Τρίτη, 08 Μαΐου 2018

Πρώτη Περίοδος Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι – από την σπορά μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Σερρών
Πρώτη Περίοδος Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι – από την σπορά μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Σε σχέση με τη φυτοπροστασία, η καλλιεργητική περίοδος χωρίζεται στην πράξη σε τρία στάδια – τρεις περιόδους: 

Α΄  Περίοδος – από την σπορά μέχρι τα τέλη Ιουλίου - Β΄ περίοδος – από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου - Γ περίοδος – ο μήνας Σεπτέμβριος

Ας δούμε με λίγα λόγια πώς πρέπει να ενεργεί ο ενημερωμένος βαμβακοπαραγωγός, σχετικά με τη φυτοπροστασία του βαμβακιού, στην πρώτη περίοδο φυτοπροστασίας τους Βαμβακιού που διανύουμε τώρα.

Πρώτη Περίοδος – από την σπορά μέχρι τα τέλη Ιουλίου

Η βασική μας επιδίωξη σε αυτό το διάστημα είναι να αποφύγουμε ψεκασμούς, ώστε να «γεμίζουμε τα χωράφια μας με ωφέλιμα έντομα, που είναι τόσο πολύτιμα για την αντιμετώπιση των εχθρών του βαμβακιού και ιδίως του σημαντικότερου από αυτούς, του πράσινου σκουληκιού.

Ας δούμε τα εντομολογικά θέματα αυτής της περιόδου:

1. Ξεκινώντας από την σπορά

Δεν είναι πλέον δυνατή η χρησιμοποίηση βαμβακόσπορου επενδυμένου με εντομοκτόνα, που εξασφάλιζαν προστασία από τον σιδηροσκώληκα αλλά και τα θρίπα (νταμάρι), στην πρώτη περίοδο ανάπτυξης των βαμβακόφυτων. 

Τα κοκκώδη εντομοκτόνα που μπορούν να εφαρμοστούν, παρέχουν προστασία μόνο από το σιδηροσκώληκα.

Οι παραγωγοί πρέπει να ξέρουν όμως, ότι ο θρίπας δεν είναι σημαντικός εχθρός (ψυχολογικού χαρακτήρα είναι η ανησυχία που προκαλεί) και τα φυτά γρήγορα ξεπερνούν τις συνέπειες της προσβολής του. Δεν χρειάζεται συνεπώς καταπολέμηση.

Ωστόσο, αν σε κάποιες, ελάχιστες περιπτώσεις, εκτιμηθεί ότι έχει εκδηλωθεί πολύ σοβαρή προσβολή από θρίπα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψεκασμό, αυτός πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη Μαΐου, πριν αρχίσει η μετακίνηση και εγκατάσταση των ωφέλιμων εντόμων.

2. Στη συνέχεια έχουμε τον κρίσιμο μήνα Ιούνιο,

Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα γίνεται η εγκατάσταση και ο πολλαπλασιασμός των ωφέλιμων εντόμων.

Στις αρχές αυτού του μήνα, τα ωφέλιμα έντομα (πασχαλίτσες κ.α.) εγκαταλείπουν τα σιτοχώραφα που ξεραίνονται (και στα οποία είχαν περάσει το χειμώνα και την άνοιξη) και μετακινούνται στις βαμβακοφυτείες. Ο μήνας αυτός συμπίπτει και με την περίοδο της έντονης αναπαραγωγής τους.

Αποφεύγοντας τους ψεκασμούς, θα δώσουμε την ευκαιρία στα ωφέλιμα έντομα να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν απρόσκοπτα στα χωράφια μας.

Βάζουμε με αυτόν τον τρόπο, το βασικό θεμέλιο για να εξελιχθούν ευνοϊκά τα πράγματα, αφού τα ωφέλιμα έντομα με τη δράση τους, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα επιτρέψουν στους εχθρούς του βαμβακιού να εξαφανίσουν έξαρση και υπάρχουν πολλές και βάσιμες πιθανότητες να περάσει η υπόλοιπη καλλιεργητική περίοδος χωρίς ψεκασμούς.

Αντίθετα, τυχόν ψεκασμοί σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, εξολοθρεύουν τα ωφέλιμα έντομα και οδηγούν στον φαύλο κύκλο των επανειλημμένων ψεκασμών.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα προβλήματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν αυτό το μήνα, να προβληματίσουν τον παραγωγό για ψεκασμούς και αν μπορεί να τους αποφύγεις:

α) Ο Θρίπας:

αναφερθήκαμε παραπάνω στο θέμα. Δεν χρειάζεται καταπολέμηση.

β) Οι Αφίδες (ψείρες):

Τον Ιούνιο, σχεδόν κάθε χρόνο, εμφανίζεται σε κάποιες φυτείες ήπια ή πιο έντονη προσβολή ψείρας. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να αποφύγουμε τον ψεκασμό και να εμπιστευθούμε την «θεραπεία» της προσβολής στα ωφέλιμα έντομα.

Τα τελευταία, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις καθαρίζουν μόνιμα το χωράφι από την προσβολή, ενώ αντίθετα ο ψεκασμός με εντομοκτόνα, λόγω της σοβαρής ζημιάς στα ωφέλιμα έντομα, οδηγεί τις περισσότερες φορές σε έξαρση της.

Ευτυχώς, η μεγάλη πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών έχει κατανοήσει τα παραπάνω και δεν κάνει πλέον ψεκασμούς για την ψείρα.

Σε χημικό ψεκασμό για την ψείρα πρέπει να προβαίνουμε μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ έντονων και πρώιμων προσβολών, που εκδηλώνονται νωρίς μικρά και εξασθενημένα από άλλες αιτίες φυτά (σηψιρριζίες, νεροκρατήματα κ.λ.π)τα οποία φαίνονται να μην έχουν προοπτική ανάκαμψης.

γ) Ο Λύγκος:

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί σε όσα ακούγονται τον Ιούνιο, για ζημιές από αυτό το έντομο. Πολλές φορές η πτώση των χτενιών, που αποδίδεται στη δράση αυτού του εντόμου, οφείλεται σε φυσιολογικές αντιδράσεις των φυτών στις αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ή της εδαφικής υγρασίας.

Πολύ συνηθισμένη είναι επίσης η πτώση χτενιών σε ζωηρές φυτείες με έντονη βλαστική ανάπτυξη – περίπτωση κατά την οποία αντί εντομοκτόνων πρέπει αν μας απασχολήσει η έγκαιρη και σωστή εφαρμογή ανασχετικών (PIX κ.α.). Μόνο σε περιπτώσεις, διαπιστωμένα σοβαρών προσβολών από Λύγκο και σταθμίζοντας πάντα τις επιπτώσεις στα ωφέλιμα έντομα προχωράμε σε ψεκασμούς.

3. Μετά τον Ιούνιο έχουμε το νου μας σε δυο εχθρούς του βαμβακιού: τον Τετράνυχο και το Πράσινο Σκουλήκι.

α) Τετράνυχος:

η προσβολή του ξεκινά συνήθως από τις άκρες των χωραφιών, όπου και ξεχειμωνιάζει (στα χορτάρια των συνόρων). Ευνοείται από θερμό και ξερό καιρό και εμφανίζει έξαρση στο διάστημα από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Προσβάλλει ευκολότερα φυτά εξασθενημένα από διάφορες αιτίες (νεροκρατήματα, κακή ανάπτυξη, δίψα κ.λπ.). Δεν παρουσιάζει συχνά εξάρσεις, αλλά σε έντονες προσβολές προκαλεί πολύ μεγάλες ζημιές (πρόωρη αχρήστευση του φυλλώματος, μέχρι και αποφύλλωση). Δεν ελέγχεται ικανοποιητικά από τα ωφέλιμα έντομα και συνεπώς, δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την αντιμετώπισης τους στη δράση τους.

Μόλις διαπιστώσουμε σοβαρή προσβολή τετράνυχου, πρέπει άμεσα να ψεκάσουμε με ακαρεοκτόνα. Αν η προσβολή είναι περιορισμένη στις άκρες, ψεκάζουμε μόνο περιφερειακά το χωράφι [φροντίζοντας να ψεκάζονται και τα χορτάρια των συνόρων που αποτελούν εστία (φωλιά) μόλυνσης], περιορίζοντας έτσι, το κόστος και τις περιπτώσεις του ψεκασμού. Αν η προσβολή προχωρήσει στο εσωτερικό της φυτείας ή εξ’αρχής εκδηλώθηκε διάσπαρτα στο εσωτερικό της, κάνουμε γενικό ψεκασμό. Ευτυχώς, τα ακαρεοκτόνα βλάπτουν, αλλά δεν εξολοθρεύουν εντελώς τα ωφέλιμα έντομα.

β) η πρώτη γενιά του πράσινου σκουληκιού, εμφανίζεται στα τέλη Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου, περίπου.

Δεν κάνει σχεδόν ποτέ σοβαρές ζημιές και έχοντας το νου μας στα ωφέλιμα έντομα, πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι λιγότερο σημαντικού εχθροί του βαμβακιού, όπως οι ιασσίδες (τζιτζικάκι), αλευρώδης κλπ.

Μόνο όταν οι πληθυσμοί τους είναι πολύ μεγάλοι και οι επιπτώσεως στην καλλιέργεια σημαντικές, πρέπει να παίρνουμε την απόφαση για ψεκασμό.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας