Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Ενεργοποιητές και βιοδιεγέρτες των φυτών: Τι πραγματικά είναι και ποιά η δράση τους;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Ενεργοποιητές και βιοδιεγέρτες των φυτών: Τι πραγματικά είναι και ποιά η δράση τους;

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά προϊόντα τα οποία τα ονομάζουμε ενισχυτές ή βιοδιεγέρτες φυτών.

Έχει επικρατήσει η λανθασμένη και παραπλανητική άποψη πως οι ενεργοποιητές έχουν σχεδόν μαγικές ιδιότητες, κάτι που βέβαια δεν ισχύει. Δεν πρόκειται λοιπόν για μαγικά φίλτρα.

Οι πραγματικοί ενισχυτές του μεταβολισμού των φυτών είναι λίγοι. Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως ένας ενεργοποιητής δεν είναι απλά και μόνο πρόσθετα θρεπτικά στοιχεία ή οργανικές ενώσεις, αλλά ένας πραγματικός ενεργοποιητής λειτουργεί ανεξάρτητα από τα θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας στις λειτουργίες του φυτού να είναι στα βέλτιστα επίπεδα χωρίς η χρήση του εν λόγω σκευάσματος να αφήνει καθόλου υπολείμματα.

Λειτουργεί επηρεάζοντας θετικά τα φυτικά συστήματα, μερικές φορές ενεργοποιώντας τις επιθυμητές αποκρίσεις, όπως μια αυτοάνοση αντίδραση, ή αυξάνοντας την παραγωγή ενός συγκεκριμένου αιθέριου ελαίου κ.α.

Οι ενισχυτές επομένως ορίζονται ως προϊόντα των οποίων τα συστατικά δεν είναι απαραίτητα για το φυτό, που όμως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις διεργασίες του φυτού.

Ωστόσο, εάν δεν ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του φυτού για φως, νερό και διατροφή, η χορήγηση των ενεργοποιητών δεν μπορεί να αναμένεται να δώσει ένα καλύτερο και αποδοτικότερο φυτό σε σύγκριση με την περίπτωση όπου πληρούνται αυτές οι βασικές απαιτήσεις.

plantboost4

• Πώς λειτουργεί ένας πραγματικός ενεργοποιητής;

Η φιλοσοφία είναι, μέσω της χρήσης ενός πραγματικού ενεργοποιητή, να επηρεάσουμε θετικά το όλο σύστημα του φυτού και όχι μεμονωμένες διεργασίες αυτού, και τελικά να καταλήξουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η παραγωγή ενέργειας.

Επηρεάζοντας τα ενεργειακά μονοπάτια του φυτού, μπορούμε στην ουσία να επηρεάσουμε εξίσου όλα τα συστήματα.

Ως εκ τούτου, ο καλύτερος ενισχυτής θα ήταν αυτός που θα επηρέαζε όλα τα συστήματα και θα επέτρεπε σε αυτά να χρησιμοποιούν ενέργεια με τον βέλτιστο δυνατό ρυθμό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπλέον το εν λόγω σκεύασμα θα έπρεπε να λειτουργεί με τα υπάρχοντα συστήματα των φυτών, να μην προκαλεί ανισορροπίες, να μην προκαλεί μεταλλάξεις, και να μην αφήνει σαν υπόλειμμα ο,τιδήποτε είναι τοξικό ή αλλεργιογόνο.

plantboosting

• Ένας ενεργοποιητής θα πρέπει να επιτρέπει στην ενέργεια να μεταβολίζεται εύκολα και αβίαστα.

Ένας ενεργοποιητής θα πρέπει να επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση και χρήση της ενέργειας όπως αυτή απαιτείται και χωρίς κανένα περιορισμό.

Επιτρέποντας αυτά τα πράγματα να συμβούν, το φυτό έχει στη διάθεσή του όλη την ενέργεια για την παραγωγή και την ωρίμανση των ανθέων, για την παραγωγή καρπών, για την παραγωγή επιθυμητών ενώσεων όπως ελαίων και αλκαλοειδών, για γρήγορη και εκτεταμένη φωτοσύνθεση, για αποτελεσματική αποθήκευση ενεργειακών συστατικών όπως το άμυλο, για ισχυρότερα και ταχύτερα διαιρούμενα κύτταρα, για καλύτερες διεργασίες αναπνοής.

Το μόνο πράγμα που θα βελτίωνε αυτό το "μαγικό ελιξίριο" θα ήταν να μπορούσε να δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάζει σημαντικά και συγκεκριμένους τομείς του φυτού, έτσι ώστε η υπερπαραγωγή των επιθυμητών συστατικών να μην αλλάζει ή να υπερφορτώνει όλα τα υπόλοιπα συστήματα του φυτού.

• Ενεργοποίηση της φυσικής αυτοάμυνας και άλλων μηχανισμών.

Χρησιμοποιώντας το σωστό σκεύασμα ενεργοποιητή, μπορούμε να έχουμε ενίσχυση της φυσικής αυτοάμυνας των φυτών επιτυγχάνοντας έτσι ένα είδος <<εμβολιασμού>> για τα φυτά.

Επίσης, μπορούμε να πυροδοτήσουμε μία μεγαλύτερη παραγωγή ανθέων εάν αυτό είναι επιθυμητό, να αλλάξουμε τις αναλογίες εσωτερικών χημικών ενώσεων ακόμη να επηρεάσουμε τον τρόπο με τον οποίο δομούνται οι δομικές φυτικές μονάδες (π.χ. μεγαλύτερα κύτταρα).

plantboost1

• Ποιά τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες ενός πραγματικού ενεργοποιητή;

Γνωρίζοντας λοιπόν το ορισμό του ενεργοποιητή:

Διεγείρει μία ή περισσότερες συνδεδεμένες διεργασίες στο φυτό και το δραστικό συστατικό (συστατικά) δεν αποτελούν βασικές απαιτήσεις για την επιβίωση του φυτού, ας το λάβουμε υπ’όψιν την επόμενη φορά που θα πρέπει να επιλέξουμε τον κατάλληλο και πραγματικό ενεργοποιητή για την ενίσχυση της καλλιέργειάς μας.

- Για παράδειγμα, όροι όπως μικροστοιχεία, μακροστοιχεία, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα μάλλον παραπέμπουν σε προϊόν θρέψης το οποίο μόνο καλό μπορεί να κάνει σε μία καλλιέργεια μετά από σωστή χρήση, αλλά δεν αποτελεί έναν ενεργοποιητή.

- Υπάρχουν στην περιγραφή του προϊόντος άλλες διεργασίες εκτός φυτού που επηρεάζονται, όπως επιδράσεις σε εδαφικούς οργανισμούς; Μπορεί πραγματικά να είναι ένα εξαιρετικό προϊόν αλλά άλλης χρήσης και κατηγορίας.

- Μπορεί το εν λόγω σκεύασμα να επηρεάσει περισσότερες της μίας μη συνδεδεμένων φυτικών διεργασίων, όπως άνθηση και φυτική ανάπτυξη μαζί; Θα ήταν πολύ ωραίο να συνέβαινε κάτι τέτοιο αλλά μάλλον θα πρέπει να αμφισβητηθεί τελικά η αποτελεσματικότητά του.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας