Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Απαραίτητες και καθοριστικές επεμβάσεις για Ωίδιο στο Αμπέλι

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης
Απαραίτητες και καθοριστικές επεμβάσεις για Ωίδιο στο Αμπέλι

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων. Η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις, οι οποίες ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί το προηγούμενο έτος, κρίνεται απαραίτητη.

ΩΙΔΙΟ ΑΜΠΕΛΙΟΥ

(Uncinula necator Schwein Burrill)

Για την διαπίστωση μολύσματος που διαχείμασε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επιθεώρηση κατά το κλάδεμα των κληματίδων. Κληματίδες με σκουρόχρωμες δικτυώσεις στην επιφάνεια είναι απόδειξη έντονης προσβολής κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν από νωρίς με την έκπτυξη της νέας βλάστησης οι λεγόμενοι «βλαστοί σημαίες».

Είναι βλαστοί μικροί, που δεν αναπτύσσονται, με φύλλα «καρουλιασμένα» και καλυμμένα με μια γκρι σκόνη. Ύπαρξη τέτοιων βλαστών δείχνει ότι το παθογόνο υπήρχε στον οφθαλμό, όπου διαχείμασε, και μόλυνε το βλαστό κατά την έκπτυξη του οφθαλμού.

WIDIO 0102


Διαβάστε το σχετικό άρθρο:

Ωίδιο: Μια από τις σημαντικότερες ασθένειες του Αμπελιού


► Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων.

► Να γίνει απαραίτητα επέμβαση στο στάδιο Ε (3 φύλλα, μήκος βλαστού τουλάχιστον 7 εκ.) σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες στην ασθένεια ποικιλίες.

Η επέμβαση αυτή θεωρείται καθοριστική για την παραπέρα εξέλιξη της ασθένειαςWIDIO 03

WIDIO 01


Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων

(μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):

Ampelomyces quisqualis (12), Azoxystrobin (3), Boscalid + Kresoxim-methyl (3), Bupirimate (4), Bupirimate + Tebuconazole (3), Cyflufenamid (2), Cyflufenamid + Difenoconazole (2), Cyproconazole (4), Dimethomorph + Pyraclostrobin (3), Fenbuconazole (4), Folpet + Triadimenol (2), Fluopyram + Tebuconazole (3), Kresoxim-methyl (3), Laminarin (10), Meptyldinocap (4), Metrafenone (3), Myclobutanil (3), Myclobutanil + Quinoxyfen (3), Penconazole (2-3), Potassium hydrogen carbonate (8), Propiconazole (3), Propineb (4), Propineb + Triadimenol (2), Proquinazid (3), Pyriofenone (2), Spiroxamine (3), Sulphur (4), Tebuconazole (3), Tetraconazole (2), Triadimenol (2), Trifloxystrobin (3).

► Εάν επιλεγεί θείο βρέξιμο καταπολεμείται και το Άκαρι της Ερίνωσης (Eriophyes vitis, Acari: Eriophyidae). Η επέμβαση για τους βιοκαλλιεργητές θεωρείται επιβεβλημένη.

► Για τον περιορισμό του αρχικού μολύσματος να εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα μέχρι και την άνθηση η συλλογή και η καταστροφή των προσβεβλημένων βλαστών.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας