Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2015

Προβλήματα στον εφοδιασμό λιπασμάτων αναφέρει ο ΣΠΕΛ

Προβλήματα στον εφοδιασμό λιπασμάτων αναφέρει ο ΣΠΕΛ

Με πολλά προβλήματα πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες και η τροφοδοσία της αγοράς λιπασμάτων καθώς οι κλειστές τράπεζες και οι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων έχουν «φρενάρει» τις εισαγωγές πρώτων υλών αλλά και έτοιμων προϊόντων με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εξαρτώνται αποκλειστικά από τα λιγοστά αποθέματα τους.

lipasmata

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), περιγράφοντας την κατάσταση αναφέρει:

"Κύριε Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί,
Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την χώρα μας και εκπροσωπώντας τα μέλη μας θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση στον κλάδο μας. Οι επιχειρήσεις μας είναι κατά κανόνα παραγωγικές και εισαγωγικές: εισάγουμε πρώτες ύλες, όπως επίσης και έτοιμα προϊόντα, τα περισσότερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης εκτός ΕΕ πχ Κίνα, Ρωσία κτλ. Οι κλειστές τράπεζες και τα Capital controls που εφαρμόστηκαν από τη Δευτέρα, μας δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα τα οποία θέλουμε να σας εκθέσουμε.
Οι εταιρείες μας πλέον δεν μπορούν να εισάγουν προϊόντα και α΄ ύλες, λόγω του ότι οι προμηθευτές μας, αφενός δεν μπορούν να μας προσφέρουν πίστωση, αφού έχουν καταπέσει όλες οι ασφαλιστικές καλύψεις, αφετέρου λόγω των πρόσφατων τραπεζικών μέτρων, δεν μπορούμε να κάνουμε εμβάσματα εξωτερικού, για να καλύψουμε τις παλαιές οφειλές μας.
Επίσης τα ελάχιστα αποθέματα που υπάρχουν σύντομα θα εξαντληθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας με λίπασμα.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με λιπάσματα με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθ' όσον βρισκόμαστε στη μέση του παραγωγικού κύκλου όλων των καλλιεργειών. Υπό αυτές τις συνθήκες η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει να δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα.
Επιπρόσθετα, η ήδη μειωμένη ρευστότητά μας πλήττεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πελάτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών όπως επίσης δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες επιταγές μας. Τέλος, η ανασφάλεια για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος, έπειτα και από τη μη πληρωμή του ΔΝΤ στις 30/6 και η πιθανότητα να κηρυχτεί η χώρα σε καθεστώς πλήρους χρεοκοπίας, υποχρεώνει πολλές εταιρείες σε αναστολή ή πλήρη διακοπής της λειτουργίας τους με συνέπεια απωλειών πολλών θέσεων εργασία.
Κύριε Πρωθυπουργέ και κ. Υπουργοί,
Η επάνοδος της πρότερης κατάστασης και παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της κυβέρνησής σας. Επίσης θέλουμε να σημειώσετε ότι η ΕΕ ήταν και πρέπει να παραμείνει για την χώρα μας αδιαμφισβήτητη κοιτίδα, της οποίας η μέχρι τώρα, αλλά και μελλοντική καθοριστική συνεισφορά μέσω των ενισχύσεων στον αγροτικό τομέα, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο."

Πηγή: agro24

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας