Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Με 12 κιλά/στρ. ο πιστοποιημένος σπόρος στο σκληρό σιτάρι για φέτος

Με 12 κιλά/στρ. ο πιστοποιημένος σπόρος στο σκληρό σιτάρι για φέτος

Την ποσότητα των 12 κιλών/στρ. πιστοποιημένο σπόρο σκληρού σίτου πρέπει να σπείρουν οι παραγωγοί φέτος ώστε να μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη από τη νέα ΚΑΠ συνδεδεμένη ενίσχυση.

Σε αυτή την απόφαση φαίνεται να κατέληξε το ΥΠΑΑΤ ως ελάχιστο όριο ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου μετά την «κολοκυθιά» που έπαιζαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο υπουργείο με το θέμα του καθορισμού των απαιτούμενων κιλών του πιστοποιημένου σπόρου για τη χορήγηση της συνδεδεμένης στο σκληρό σιτάρι.
Να είναι 10, και γιατί να είναι 10; να είναι 16, και γιατί να είναι 16; αμ πόσα να είναι; να είναι 14, και γιατί να είναι 14; αμ πόσα να είναι... και πάει λέγοντας.
Τελικά, ως φαίνεται η «μπίλια έκατσε» στα 12 κιλά ανά στρέμμα, με κλιμακωτή αύξηση κάθε δύο χρόνια. Δηλαδή μετά από δύο χρόνια θα είναι 14 κιλά και μετά 16, όπου και θα σταθεροποιηθούν τα κιλά.
Πάντως εφόσον τελικά αντί για 16 κιλά το στρέμμα που ήταν η αρχική κατεύθυνση του ΥΠΑΑΤ αποφασισθεί η απαίτηση των 12 κιλών σπόρου σκληρού σίτου ανά στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση που αφορά το σιτάρι υπολογίζεται ότι θα είναι από 3 έως 4 ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν.
Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ήδη, με το άκουσμα των 12 κιλών, κάποια γεωπονικά καταστήματα άρχισαν να εκτυπώνουν τα λεγόμενα «καρτελάκια» (αφού και για εφέτος δεν θα υπάρχει το λεγόμενο barcode) τα οποία φυσικά θα προμηθευτούν οι αγρότες για να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ενίσχυση και ο νοών νοείτω!!!

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ θα υπάρχει μια σύγκλιση του ελάχιστου όριο ποσότητας σποράς πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου προς τα 16 κιλά το sklhro sitariστρέμμα σε βάθος 5ετίας ως εξής:

• 2015 12 κιλά το στρέμμα

• 2016 12 κιλά το στρέμμα

• 2017 14 κιλά το στρέμμα

• 2018 14 κιλά το στρέμμα

• 2019 16 κιλά το στρέμμα

 

Πηγή: Αγροτική Έκφραση

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας