Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018

Αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον αντιμετώπιση της Ίσκας του αμπελιού

AGROLOGY ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ| BLOG
Αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον αντιμετώπιση της Ίσκας του αμπελιού

Η ίσκα είναι μια από τις σημαντικότερες ασθένειες του αμπελιού μια που σύμφωνα με στοιχεία βρίσκεται στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές του κόσμου προκαλώντας σημαντικά προβλήματα.

Στην περιοχή της Μεσογείου η ίσκα βρίσκεται τουλάχιστον στο 90% των αμπελώνων, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι απώλειες σε εισόδημα εξαιτίας της ίσκας ξεπερνούν το 1,5 Δις Δολάρια.

Remedier LIT GR Advert 408x290mm 20170124

Η ίσκα είναι ασθένεια που οφείλεται σε σύμπλεγμα μυκήτων, γεγονός που κάνει τον έλεγχό της ακόμα πιο δύσκολο.

Οι συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της ίσκας είναι υψηλή σχετική υγρασία και θερμοκρασία μεταξύ 10 και 28 °C. Οι μύκητες της ασθένειας εισέρχονται στα πρέμνα μέσω των κλαδευτικών τομών και προσβάλουν το φυτό.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται προκειμένου να ελεγχθεί η ίσκα περιλαμβάνουν καθαρισμό και απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση των φυτών και σχίσιμο του κορμού των προσβεβλημένων πρέμνων προκειμένου να εκτεθούν οι μύκητες στον αέρα και τον ήλιο και να επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του προσβεβλημένου πρέμνου.

Remedier Logo CMYK

To Remedier© ένα καινοτόμο προϊόν που διανέμεται στην Ελλάδα από την Agrology, έρχεται ως πολύτιμος σύμμαχος στα χέρια των παραγωγών για την αντιμετώπιση της ίσκας, έχει μορφή βρέξιμης σκόνης (WP) και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο πριν τη φύτευση όσο και σε εγκατεστημένες φυτείες.

Remedier LIT GR Advert

To  Remedier© είναι ένα βιολογικό μυκητοκτόνο με ευρύ φάσμα δράσης. Η σύνθεση του βασίζεται σε ένα μίγμα κονιδιοσπορίων από δύο φυλές του σαπροφυτικού μύκητα Trichoderma sp.’

► Trichoderma asperellum

► Trichoderma gamsii

με ανταγωνιστική δράση εναντίον των μυκήτων του συμπλέγματος της ίσκας, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στους αμπελοκαλλιεργητές ανά την υφήλιο, αρχικά μειώνοντας την παραγωγή και τελικά οδηγώντας στη νέκρωση των πρέμνων.

✔ Τρόπος δράσης

Μετά την εφαρμογή του  Remedier© οι ανταγωνιστικοί μύκητες αποικίζουν τα πρεμνά μέσω των τομών κλαδέματος ανταγωνιζόμενοι τα φυτοπαθογόνα σε θρεπτικά στοιχεία και χώρο με άμεση συνέπεια την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των παθογόνων μυκήτων της ίσκας.

Η εφαρμογή του Remedier© συνιστάται πριν τον αποικισμό των φυτοπαθογόνων αμέσως μετά το κλάδευμα και πριν τη δακρύρροια σε εγκατεστημένες φυτείες με ψεκασμό επί των τομών κλαδέματος.

Σε αμπελώνες που δεν έχουν εγκατασταθεί προτείνεται η εφαρμογή του  Remedier© στο έδαφος 5-7 ημέρες πριν από την εγκατάσταση και κατά την εγκατάσταση με κατευθυνόμενη εφαρμογή στις γραμμές.

Remedier LIT GR Advert 408x290mm

✔ Πλεονεκτήματα χρήσης

Η χρήση δύο διαφορετικών φυλών Trichoderma spp. με διακριτές διαφορές στη συμπεριφορά (αντοχή σε θερμοκρασία και pH κ.α.) παρέχει προστασία για τα φυτά και ενισχύει την αποτελεσματικότητα του σκευάσματος έναντι των παθογόνων σε μεγαλύτερο εύρος περιβαλλοντικών συνθήκων (pH, Θερμοκρασία).

✔ Θερμοκρασία

Το βέλτιστο εύρος θερμοκρασίας για την ανάπτυξη κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30°C. Σε αυτές τις συνθήκες η αύξηση των μυκηλιακών υφών πλησιάζει το 1mm/ώρα, ωστόσο ικανοποιητικοί ρυθμοί αύξησης των υφών παρατηρούνται σε εύρος θερμοκρασιών από 15°C έως 35°C.

✔ pH

Tο μεγάλο εύρος στο οποίο τα κονιδιοσπόρια μπορούν να εκβλαστήσουν καλύπτει το εύρος pH των περισσότερων εδαφών.

Tο  Remedier© είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον φυτοπροστατευτικό προϊόν κατάλληλο για χρήση και στη βιολογική γεωργία.

Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών εστιάζεται όλο και περισσότερο σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, η χρήση προϊόντων που δεν δημιουργούν υπολείμματα στη συμβατική αλλά και τη βιολογική καλλιέργεια αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.

AGR Logo EN

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας