Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Ευρύτομο Αμυγδαλιάς: Οδηγίες για τις χαλαζόπληκτες περιοχές

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου
Ευρύτομο Αμυγδαλιάς: Οδηγίες για τις χαλαζόπληκτες περιοχές

Το ευρύτομο είναι ο σημαντικότερος εχθρός της Αμυγδαλιάς διότι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια της παραγωγής.

ΕΥΡΥΤΟΜΟ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ

(Εurytoma Amygdali)

Μοιάζει με μαύρο φτερωτό μυρμήγκι. Διαχειμάζει ως ανεπτυγμένη προνύμφη μέσα στα προσβεβλημένα Αμύγδαλα, πού συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δένδρο. Έχει μία γενεά το έτος.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

Από παρατηρήσεις σε εντομολογικούς κλωβούς υπαίθρου διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η έξοδος των ακμαίων του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του νομού Μαγνησίας με μέγιστο της εξόδου στις 10-12 Απριλίου. Έναρξη εξόδου του ευρυτόμου σε περιοχές του νομού Λάρισας (Καλαμάκι, Συκούριο, Αμπελώνα) στις 7-10 Απριλίου (με 2-3 άτομα ακμαία ανά κλωβό),στο Δομένικο στις 13Απριλίου (με 6-8 άτομα ανά κλωβό).

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ:.

1) Να συνεχισθούν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του ευρυτόμου στις πρώιμες και όψιμες περιοχές του νομού Μαγνησίας και Λάρισας

2) Επανάληψη των ψεκασμών ανά 7-8 ημέρες μέχρι και την σκλήρυνση του ενδοκαρπίου.

Οι ψεκασμοί να γίνονται κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας, που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και υψηλότερες θερμοκρασίες, διότι τότε έχουμε τη μεγαλύτερη έξοδο των ακμαίων του ευρυτόμου. Όταν ο καιρός είναι ομιχλώδης – νεφοσκεπής και κρύος δεν ψεκάζουμε (λόγω μειωμένης δραστηριότητας του εντόμου).

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ:

deltamethrin και άλλα επιτρεπόμενα για την Αμυγδαλιά.

eyrytomo amygdalias all

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από το χαλάζι όπως το Δομένικο κ.α. περιοχές του νομού Λάρισας:

Συνιστάται να γίνουν ψεκασμοί με χαλκούχα και άλλα μυκητοκτόνα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ευρυτόμου. Οι ψεκασμοί είναι απαραίτητοι και μάλιστα σε περιοχές με ιστορικό σε από παθογόνους μύκητες και βακτήρια.

Οι πληγές που ανοίγει το χαλάζι στους βλαστούς και κλάδους ιδιαίτερα των νεαρών δένδρων αποτελούν πύλη εισόδου για μύκητες και βακτήρια για αυτό συνιστάται αμέσως μετά την ζημιά από χαλάζι να γίνει ψεκασμός με χαλκούχα για την ταχύτερη επούλωση των πληγών

Έχει παρατηρηθεί ότι στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της Θεσσαλίας παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις αδρωμυκώσεις τα ηλικίας ενός έως τριών ετών νεαρά δένδρα μετά από χαλαζόπτωση .


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας