Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014

Έως το 2015 οι αγρότες θα πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων

Έως το 2015 οι αγρότες θα πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων

H Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας συνεχίζει για δεύτερη χρονιά το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασίας φυτοφαρμάκων. Στόχος του Προγράμματος είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, μέσω της ορθής απόρριψης των συσκευασιών αυτών.

Από το 2015 θα είναι υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων,kena fytofarmaka βάσει της κείμενης νομοθεσίας του Ν.4036/2012, και συγκεκριμένα της παραγράφου 1 του άρθρου 37 (ΦΕΚ8Α).
Η εφαρμογή του προγράμματος ξεκίνησε πιλοτικά στον Δήμο Κιλελέρ και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα η συλλογή των κενών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης αλλά και με την εθελοντική συμμετοχή πολλών γεωπόνων. Το 2013 συμμετείχαν στο πρόγραμμα περίπου 100 συμμετέχοντες. Το 2014 τα αποτελέσματα ήταν πιο ενθαρρυντικά, καθώς πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκπαιδεύσεις και ενημερώσεις.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αγροτών και του ευρύτερου κοινού όσων αφορά στην ορθολογική χρήση των φαρμάκων, πραγματοποιήθηκε από την ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Λάρισας) ημερίδα με θέμα: «Ασφαλή Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός τόνισε πως «Το ζήτημα της ασφαλούς διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων είναι πολύ σημαντικό διότι έχει αντίκρισμα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, δημιουργείται πρόβλημα ρύπανσης. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέσα στο 2015 οι αγρότες θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Ήδη εφαρμόσαμε στον δήμο Κιλελέρ το πρόγραμμα πιλοτικά (έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τους αγρότες), και το επεκτείνουμε σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Λάρισας. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που έτρεξε το πρόγραμμα αυτό και κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πλέον, πρέπει οι δήμοι σε συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη τους και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, να ενημερώσουν τους αγρότες για να μπουν στη διαδικασία, ώστε να αποκτήσουν και τις απαραίτητες βεβαιώσεις οι οποίες θα αποδεικνύουν ότι έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Διαχείρισης Κενών Συσκευασιών Φυτοφαρμάκων».


Δείτε εδώ την σχετική νομοθεσίαsysthama kenwn fytofarmakwn

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας