Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017

Ενημέρωση καλλιεργητών αραβόσιτου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Ενημέρωση καλλιεργητών αραβόσιτου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα

Στα πλαίσια της εφαρμογής της υπ’αριθ. 5485/53985/18-05-2017 Υπ. Απόφασης, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με τις Π.Ε. της Περιφέρειας ευθύνης της, εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte.

H εγκατάσταση των παγίδων άρχισε από τις 31-05-2017 και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου.

Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους των Δ.Α.Ο.Κ. των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά δεκαπενθήμερο.

Γενικά για το έντομο

Ζημιές που προκαλεί

Το έντομο προσβάλει κυρίως τον αραβόσιτο. Έχει μια γενιά/έτος. Η ζημιά που προκαλεί στη ρίζα έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην μπορούν να στηριχτούν καλά και πλαγιάζουν. (εικόνα 1 ).

Diabrotica virgifera 2

Εικόνα 1: Σοβαρή προσβολή φυτών από προνύμφες Diabrotica (Πηγή: EPPO)

Με την εκκόλαψη των αυγών στο έδαφος (Απρίλιο-Μάιο), οι νεαρές προνύμφες προσελκύονται από τις ρίζες του αναπτυσσόμενου αραβόσιτου και τις προσβάλλουν.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προσβολής εντοπίζονται στις περιοχές που ο αραβόσιτος καλλιεργείται εντατικά ως μονοκαλλιεργεια.

Εξάπλωση του εντόμου

Οι προνύμφες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης στο έδαφος. Τα ενήλικα όμως πετούν προς εύρεση κατάλληλης καλλιέργειας και μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Διαπιστώσεις

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, διαπιστώνουμε ότι οι πληθυσμοί των ενηλίκων εντόμων στις φερομονικές παγίδες είναι υψηλοί και ο αριθμός των εντόμων που τρέφονται από τη φιλική επιφάνεια των φυτών είναι πολύ υψηλός, όπως φαίνεται στις εικόνες 2 & 3.

diabrotica 2 3

Εικόνες 2 & 3: Περιοχή τεναγών Φιλίππων (ν. Καβάλας)

Ιδιαίτερα στο Ν. Σερρών εμφανίστηκαν αγροί αραβόσιτου με έντονο πρόβλημα πτώσης φυτών που έγινε αντιληπτό κυρίως κατά το αυλάκωμα ή με την εφαρμογή του πρώτου ποτίσματος.

Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο οι παραπάνω προσβολές είναι πιο έντονες και σε μεγαλύτερη έκταση.

Να σημειωθεί ότι τόσο στο νομό Σερρών όσο και στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του ν. Καβάλας το καλαμπόκι αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια και καλλιεργείται διαρκώς για τουλάχιστον τέσσερα (4 ) χρόνια. Επιπλέον κατά την σπορά δεν εφαρμόστηκε καθόλου ή εφαρμόστηκε πλημμελώς ενσωμάτωση με κάποια εγκεκριμένη δραστική ουσία, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εντόμου.

Η τροφική δραστηριότητα στα φύλλα που παρατηρείται αυτό το διάστημα θα οδηγήσει στη συνέχεια σε προσβολή στα μετάξινα νημάτια των σπαδίκων κατά την άνθιση γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα ποσοστά γονιμοποίησης.

Από αυτό το χρονικό διάστημα και μετά μειώνονται οι δυνατότητες των παραγωγών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δράση του συγκεκριμένου εντόμου, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της αμειψισποράς στην μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του.

Έτσι, οι παραγωγοί ΔΕΝ πρέπει να εφησυχάζονται και να παρατηρούν με προσοχή τις καλλιέργειες τους για ύποπτα συμπτώματα.

Diabrotica virgifera 7

Συστάσεις

Χημική καταπολέμηση

Στις περιοχές που παρατηρούνται έντονα συμπτώματα προσβολής από τον εχθρό, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή και εφόσον είναι εφικτό, συνιστάται στους παραγωγούς να ψεκάσουν άμεσα εγκεκριμένο εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του εχθρού, όπως:

chlorantraniliprolei (με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων – επανάληψη σε 7 ημέρες)

indoxacarb (με την εμφάνιση της προσβολής – επανάληψη σε 10-14 ημέρες)

deltamethrin (με την εμφάνιση της προσβολής – επανάληψη σε 7-14 ημέρες)

I-cychalothrin (με την εμφάνιση της προσβολής)


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας