Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017

Συστάσεις γεωπόνων για συνδυασμένη καταπολέμηση Εχθρών στην Ελιά

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας
Συστάσεις γεωπόνων για συνδυασμένη καταπολέμηση Εχθρών στην Ελιά

Συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με σκευάσματα κατά του Πυρηνοτρήτη, της Μαργαρόνια καθώς και του Ρυγχίτη στην ελιά. Μη εγκεκριμένη χρήση ΦΠ μπορεί να επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Βλαστικά στάδια καλλιέργειας ανά περιοχή:

VLASTIKA STADIA ELIAS

Συστάσεις :

Συνίσταται να γίνουν επεμβάσεις για την καρπόβια γενιά του Πυρηνοτρήτη. Στις πρώιμες περιοχές άμεσα, στις μεσοπρώιμες περιοχές (10-13 Ιουνίου), στις όψιμες (15-18 Ιουνίου).

Πυρηνοτρήτης

pYRHNOTRHTHS ELIAS

Συλλήψεις από το δίκτυο παγίδων και προσβολή από Πυρηνοτρήτη (Prays oleae)

Διαπιστώσεις:

Αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση στους ελαιώνες και αναμένεται η εκκόλαψη της καρπόβιας γενιάς του Πυρηνοτρήτη. Έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία και καθυστέρηση στην καρπόδεση που οφείλεται κυρίως στις άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την προηγούμενη περίοδο. Οι πληθυσμοί του εντόμου, σύμφωνα με τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας, είναι μέτριοι.

Συστάσεις :

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των επεμβάσεων εναντίον της καρπόβιας γενεάς είναι η εφαρμογή τους στον κατάλληλο χρόνο, κατά την εκκόλαψη ή λίγο μετά την εκκόλαψη της προνύμφης του εντόμου οι οποίες ωοτοκούν μέσα στους μικρούς καρπούς.

Συστήνονται χημικές επεμβάσεις, όταν οι καρποί έχουν μέγεθος περίπου 3-5 mm και επανάληψη μετά από περίπου 10 ημέρες, όταν το μέγεθος θα είναι περίπου 6-10 mm.

Οι επεμβάσεις έχουν έμμεση δράση και σε άλλους εχθρούς όπως Ρυγχίτη, Δάκο κ.α..

beta-cufluthrin, chlorpyrifos-methyl, deltamethrin, lamda-cyhalothrin, phosmet, spinetoram, thiacloprid, thiamethoxam, thiamethoxam + lamda-cyhalothrin, deltamethrin + thiacloprid, για Βιολογική καλλιέργεια: Bacillus thuringiensis

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Ρυγχίτης

RYGXITHS ELIAS

Ρυγχίτης (Cribripennis desbrochers) και προσβολή σε καρπούς ελιάς.

Συμπτώματα

Μικρό κολεόπτερο, ερυθρό-κεραμιδί χρώματος, μήκους 5-6 mm με χαρακτηριστικό ρύγχος. Συμπληρώνει μία γενεά ανά δύο έτη. Όταν δημιουργηθούν οι καρποί τρέφονται απ’ αυτούς τρυπώντας τη σάρκα με το ρύγχος του. Έντονες προσβολές μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη καρπόπτωση το καλοκαίρι και κυρίως το φθινόπωρο.

Συστάσεις :

Συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με σκευάσματα κατά του Πυρηνοτρήτη

Μαργαρόνια

MARGARONIA ELIAS

Μαργαρόνια (Palpita unionalis) και προσβολή σε ελιές

Συμπτώματα

Λεπιδόπτερο έντομο με λευκές πτέρυγες, διαστάσεων 11-15 mm περίπου. Γενικά οι προσβολές από το έντομο είναι περιοδικές και το μέγεθος τους ποικίλει από χρονιά σε χρονιά και από περιοχή σε περιοχή. Όπου διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές καταλήγουν σε αποφύλλωση των ελαιοδέντρων καθώς οι προνύμφες του εντόμου τρώνε τις κορυφές, τα φύλλα των νεαρών βλαστών και ενίοτε τον ελαιόκαρπο. Νεαρά δενδρύλλια είναι δυνατό να καταστραφούν εξ' ολοκλήρου.

Συστάσεις :

Στα ελαιοκομεία που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές να γίνει συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με σκευάσματα κατά του Πυρηνοτρήτη σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί.


Φυτοπροστατευτικά :

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ. στο οποίο αναλύονται στατιστικά αποτελέσματα που αφορούν σε παραβάσεις από τη χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (ΦΠ) στη καλλιέργεια της ελιάς, προκύπτει χρήση σκευασμάτων με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των περιπτώσεων που ανιχνεύθηκε η δραστική ουσία chlorpyrifos σε δείγματα ελαιολάδου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μη εγκεκριμένη χρήση ΦΠ μπορεί να επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Αποφύγετε άσκοπη χρήση ΦΠ η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Συμβουλευτείτε τον Γεωπόνο σας. Ακολουθείται πάντα πιστά τις οδηγίες της ετικέτας, αποκλειστικά με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας