Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015

Aιτήματα του κλάδου των ελληνικών οπωροκηπευτικών ενόψει της συνάντησης με τις κινεζικές αρχές στο Πεκίνο

Aιτήματα του κλάδου των ελληνικών οπωροκηπευτικών ενόψει της συνάντησης με τις κινεζικές αρχές στο Πεκίνο

Τα αιτήματα των επιχειρήσεων του κλάδου των ελληνικών οπωροκηπευτικών που πρέπει να τεθούν εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς κατά την συνάντηση με τις κινεζικές αρχές, αναφέρει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης , ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, δηλώνοντας τα εξής:

"Εν όψει της μετάβασης Κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Αντιπρόεδρο κ. Δραγασάκη στην Κίνα παραθέσαμε προβλήματα και αιτήματα επιχειρήσεων του κλάδου μας που πρέπει να τεθούν εκ μέρους της Ελληνικής πλευράς κατά την συνάντηση με τις κινεζικές αρχές, η αντιμετώπιση και επίλυση των οποίων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας .
Η αγορά της Κίνας είναι μια αγορά που έχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιοτικής και ανταγωνιστικής παρουσίας στην παγκόσμια αγορά.
Από τα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά, αυτά που έχουν τα παραπάνω γνωρίσματα είναι τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, ταeksagwges laxanikwn επιτραπέζια σταφύλια, τα μανταρίνια (κλημεντίνες κλπ), και τα πορτοκάλια.
Από τα ανωτέρω, τα ακτινίδια αποτελούν το μοναδικό προϊόν για το οποίο έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα ως χώρα να λάβουμε έγκριση εισαγωγής στην Κίνα. Σημειώνεται ότι ήδη από την εμπορική περίοδο 2011/2012, το ελληνικό ακτινίδιο έχει μία πολύ καλή παρουσία στις αγορές της Κίνας, με αποτέλεσμα την εμπορική περίοδο 2013/2014, να εξαχθούν συνολικά 2.211 τόνοι αξίας 3.068.018 €, από 10 εξαγωγικούς φορείς που έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από το αρμόδιο κινεζικό Υπουργείο και για την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται ότι θα υπερβούν τους 4.000 τ .
Η παρουσία μας στην εν λόγω αγορά, μας έδωσε το μήνυμα ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εισαγωγή και των υπολοίπων ανωτέρω αναφερόμενων προϊόντων (κεράσια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μανταρίνια και πορτοκάλια). Για αυτό έχει ήδη γίνει σχετικό αίτημα προς την κινεζική πλευρά, το οποίο μετά από πιέσεις οδήγησε την 7/12/2012 στην κοινή ανακοίνωση - συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υφυπουργού Γεωργίας της Κίνας, «περί επέκτασης του Πρωτοκόλλου Ελλάδος-Κίνας για τα ακτινίδια και για άλλα οπωροκηπευτικά προϊόντα».

Επειδή πιστεύουμε ότι η Κίνα θα αποτελεί στο μέλλον έναν από τους κύριους παραλήπτες ορισμένων οπωροκηπευτικών προϊόντων μας, η αγορά της θα πρέπει να προσεχθεί και να επιδιωχθεί η διατήρηση της φήμης των ελληνικών προϊόντων και η αύξηση του μεριδίου μας σ' αυτήν, άμεσα και όχι μετά από 2-4 έτη, όταν πια οι ανταγωνιστές μας θα έχουν πλήρως επικρατήσει και εγκατασταθεί στην αγορά.
Ως εκ τούτου, το σημαντικότερο θέμα/εκκρεμότητα που αφορά τις εξαγωγές συνίσταται στην άμεση επέκταση του υφιστάμενου πρωτοκόλλου, με ενσωμάτωση και των προϊόντων κεράσια, δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια, μανταρίνια και πορτοκάλια, δεδομένης της ήδη θετικής ανταπόκρισης για το θέμα αυτό από την κινεζική πλευρά.

 

Πηγή: Αγροτική Έκφραση

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας