Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Ποιά είναι τα τέσσερα "αγκάθια" των πορτοκαλιών

Ποιά είναι τα τέσσερα "αγκάθια" των πορτοκαλιών

Η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη παραγωγή από πέρυσι αλλά χαμηλότερη ποιότητα δείχνει η φετινή καλλιέργεια-συγκομιδή πορτοκαλιών σύμφωνα με τα λεχθέντα παραγωγών από την Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 350.000 στρέμματα με πορτοκαλιές.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι με σειρά μεγαλύτερης παραγωγής οι Νομοί Αργολίδας, Λακωνίας, Αρτας, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Κορινθίας. Η ετήσια παραγωγή της χώρας κυμαίνεται κοντά στο 900.000 τόνους με τους κυριότερους Νομούς να είναι η Αργολίδα (320.000 τόνοι) και η Λακωνία (230.000 τόνοι).
Με τον βιολογικό τρόπο παραγωγής –στις ίδιες περιοχές– καλλιεργούνται περίπου 17.000 στρέμματα με πορτοκαλιές.

 Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:portokalewnes

  • Οι ομφαλοφόρες (έχουν ομφαλό στην κορυφή του καρπού): μέρλιν (αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της ελληνικής παραγωγής), ναβαλίνες, και νιου χολ.
  • Οι κοινές: βαλέντσια, σαλουστιάνα και διάφορα άλλα κοινά (Σπάρτης, Χανίων κ.λπ.).
  • Οι αιματόσαρκες (κόκκινο χρώμα σάρκας): μόρο, ταρόκο και σανγκουίνι.

Υπογραμμίζεται δε, ότι από τον Νοέμβριο αρχίζουν να συγκομίζονται τα νιου χολ οι ναβελίνες, τα μέρλιν, τα σαλουστιάνα, τα διάφορα κοινά και ακολουθούν οι αιματόσαρκες ποικιλίες μόρο, ταρόκο και σανγκουίνι, ενώ τέλος, από τον Μάρτιο, αρχίζουν να συγκομίζονται τα βαλέντσια.

Ο Στέλιος Σαρρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκάλας Λακωνίας μας λέει ότι στη Νότια Λακωνία σχεδόν το 95% της καλλιέργειας αφορά την ποικιλία Βαλέντσια. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, το 2014 η συνολική παραγωγή στα Νότια της Λακωνίας θα κυμανθεί μεταξύ 150-160.000 τόνων, όταν πέρυσι ήταν μεν χαμηλότερη στους 120.000 τόνους αλλά με σημαντικά καλύτερη ποιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές για φέτος συμπιέστηκαν σημαντικά για να καταλήξουν από 3,5 λεπτά το κιλό μέχρι και 17 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι κινήθηκαν από 25 λεπτά μέχρι και 60 λεπτά το κιλό.Λίγο καλύτερα δείχνουν να είναι τα πράγματα με τις Ναβελίνες η συγκομιδή των οποίων ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.

Αντίθετη άποψη για το ύψος της φετινής παραγωγής έχει ο παραγωγός Τάσος Κοκονός από τη Σκάλα Λακωνίας που διαχειρίζεται 90 στρέμματα με 4.000 δέντρα. Η δική του εκτίμηση είναι ότι συγκριτικά με πέρυσι η παραγωγή στις Ναβαλίνες είναι μειωμένη κατά 70%, στα Μέρλιν κατά 40%, στα Βαλέντσια κατά 30%, ενώ στις νέες ποικιλίες δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Με 25-27 λεπτά ξεκίνησε η συγκομιδή στις πρώιμες Ναβαλίνες στο Άργος μας λέει ο παραγωγός Σπύρος Αντωνόπουλος από το Άργος. Ωστόσο η συγκεκριμένη τιμή, μας επισημαίνει δεν είναι καθαρή και πρέπει να αφαιρεθούν 3,5 λεπτά που είναι τα εργατικά για τη συγκομιδή. Την ίδια στιγμή αποφεύγει να κάνει την όποια πρόβλεψη για την τιμή στα Μέρλιν, που πέρυσι ξεκίνησαν στα 17 λεπτά για να καταλήξουν στα 8 λεπτά το κιλό. Θέλει ο ίδιος ωστόσο να πιστεύει ότι η μειωμένη μεν παραγωγή αλλά η πολύ καλύτερη ποιότητα από την περυσινή θα διατηρήσει την τιμή ψηλά.

Για λιγότερη παραγωγή αλλά ανώτερη ποιότητα στις ναβαλίνες συγκριτικά με πέρυσι κάνει λόγο ο Σπύρος Παπαδάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυκλών Σπάρτης "ΛΑΚΩΝΙΑ". Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός παραλαμβάνει ετησίως περί τους 40-50.000 τόνους πορτοκάλια. Η εκτίμησή του είναι ότι τα ανώτερα φετινά ποιοτικά χαρακτηριστικά θα βοηθήσουν την τιμή να «τσιμπήσει» προς τα πάνω. Πέρυσι η ψαλίδα τιμών για τον παραγωγό ήταν από 15-22 λεπτά το κιλό, ενώ η εκτίμησή του για φέτος είναι ότι θα κυμανθούν μεταξύ 18-25 λεπτά το κιλό.

Εντωμεταξύ σημαντικά προβλήματα ακούγεται ότι αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών στην Αιτωλοακαρνανία. Πηγές αναφέρουν ότι ο βροχερός καιρός που επικράτησε ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι έπληξε καίρια την παραγωγή, η πτώση της οποίας σε κάποια χωριά, όπως στα Καλύβια και στο Στράτο έφθασε ακόμη και το 90%. Το συγκεκριμένο θέμα έφθασε μέχρι και τα έδρανα της Βουλής με βουλευτή να αναφέρει ότι «Αν λάβουμε υπόψη τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου (από 7 έως 12 λεπτά το κιλό) και την αδυναμία των Τραπεζών για χορήγηση καλλιεργητικών δανείων, καταλαβαίνετε τις μεγάλες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής. Διότι υπάρχει κίνδυνος την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο να μην μπορέσουν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φυτοφάρμακα και λιπάσματα για τις καλλιέργειες τους».

Τα... τέσσερα αγκάθια!

1) Έλλειψη καλλιεργειών και καλλιεργητών

Είναι αδιανόητο μας λέει ο Στέλιος Σαρρής, μία χώρα όπως η Ελλάδα που βασίζεται στο πρωτογενή τομέα να μην έχει μητρώο καλλιεργητών και καλλιεργειών. Κανείς από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από τον αρμόδιο φορέα εν προκειμένω το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει μπει ποτέ στην διαδικασία της χαρτογράφησης της ελληνικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

2) Έλλειψη πολιτικής στήριξης αγροτών και ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης των αγροτών και των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, τονίζουν παραγωγοί υποστηρίζοντας ότι κάθε προσπάθεια εξαγωγών στηρίζεται σε ιδιωτικά χέρια και μόνο. Σύμφωνα με τους ίδιους, ενώ θα περίμενε κανείς την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού μετά το μπλόκο της Ρωσίας δεν συνέβη τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες υποστηρίζουν ότι συνεταιρισμοί έχουν ξεκινήσει κοινές δράσεις προώθησης των αγροτικών τους προϊόντων σε ξεχασμένες αγορές που κάποτε απορροφούσαν μεγάλο ποσοστό από τα ελληνικά προϊόντα. Μία εξ αυτών είναι και η αγορά της Σουηδίας που το 2006 από το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών σε πορτοκάλια απορροφούσε το 12%, ενώ σήμερα δεν ξεπερνά το 0,3%. Σημειώνεται ότι οι βασικοί μας ανταγωνιστές στο εξωτερικό και πάντα όσον αφορά τα πορτοκάλια είναι κατά σειρά η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Ισπανία, με τις τρεις πρώτες να πωλούν φθηνότερα τα προϊόντα τους από τα αντίστοιχα ελληνικά.

3) Σημαντική πτώση εγχώριας κατανάλωσης

Όπως υπογραμμίζουν παραγωγοί κάποτε η εγχώρια κατανάλωση σε πανελλαδική βάση έφθανε τους 200.000 τόνους.Σήμερα το συγκεκριμένο ποσοστό δεν πλησιάζεται ούτε κατά διάνοια, καθώς οι εκτιμήσεις είναι ότι η κατανάλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα από το 2009 μέχρι σήμερα έχει πέσει κατά 40%. Την ίδια στιγμή σε πτωτική τροχιά βρίσκεται και η κατανάλωση χυμών.

4) Ανοχύρωτος ο αγροτικός κόσμος και ο καταναλωτές σε θέματα υγείας και ποιότητας.

Ο Τάσος Κοκόνος μας αναφέρει χαρακτηριστικά, την περίπτωση των εσπεριδοειδών στη Ν. Αφρική που πλήττονται από την «μαύρη κηλίδα». Όπως ο ίδιος καταγγέλλει ενώ για το συγκεκριμένο θέμα για παράδειγμα η Ισπανία έθεσε τα πορτοκάλια της Νοτίου Αφρικής σε καθεστώς καραντίνας, στην Ελλάδα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Το αντίθετο κατά τον ίδιο, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Σεπτέμβριο η ελληνική αγορά πλημμύρισε με πορτοκάλια Νοτίου Αφρικής τα οποία διατίθεντο μέσα από τα ράφια γνωστής λιανεμπορικής αλυσίδας.

ΠΗΓΗ: Αγροτική Έκφραση

Αρθρογράφος: Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας