Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

Με διαφοροποιήσεις οι τιμές στα μήλα φέτος

Με διαφοροποιήσεις οι τιμές στα μήλα φέτος

Με θετικό πρόσημο έκλεισε η φετινή καλλιέργεια της μηλιάς, όσον αφορά την παραγωγή χωρίς ωστόσο αυτό να αποτυπωθεί και στις τιμές που έλαβε ο παραγωγός, οι οποίες εμφανίζουν διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.

Αυξημένη παραγωγή κατά 10% εμφάνισε φέτος η καλλιέργεια της μηλιάς στην Αγιά Λάρισας. Εκτιμάται ότι η περιοχή παράγει ετησίως από 60.000 τόνους έως και 80.000 τόνους και είναι μοιρασμένη 50-50 ανάμεσα στα κόκκινα και τα πράσινα μήλα.
Σύμφωνα με παραγωγό ο οποίος διαχειρίζεται πάνω από 90 στρέμματα στην περιοχή, στα οποία έχει φυτέψει 12.000 δέντρα (μηλιές), η αύξηση αυτή οφείλεται στο δροσερό καλοκαίρι. Αυτό όπως μας λέει επέδρασε ιδανικά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος ως το χρώμα του προϊόντος αλλά και στην γεύση.
Στον αντίποδα, όμως κατά την ίδια πηγή βρέθηκαν οι τιμές παραγωγού οι οποίες κατρακύλησαν συγκριτικά με τις αντίστοιχες περυσινές, όσον αφορά τα κόκκινα και τα κίτρινα μήλα. Συγκεκριμένα φέτος οι τιμές για τα δύο αυτά προϊόντα έπεσαν κάτω από 35 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι κινήθηκαν από 40-42 λεπτά το κιλό. Και μπορεί , σύμφωνα με τον παραγωγό από την Αγιά, κάποιες πρώιμες ποικιλίες που έφυγαν απευθείας για κατανάλωση να πληρώθηκαν λίγο καλύτερα, επί της ουσίας όμως και πάλι ο παραγωγός ήταν χαμένος, αφού όπως επισημαίνεται όταν κοπεί ένα μήλο νωρίτερα από το κανονικό εμφανίζει φύρα στο βάρος του!
Την ίδια στιγμή χωρίς αυξομειώσεις συγκριτικά με την περυσινή ήταν η τιμή στα πράσινα μήλα που βρέθηκε περίπου στα 30 λεπτά.

Για υψηλότερη παραγωγή έκανε λόγο και ο Δημήτρης Βαϊνάς πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Ορμή στην Καστοριά που δίνει τα μήλα της στον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Ο Νομός εκτιμάται ότι παράγει συνολικά περί τους 25-28.000 τόνους. Σημειώνεται δε ότι η ομάδα παραγωγών Ορμή έχει 28 εγγεγραμμένα μέλη τα οποίαasepopvelvedou διαχειρίζονται 400-500 στρέμματα με μηλιές και παράγουν ετησίως 2,1 εκατ. κιλά προϊόν. Από αυτά το 90% περίπου είναι κόκκινα μήλα που είναι και ο Βασιλιάς στην Καστοριά, συμβάλλοντας σε αυτό και το μεγαλύτερο υψόμετρο. Αν και όπως επεσήμανε ο Δημήτρης Βαϊνάς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται και οι φυτεύσεις σε κιτρινοπράσινα μήλα.
Όπως λοιπόν μας ανέφερε ο ίδιος, η φετινή χρονιά ήταν καλύτερη από την περυσινή, καθώς αυξήθηκε κατά 10% λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Όσον αφορά για το πρόβλημα που ανέκυψε στο σχήμα και συγκεκριμένα στρογγυλά μήλα αλλά όχι μακρόστενα, ο Δ. Βαϊνάς επεσήμανε ότι ήταν μικρής έκτασης το θέμα και άρα άνευ σημασίας. Σε επίπεδο τιμής, ξεκαθάρισε ότι ακόμη δεν γνωρίζει, καθώς κάτι τέτοιο θα γνωστοποιηθεί κατά το Μάιο. Πάντως πέρυσι οι τιμές κυμάνθηκαν από 42 λεπτά το κιλό μέχρι και 50 λεπτά το κιλό.

Κατά 700 τόνους ενισχύθηκε φέτος η παραγωγή των μήλων Κiku όπως μας επεσήμανε και ο πρόεδρος της ομώνυμης εταιρείας Γ. Πουλτσίδης που βρίσκεται σταkiku Μονόσπιτα Νάουσας. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν μπήκαν νέα στρέμματα (συμβολαιακού χαρακτήρα) αλλά ωρίμασε περισσότερο η καλλιέργεια. Έτσι φέτος η παραγωγή κατά τον ίδιο έφθασε τους 2.000 τόνους από περίπου 1.300-1.400 τόνους. Το σύνολο της παραγωγής κατά τον ίδιο διατίθεται στην εγχώρια αγορά για εσωτερική κατανάλωση, αν και στους στόχους του όπως μας τόνισε είναι να γίνουν και εξαγωγές στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της KIKU Hellas ξεκίνησε το 2006. Οι ρίζες της όμως φτάνουν πίσω στο 2002, όταν ο σημερινός διευθυντής της εταιρείας, κ. Γεώργιος Πουλτσίδης εντόπισε στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο την ποικιλία μηλιάς KIKU. Άμεσα εγκαταστάθηκαν πιλοτικά κτήματα για να μελετηθεί η προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στα διάφορα μικροκλίματα της Ελλάδας. Με την πάροδο των ετών παρατηρήθηκε πού ευδοκιμεί και πού φέρει το άριστο αποτέλεσμα σαν μήλο KIKU. Σήμερα, δηλώνει ο ίδιος, γνωρίζουμε με ακρίβεια τα κλιματικά δεδομένα που απαιτούνται για να καρποφορήσει ποιοτικά η ποικιλία.

Έρχεται νέα ομάδα μηλοπαραγωγών στην Καλαμπάκα
Εν τω μεταξύ, προσπάθειες σύστασης ομάδας μηλοπαραγωγών έχει ξεκινήσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμπάκας. Σύμφωνα με την κα. Λώρεν Κασσοπούλου, γενική διευθύντρια του Συνεταιρισμού, καλλιεργητές ζήτησαν την βοήθεια του Συνεταιρισμού, στη λογική η ισχύς εν τη ενώσει προκειμένου έτσι να διανοίξουν νέοι διέξοδοι για το προϊόν, το οποίο αναμφίβολα έχει πληγεί αφενός από τα τελευταία γεγονότα στη Ρωσία και αφετέρου από τη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση των Ελλήνων.

Οι συνθήκες καλλιέργειας
Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια της μηλιάς είναι το δροσερό καλοκαίρι με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 30-32 βαθμούς κελσίου. Και σε αυτή την καλλιέργεια υπάρχει η δυνατότητα της πυκνής φύτευσης ή της αραιής φύτευσης. Σε ένα στρέμμα όταν υπάρχει πυκνή φύτευση μιλάμε για περίπου 250 δέντρα, με την απόδοση να φθάνει τους 4 τόνους. Αντίστοιχα στην αραιή φύτευση μιλάμε για περίπου 110 δέντρα το στρέμμα και ετήσια παραγωγή από 2 έως 2,5 τόνους. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον η φύτευση έχει περάσει στον τέταρτο χρόνο και άρα τα δέντρα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα δέντρο μπορεί να αποδώσει από 15 έως και 20 κιλά μήλα. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκομιδή στα κόκκινα και κίτρινα μήλα ξεκινά –στην Αγιά- στις 12 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται 10 Οκτωβρίου, ενώ στα πράσινα μήλα διαρκεί από 25 Οκτωβρίου μέχρι αρχές Νοεμβρίου.
Σήμερα η μηλιά καλλιεργείται στην Ασία, την Ευρώπη, τη βόρεια και νότια Αμερική. Έχουν καταγραφεί περίπου επτά χιλιάδες ποικιλίες μηλιάς. Οι δημοφιλέστερες ποικιλίες είναι: Red delicious, Golden delicious και Granny Smith (πράσινα). Η ετήσια παραγωγή σε μήλα είναι περίπου εβδομήντα εκατομμύρια τόνοι (70 000 000). Η μισή σχεδόν παραγωγή γίνεται στην Κίνα. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Ιταλία, η Ινδία και η Πολωνία

ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Άρθρο: Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας