Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Καλλιεργητικά μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου Διαβρώτικα στον αραβόσιτο

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας
Καλλιεργητικά μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου Διαβρώτικα στον αραβόσιτο

Ενημερωτικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων στην καλλιέργεια του αραβόσιτου για το έντομο Diabrotica virgifera Le Conte.

Απευθύνεται στους καλλιεργητές αραβόσιτου με στόχο την ενημέρωση τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου Διαβρώτικα.

Στα πλαίσια εφαρμογής της υπ’αριθ. 5485/53985/18-05-2017 Υπ. Απόφαση, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με τις Π.Ε της περιφέρειας ευθύνης της, εγκατέστησε δίκτυο φερομονικών παγίδων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις για την παρακολούθηση της πτήσης του εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte. Η εγκατάσταση των παγίδων άρχισε από τις 31-05-2017 και ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουνίου.

Η παρακολούθηση και καταγραφή της πτήσης του εντόμου γίνεται από τους γεωπόνους των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων ανά δεκαπενθήμερο και ολοκληρώθηκε αρχές Σεπτεμβρίου.

Διαπιστώσεις

Από τις επιτόπιες παρατηρήσεις και την καταγραφή των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί των ενηλίκων εντόμων στις φερομονικές παγίδες ήταν πολύ υψηλοί.

Η παρουσία του εντόμου καταγράφεται στους νομούς Σερρών-Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και Ροδόπης και κατά τόπους παρουσίασε μέτριες έως έντονες προσβολές με τα χαρακτηριστικά πλαγιάσματα των φυτών.

Συστάσεις

Επειδή έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή του καλαμποκιού και τείνει να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα, για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω μέτρα:

Καλλιεργητικές Πρακτικές

✔ Αμειψισπορά του αραβόσιτου με άλλη καλλιέργεια είναι αποδεδειγμένα η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης με ποσοστό επιτυχίας 95-99%. Συνιστάται τριετής αμειψισπορά.

✔ Το ενσίρωμα δεν πρέπει να μεταφέρεται σε αμόλυντες περιοχές, διότι η μεταφορά ενσιρώματος από μολυσμένο χωράφι σε περιοχή που δεν έχει εντοπιστεί ο εχθρός, έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται μαζί και ο επιβλαβής οργανισμός.

✔ Επειδή το έντομο εναποθέτει τα αυγά του στο έδαφος και σε βάθος 15-20cm , βαθύ όργωμα και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας επιβάλλεται να γίνει πριν την έλευση του χειμώνα, για την προστασία της καλλιέργειας την επόμενη άνοιξη.

✔ Η καύση της καλαμιάς αφενός απαγορεύεται και αφετέρου δεν έχει καμία απολύτως επίδραση.

✔ Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, οι οποίες τρέφονται από τις ρίζες των φυτών αραβόσιτου. Για την προστασία των νεαρών φυτών την επόμενη καλλιεργητική περίοδο μπορεί να γίνει εφαρμογή ενός εγκεκριμένου για το έντομο κοκκώδους εντομοκτόνου κατά την σπορά του αραβόσιτου.

✔ Καθαρισμός γεωργικών μηχανημάτων και αφαίρεση των αυτοφυών φυτών αραβόσιτου (φυτά εθελοντές) σε πλατύφυλλες καλλιέργειες.

✔ Τα γεωργικά μηχανήματα να καθαρίζονται από υπολείμματα εδάφους, όταν μετακινούνται σε μη μολυσμένα χωράφια.

✔ Μετατόπιση της ημερομηνίας σποράς της καλλιέργειας, πρώιμη ή όψιμη σπορά (με υβρίδιο αναλόγου βιολογικού κύκλου), καθιστά τα φυτά ανθεκτικά ή αποφεύγεται το κρίσιμο στάδιο της εκκόλαψης των αυγών η οποία προσδιορίζεται περίπου τέλη Μαϊου με αρχές Ιουνίου.

Για την αποτελεσματική προστασία της καλλιέργειας του καλαμποκιού, η αμειψισπορά έχει αποδειχθεί η πλέον αποτελεσματική τεχνική και για να αναχαιτιστεί η διασπορά του διαβρώτικα αλλά και να μειωθούν οι πληθυσμοί του.


Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας