Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

Εχθροί και Ασθένειες ανάλογα με τα Βλαστικά Στάδια του Αμπελιού

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας
Εχθροί και Ασθένειες ανάλογα με τα Βλαστικά Στάδια του Αμπελιού

Πεδινές - πρώιμες περιοχές- πρώιμες ποικιλίες: Μοσχάτο: τρύγος, Σταφίδα: μετά τον τρύγο, Όψιμες ποικιλίες: αλλαγή χρώματος / ωρίμανση.
Ορεινές- όψιμες περιοχές- όψιμες ποικιλίες: κλείσιμο-αλλαγή χρώματος

Βλαστικά Στάδια Αμπελιού

vlastika stadia ampeliou

 

ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Διαπιστώσεις:

Χαμηλές συλλήψεις στις πεδινές περιοχές.

Συστάσεις:

Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής. Η απόφαση για ενδεχόμενο επέμβασης, εξαρτάται από τον έλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το εντομοκτόνο. Παρακαλούμε, για τους υπόλοιπους εχθρούς να συμβουλευτείτε τα προηγούμενα δελτία μας

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις:

Στις ορεινές περιοχές ενδεχόμενο πρόβλημα Μέχρι το γυάλισμα, οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες σε ενδεχόμενη προσβολή. Οι συνθήκες παρουσιάζονται ευνοϊκές για ελαφριές και περιστασιακά για σοβαρές προσβολές περονοσπόρου, μονό στις ορεινές περιοχές. Στις πεδινές περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος.

Συστάσεις:

Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα μόνο στις ορεινές περιοχές.

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ / ΘΕΙΑΦΑΣΘΕΝΕΙΑ)

Διαπιστώσεις:

Στην Μεσσηνία ενδεχόμενο πρόβλημα Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Με εξαίρεση την Μεσσηνία, οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας (βλ σχ. Διαγρ. στο τέλος).

Συστάσεις:

Προτείνεται η τακτική επισκόπηση του αμπελώνα. Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Σε περίπτωση επεμβάσεων, προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος (βλ. Πίνακα).

vlastika stadia ampeliou pinakas

Προκειμένου να υποβοηθηθεί η επιλογή του μεσοδιαστήματος των προστατευτικών επεμβάσεων, ακολουθεί στο τέλος η διαγραμματική απεικόνιση της επικινδυνότητας της ασθένειας.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Διαπιστώσεις:

Μικρός έως μέτριος κίνδυνος για τις πεδινές περιοχές Στις ορεινές δεν υπάρχει κίνδυνος προσβολής από το παθογόνο. Μόνον στις πεδινές, οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες είναι περιστασιακά ευνοϊκές για ελαφριές μολύνσεις στις ράγες (βλ. σχ. γραφήματα στο τέλος).

Συστάσεις:

Σε υγρές και δροσερές περιοχές με ιστορικό προσβολών από βοτρύτη, και στις περιοχές που υπάρχει κίνδυνος, συνιστάται η διενέργεια μίας επέμβασης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο βοτρυδιοκτόνο στην έναρξη της ωρίμανσης και ενός δεύτερου 3-4 εβδομάδες πριν τον τρύγο. Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, το χαλάζι, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας.

Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

ΟΞΙΝΗ ΣΗΨΗ

Αίτιο:

Πρόκειται για ασθένεια που παρατηρείται την περίοδο της ωρίμανσης των βοτρύων, όταν το ποσοστό των σακχάρων φθάνει το 10% περίπου. Η ευαισθησία των βοτρύων αυξάνει όσο πλησιάζει ο τρύγος.

Η ασθένεια οφείλεται σε ένα σύμπλοκο βακτηρίων και σακχαρομυκήτων. Η μόλυνση συντελείται πάντα μέσω πληγών στις ράγες και προκαλείται ταχύτατη σήψη των ραγών. Η σήψη συχνά επεκτείνεται σε ολόκληρο τον βότρυ και η απώλεια στην παραγωγή μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας είναι η μύγα του ξυδιού που επισκέπτεται τις πληγωμένες ράγες και μεταφέρει το μόλυσμα. Η παρουσία του εντόμου στον αμπελώνα αποτελεί ένδειξη ύπαρξης της ασθένειας.

Συστάσεις:

Για την προστασία των ώριμων βοτρύων από την ασθένεια, συνιστάται η λήψη μέτρων για την αποτροπή δημιουργίας πληγών στις ράγες όπως:

  • έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και άλλων εντόμων που προκαλούν φαγώματα στις ράγες,
  • ορθολογικό πρόγραμμα άρδευσης και αποφυγή υπερβολικής λίπανσης, 3 / 6
  • ορθολογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων σε πυκνόραγες ποικιλίες, προκειμένου οι βότρυες να γίνουν λιγότερο συμπαγείς και
  • εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων, τα οποία προκαλούν σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών. Η καταπολέμηση της δροσόφιλας παρουσιάζει δυσκολία, αφενός διότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εντομοκτόνο και αφετέρου η καταπολέμηση τοποθετείται χρονικά πολύ κοντά στον τρύγο.

ΞΗΡΑΝΣΗ ΡΑΧΗΣ

Αίτιο:

Πρόκειται για τη σοβαρότερη φυσιολογική (μη παρασιτική) ασθένεια του αμπελιού. Οφείλεται στη διαταραχή της σχέσης καλίου-ασβεστίου-μαγνησίου και εμφανίζεται την περίοδο της ωρίμανσης των βοτρύων. Σε περίπτωση μεγάλης προσβολής, η απώλεια της παραγωγής μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Συστάσεις:

Στις ευαίσθητες στην πάθηση ποικιλίες και στους αμπελώνες που συχνά εμφανίζεται η πάθηση, συστήνονται δύο ως τρεις ψεκασμοί με άλατα του μαγνησίου ή με διαφυλλικά λιπάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο.

Η εφαρμογή των επεμβάσεων τοποθετείται:

1) πριν από την έναρξη ωρίμανσης των σταφυλιών,

2) στην αρχή της ωρίμανσης και

3) 7-10 ημέρες αργότερα.

Είναι σημαντικό να γίνεται πλήρης διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Στις λίστες φυτοπροστατευτικών έτους 2017 (έκδοση 28/4/2017 και ειδικά για την ευδεμίδα έκδοση 11/4/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή εγκεκριμένου σκευάσματος, δοσολογίας, μεσοδιαστήματος εφαρμογής και για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά.

Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην απόσταση της επέμβασης από τον τρύγο.


 Γεωργικές Προειδοποιήσεις


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας