Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Καρπόκαψα Μηλιάς – η πτήση του εντόμου συνεχίζεται με ανοδική πορεία

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Καρπόκαψα Μηλιάς – η πτήση του εντόμου συνεχίζεται με ανοδική πορεία

Από την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες διαπιστώνουμε ότι η πτήση του εντόμου συνεχίζεται με ανοδική πορεία.

karpokaca mhlo 1.2

Από τη μελέτη των συλλήψεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων υπολογισμού των ημεροβαθμών , σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Δράμας, διαπιστώνουμε ότι στις 21/07/2017 συμπληρώθηκε το άθροισμα των ημεροβαθμών που απαιτείται για την έναρξη εκκολάψεων των αυγών του εντόμου.

Το θηλυκό ενήλικο της γενιάς αυτής ωοτοκεί κατευθείαν πάνω στους καρπούς και ανάλογα με την σοβαρότητα της προσβολής στην περιοχή, σε σχέση και με τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή των ζημιών από τα μέσα του Ιουνίου και μετά.

Η γενιά αυτή διαρκεί περίπου 30 ημέρες (Ιούλιος – Αύγουστος) και η προνύμφη μπαίνει στον καρπό, συνήθως από σημείο επαφής του με άλλο καρπό, βλαστό ή φύλλο, αφού περιπλανηθεί 2-3 ημέρες πριν εισχωρήσει στον καρπό. Η περίοδος αυτή είναι η πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση της.

Συστάσεις:

► Συνιστάται να γίνει ψεκασμός, με τη χρήση κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που είχαν δοθεί με το υπ’ αριθμός Νο 12/03.05.2017 Τεχνικό Δελτίο

► Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 10-12 ημέρες περίπου και σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας των εντομοκτόνων που θα χρησιμοποιηθούν.

Γενικές παρατηρήσεις:

► Οι παραγωγοί θα πρέπει να τηρούν τα αναγραφόμενα στις ετικέτες έγκρισης των γ. φαρμάκων και ιδιαίτερα τον προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό επεμβάσεων με το ίδιο εντομοκτόνο.

► Οι επόμενοι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται με εντομοκτόνα που έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης.

► Στην εναλλαγή των εντομοκτόνων να λαμβάνεται υπόψη και η ομάδα δράσης τυχόν άλλων εντομοκτόνων που χρησιμοποιήθηκαν στον οπωρώνα για τους άλλους εχθρούς.

► Η χρήση των εντομοκτόνων να περιορίζεται μόνο στους απαραίτητους ψεκασμούς με βάση την παρακολούθηση τους εντόμου.

► Τα εντομοκτόνα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με εναλλακτικές μη-χημικές μεθόδους ή και με καλλιεργητικά μέτρα που ευνοούν τους φυσικούς εχθρούς της καρπόκαψας.

► Χρήση λιγότερο τοξικών εντομοκτόνων για την όσο το δυνατόν αποτελεσματική διατήρηση των ωφέλιμων αρπακτικών και παρασιτοειδών στον οπωρώνα.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας