Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Βήματα και απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος επιθεώρησης εξοπλισμού ψεκαστικών μηχανημάτων

Βήματα και απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία συστήματος επιθεώρησης εξοπλισμού ψεκαστικών μηχανημάτων

Για το αρχικό κόστος εγγραφής, τη διαδικασία που χρειάζεται και το πώς θα πρέπει να γίνεται ο έλεγχος των ψεκαστικών μηχανημάτων από δω και στο εξής ενημερώνει τους γεωπόνους το ΓΕΩΤΕΕ-Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα με αφορμή την Υπουργική απόφαση (Υ.Α. Ε8/1831/39763/7-4-2015: ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΦΕΚ 671/Β/2015) που εκδόθηκε για την δημιουργία ενός συστήματος επιθεώρησης εξοπλισμού των ψεκαστικών μηχανημάτων, θέλει να ενημερώσει τους συναδέλφους γεωπόνους για τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης που ανοίγονται σε καταστήματα γεωργικών φαρμάκων κ.α.

Έπειτα από σχετική έρευνα του Παραρτήματος και προφορική επικοινωνία με το πρώην Ι.ΓΕ.Μ.Κ. (νυν Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων) μας ενημερώνει πως οι διαδικασίες εφαρμογής της εν λόγω Υ.Α. έχουν ήδη αρχίσει και διευκρινίζουν ότι:

• Ο σταθμός ελέγχου μπορεί να είναι κινητός ή σταθερός
• Ο επιθεωρητής πρέπει απαραιτήτως να είναι πτυχιούχος Γεωπονίας και άλλων σχολών (βλέπε άρθρο 8 της ΥΑ)
• Ο σταθμός ελέγχου να έχει εξοπλισμό που θα εγκριθεί από το ΙΓΕΜΚ και περιγράφεται στο παράρτημα IV και στο άρθρο 7 της Υ.Α.

psekastiko mhxanhmaΤο σχετικό εγχειρίδιο ελέγχων έχει εκδοθεί από το ΙΓΕΜΚ και είναι στην φάση της έγκρισης από το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Μόλις εγκριθεί θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πρώην ΙΓΕΜΚ.

Κατά τον έλεγχο το ΙΓΕΜΚ θα ελέγξει τον εξοπλισμό επιθεώρησης, τα πτυχία του επιθεωρητή και το κατά πόσο ο επιθεωρητής γνωρίζει πώς να κάνει τον έλεγχο

Το αρχικό κόστος εγγραφής στη διαδικασία είναι τα 1.700 ευρώ και υπάρχει και ένα ετήσιο κόστος 300 ευρώ (όλα πλέον ΦΠΑ)

Ένας γεωπόνος που θα θελήσει να ασχοληθεί με το σύστημα επιθεώρησης ψεκαστικών γεωργικών μηχανημάτων θα πρέπει ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα της διαδικασίας:

1. Να κάνει μια έρευνα αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού.
2. Να βρει το απαραίτητο προσωπικό ή να μπει ο ίδιος επιθεωρητής αν έχει π.χ. δική του επιχείρηση
3. Να κάνει έναρξη στην εφορία ή επέκταση δραστηριότητας για υπάρχουσες επιχειρήσεις.
4. Να προχωρήσει στην αγορά του κατάλληλου εξοπλισμού (αφότου βγει και το εγχειρίδιο ελέγχων και έχοντας μιλήσει σχετικά με το ΙΓΕΜΚ θα προχωρήσει στην αγορά εξοπλισμού για να είναι σίγουρος)
5. Να μάθει ο συνάδελφος, που θα είναι επιθεωρητής, πώς γίνονται οι έλεγχοι μελετώντας το εγχειρίδιο
6. Να υποβάλει αίτηση στο ΙΓΕΜΚ για να τον ελέγξουν και να του δώσουν το σχετικό πρακτικό ελέγχου καταλληλότητας
7. Με το πρακτικό αυτό και την έναρξη – επέκταση της εφορίας να καταθέσει αίτηση στην αρμόδια Περιφερειακή υπηρεσία απογραφής Αγροτικών μηχανημάτων που στεγάζεται στην ΔΑΟΚ της Π.Ε. στην οποία ανήκει
8. Και να πάρουν έτσι την σχετική εξουσιοδότηση ελέγχου

Όλες οι ανωτέρω διαδικασίες θα πρέπει πάντα να τηρούν τους όρους και προϋποθέσεις της ΥΑ.

Ενημερώνουμε ότι όλα τα ψεκαστικά μηχανήματα που ορίζει η εν λόγω ΥΑ θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να απευθυνθείτε στο πρώην ΙΓΕΜΚ (Τηλ. 210 2611011, 210 2611012, 210 2619011) και στις κατά τόπους Περιφερειακές υπηρεσίες απογραφής Αγροτικών μηχανημάτων που στεγάζονται στην ΔΑΟΚ της Π.Ε. που ανήκετε.

Για να δείτε την σχετική Υπουργική Απόφαση πατήστε ΕΔΩ

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας