Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ένταξη νέων καλλιεργειών στην δράση "Κομφούζιο"

ANTHESIS ΕΠΕ
Ένταξη νέων καλλιεργειών στην δράση "Κομφούζιο"

Τη διεύρυνση των καλλιεργειών εξετάζει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δράση Κοµφούζιο, με την προσθήκη: αμπελιού, μηλιάς, δαμασκηνιάς, κυδωνιάς, βαμβακιού, αχλαδιάς, λεμονιάς και μανταρινιάς, σύμφωνα με σχετική απόφαση.

methodos permpodishs syzeykshs 2

Αναλυτικότερα οι καλλιέργειες (συμπεριλαμβανομένων των εχθρών τους) που αναφέρει η απόφαση είναι οι ακόλουθες:

- αμπέλι (ευδεμίδα)

- μηλιά (καρπόκαψα)

- δαμασκηνιά (καρπόκαψα)

- κυδωνιά (καρπόκαψα, κόσσος, σέζια)

- βαμβάκι (ρόδινο σκουλήκι)

- αχλαδιά (καρπόκαψα, φυλλοδέτης, κόσσος, ζευζέρα, σέζια)

- λεμονιά και μανταρινιά (ανθοτρήτης)


Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Μέθοδος διαταραχής σύζευξης λεπιδοπτέρων: Ένα αποτελεσματικό μέτρο φυτοπροστασίας


Τι ισχύει...

Προς το παρόν η δράση «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρο-λεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», επειδή εφαρµόζεται για πρώτη φορά, έχει περιοριστεί πιλοτικά σε ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρινιές, προκειµένου να διαπιστωθεί η αποτελεσµατικότητα της.

Στόχος της δράσης είναι ο μετριασμός της επιβάρυνσης των περιοχών που καλλιεργείται εντατικά η ροδακινιά, η βερικοκιά και η νεκταρινιά από χημικά εντομοκτόνα.

Δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στη δράση πρέπει να πληρούν το ακόλουθο κριτήριο επιλεξιμότητας: να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Εκμετάλλευσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2016 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).

Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας.

Τα αγροτεμάχια τα οποία εντάσσονται στη δράση πρέπει:

- να κατέχονται νόμιμα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης

- να διατηρούνται σταθερά κατά θέση και σε έκταση καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης

methodos permpodishs syzeykshs 5

Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται:

- καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων - εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και συγκεκριμένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη.

Η πρακτική της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων (dispensers). Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

- να διαθέτουν και να εφαρμόζουν Σχέδιο Εφαρμογής της δράσης στην ενταγμένη εκμετάλλευση, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό της εγκατάστασης των ατμιστήρων και των παγίδων παρακολούθησης.

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, το Σχέδιο Εφαρμογής αναθεωρείται, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η καταγραφή των συλλήψεων στις παγίδες παρακολούθησης και οι μετρήσεις του ποσοστού προσβολής σε φύλλα και βλαστούς από τα έντομα - στόχους, και περιγράφει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πληθυσμών των τριών μικρολεπιδοπτέρων στα ενταγμένα αγροτεμάχια.

- τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής να κάνουν μικτή χρήση φερομονών & χημικών εντομοκτόνων, ενώ τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής να κάνουν αποκλειστικά χρήση φερομονών.

Η ενίσχυση

Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως στα δύο πρώτα έτη εφαρµογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέµµα ετησίως για τα επόµενα τρία έτη εφαρµογής.

Διαδικασία τροποποίησης

Στο πλαίσιο τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) έχει προταθεί από φορείς του γεωργικού τομέα η ένταξη νέων επιλέξιμων καλλιεργειών στη δράση του μέτρου, εφόσον αυτό αιτιολογηθεί επαρκώς και εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η απαραίτητη μελέτη, η οποία θα αναγνωρίσει και θα ορίσει την απώλεια εισοδήματος ή/και πρόσθετου κόστους.

Με έγγραφο το Τμήμα Προστασίας Φυτών της Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής μας έχει ενημερώσει ότι η μέθοδος της παρεμπόδισης σύζευξης σύμφωνα με τις Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας, μπορεί να εφαρμοστεί εθελοντικά σε πλήθος καλλιεργειών (αμπέλι, βερικοκιά, μηλιά, δαμασκηνιά, κυδωνιά, ροδακινιά, βαμβάκι, αχλαδιά, λεμονιά, μανταρινιά).

Προκείμενου να διευρυνθούν οι επιλέξιμες καλλιέργειες της δράσης «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρο-λεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» θα πρέπει να προσδιοριστεί, από ανεξάρτητο μελετητή, το ύψος ενίσχυσης για κάθε νέα καλλιέργεια που πρόκειται να ενταχθεί στη δράση.


Για περισσότερα δείτε εδώ την απόφαση


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας