Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014

Πρόστιμο 17 εκ. ευρώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λόγω βοσκοτόπων

Πρόστιμο 17 εκ. ευρώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λόγω βοσκοτόπων

Με παρακράτηση χρημάτων θα τιμωρηθεί η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των βοσκότοπων και των μη επιλέξιμων δαπανών που παίρνουν επιδότηση.

 fil hogan epitropos gewrgiasΣυγκεκριμένα, ο επίτροπος για τη Γεωργία στην Ευρωπαϊκή επιτροπή Φιλ Χόγκαν, αποφάσισε να επιβάλει για πρώτη φορά πρόστιμο, με παρακράτηση επιστροφής χρημάτων, από το ποσό που θα έπαιρναν οι αγρότες, μέσω της πληρωμής του τσεκ.
Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια ευρώ. Αντί δηλαδή η Ελλάδα να εισπράξει 35,5 εκατ. ευρώ, από τα αδιάθετα χρήματα που είχαν παρακρατηθεί για το αποθεματικό κρίσεων για το οικονομικό έτος του 2014, θα λάβει τελικά μόνο τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Λόγος αυτής της «τιμωρίας» της χώρας μας, είναι το γεγονός ότι εδώ και 3 χρόνια η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα απεικόνισης αγροτεμαχίων (LPIS), όπως και όφειλε. O Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, δηλώνει πως αν και η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προόδου, όσον αφορά στη διαχείριση του Συστήματος Αγροτεμαχίων, οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν απέδειξαν πως το Σύστημα LPIS, δεν ακολουθούσε όλους τους απαραίτητους Ευρωπαϊκούς κανόνες. Συγκεκριμένα, η μέγιστη επιλέξιμη έκταση που καταχωρήθηκε στο Ελληνικό Σύστημα, ήταν υπερεκτιμημένη , γεγονός που οδήγησε σε λάθη στις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης προς τους δικαιούχους. Παρά τις προσπάθειες να αντιστραφεί η κατάσταση μετά τον έλεγχο του Νοεμβρίου, το Υπουργείο δεν τα κατάφερε τελικά, επιβεβαιώνοντας μάλιστα πως οι αντικειμενικοί στόχοι του Σχεδίου Δράσης ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί, και ούτε είναι εφικτό να εκπληρωθούν σύντομα.

Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν χρησιμοποιεί αυτό το νέο μηχανισμό του προϋπολογισμού , όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του, όπως δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας. Τα προβλήματα ήρθαν στο φως έπειτα από έλεγχο που έκανε η Κομισιόν τον Νοέμβριο, και αφορούσαν κυρίως το θέμα με τα βοσκοτόπια και τις μη επιλέξιμες δαπάνες που έλαβαν τελικά επιδότηση. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει πως δεν πρόκειται να μπορέσει να δοθεί κάποια λύση σύντομα .

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας