Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015

«Κρυφό» Μνημόνιο μέσα στο Μνημόνιο για τους αγρότες

«Κρυφό» Μνημόνιο μέσα στο Μνημόνιο για τους αγρότες

Σειρά διατάξεων, οι οποίες στην πλήρη ανάπτυξή τους αποτελούν ένα ολόκληρο Μνημόνιο για τον αγροτικό τομέα, περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή από ευρύτατη πλειοψηφία 222 βουλευτών.

Στο κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης με τους θεσμούς που περιλαμβάνεται ως χωριστό άρθρο στο νόμο προβλέπεται μια ευρεία γκάμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το κόστος ενέργειας και χρήσης νερού, οι συνεταιρισμοί, οι νέοι αγρότες, η απορρόφηση των κονδυλίων και η τήρηση των ορθών γεωργικών πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταρρυθμίσεις προβλέπονται ακόμη για τη «μεγαλύτερη συγκέντρωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων» χωρίς να αναφέρονται περισσότερα στοιχεία.

mnimonio3    agroths

Αναλυτικά, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους θεσμούς και ενέκρινε η Βουλή των Ελλήνων προβλέπεται ότι «όσον αφορά τη γεωργία, οι αρχές θα θεσπίσουν στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα έως τον Δεκέμβριο του 2015. Αυτή θα περιλαμβάνει:

  • βελτιώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ
  • μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης μεταρρύθμισης των αδειών εμπορίας με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών σε γεωργικά προϊόντα, στην καθιέρωση πρωτοβουλίας για την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων, στην προώθηση και διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής
  • και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη θέσπιση νέου πλαισίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενθάρρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ευνοούν τους νέους και δραστήριους αγρότες, μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης και πρόγραμμα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων κατά τη χρήση ενέργειας και τη διαχείριση των υδάτων, και ορθές γεωργικές πρακτικές χρηματοδοτούμενες με κονδύλια της ΕE».

Βασικό παραδοτέο

Στο ίδιο κείμενο προβλέπεται η κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται στα «βασικά παραδοτέα» του Οκτωβρίου 2015, δηλαδή θα πρέπει να περιλαμβάνεται και να ψηφισθεί οπωσδήποτε στο νομοσχέδιο που θα φέρει η (όποια) κυβέρνηση στη Βουλή σε δύο μήνες από τώρα.

Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Προκειμένου να αποδείξει τη δέσμευσή της για την εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών πολιτικών, η κυβέρνηση θα εγκρίνει (Βασικό παραδοτέο), τον Οκτώβριο του 2015, συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015 εφόσον κριθεί αναγκαίο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2016-19, η οποία θα υποστηρίζεται από μεγάλη και αξιόπιστη δέσμη παραμετρικών μέτρων και διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων: σταδιακής κατάργησης της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.Στο μεταξύ χαράσσεται στρατηγική για τη γεωργία», επισημαίνεται στη συμφωνία.

Πηγή: agro24

 

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας