mhtrwo epixeirhsewn kai ekmetalleysewn

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας