Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024

Καλλιεργητικά μέτρα και Ψεκασμοί κατά την περίοδο του λήθαργου, σε Πυρηνόκαρπα

Καλλιεργητικά μέτρα και Ψεκασμοί κατά την περίοδο του λήθαργου, σε Πυρηνόκαρπα

Οι επεμβάσεις αυτές αφορούν οπωρώνες που παρουσίασαν προσβολές κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν δεχθεί επεμβάσεις.

Αυτά τα καλλιεργητικά μέτρα και οι ψεκασμοί που προτείνονται κατά την περίοδο του ληθάργου των δένδρων, έχουν σκοπό να μειώσουν τους αρχικούς πληθυσμούς των εχθρών (έντομα, ακάρεα) καθώς και τα αρχικά μολύσματα  των ασθενειών (μυκητολογικές, βακτηριολογικές), με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών κατά την επερχόμενη βλαστική περίοδο.

EΞΩΑΣΚΟΣ – ΚΟΡΥΝΕΟ – ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ – ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΚΟΣ

ekswaskos12

Εικόνα 1: Εξώασκος 

koryneo2

Εικόνα 2: Κορύνεο

Για την καταπολέμηση των ανωτέρω ασθενειών συνιστάται την εποχή αυτή:

✔ Το κλάδεμα να γίνεται με ξηρό καιρό και με τρόπο ώστε να διευκολύνεται αργότερα ο αερισμός της κόμης των δένδρων,

✔ Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος να αφαιρούνται πλήρως και να καίγονται όλοι οι προσβεβληµένοι βλαστοί, κλάδοι καθώς και οι µουµιοποιηµένοι καρποί που παραµένουν στα δένδρα, αλλά και εκείνοι που είναι πεσµένοι στο έδαφος.

✔ Δένδρα µε µεγάλης έκτασης προσβολή από τις ανωτέρω ασθένειες πρέπει να εκριζώνονται και να καίγονται άµεσα.

✔ Άµεση προστασία των µεγάλων τοµών κλαδέµατος µε κατάλληλα µυκητοκτόνα, καθώς και απολύµανση των εργαλείων κλαδέµατος µε εµβάπτιση σε διάλυµα χλωρίνης 10%.

✔ Ψεκασµός πλήρους κάλυψης των δένδρων µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο χαλκούχο σκεύασµα, δέκα (10) τουλάχιστον ηµέρες µετά το κλάδεµα και µέχρι το φούσκωµα των µατιών, µε ξηρό καιρό και θερµοκρασία υψηλότερη από 50 C.

bakthriako elkos

Εικόνα 3: Βακτηριακό έλκος

 

ΑΣΠΡΗ ΨΩΡΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)

Σε οπωρώνες που κατά την προηγούµενη καλλιεργητική περίοδο παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές από το κοκκοειδές συνιστάται:

✔ προσεκτική αφαίρεση όλων των προσβεβληµένων από το έντοµο κλάδων και κλαδίσκων κατά τη διαδικασία του κλαδέµατος και καταστροφή αυτών µε κάψιµο.

✔ ψεκασµός υψηλής πίεσης µε ένα κατάλληλο και εγκεκριµένο για την καλλιέργεια ορυκτέλαιο και µε πλήρη κάλυψη των δένδρων.

vamvakada rodakinias

Εικόνα 4: Βαμβακάδα

Σημείωση:

Τα χειµερινά ορυκτέλαια να εφαρµόζονται µέχρι το φούσκωµα των µατιών, ενώ τα θερινά µέχρι το στάδιο της πράσινης κορυφής.

Επισηµαίνεται, ότι µε την επέµβαση αυτή καταπολεµούνται ταυτόχρονα και άλλες διαχειµάζουσες µορφές φυτοφάγων εντόµων καθώς και ακάρεων.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας