Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018

Άμεσοι ψεκασμοί και προληπτικά μέτρα σε Αμυγδαλεώνες

ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΟΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ | Πληροφορίες : Φωτοπούλου Αννέτα
Άμεσοι ψεκασμοί και προληπτικά μέτρα σε Αμυγδαλεώνες

Διαπιστώθηκε η παρουσία των τετρανύχων στις καλλιέργειες µε αµυγδαλιές στους νοµούς Μαγνησίας και Λάρισας και αναµένεται στους Νοµούς Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων

ΑΚΑΡΕΑ-ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ (Τetranychus telarious)

AKAREA TETRANYXOI

Είναι πολύ µικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων.

Οι τετράνυχοι αποµυζούν τους χυµούς από τα φύλλα µε αποτέλεσµα αυτά να παίρνουν χρώµα κίτρινο - αργότερα κιτρινοκαστανό - τελικά ξηραίνονται και πέφτουν.

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων.

Συστάσεις:

Να γίνει άµεσα ψεκασµός στους αµυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α. ΑΚΟΛΟΥΣ(Aculus fockeui=Aculus cornutus)

ΑΚΟΥΛΟΥΣ (Aculus fockeui=Aculus cornutus)

AKOLOYS

Τα προσβεβληµένα φύλλα καρουλιάζουν την άνοιξη .Το θέρος αποκτούν µία αργυρόχροη όψη που µπορεί να καλύψει και όλη την επιφάνεια του φυλλικού ελάσµατος. Τα προσβεβληµένα δένδρα χάνουν τη ζωτικότητά τους και τα προσβεβληµένα φύλλα πέφτουν πρόωρα.

Συστάσεις:

Να γίνει άµεσα ψεκασµός στους αµυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από το Ακουλους σε συνδυασµό µε την καταπολέµηση των τετρανύχων µε εγκεκριµένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα όπως: paraffin oil, fatty acid potassium salt. κ.α.

ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ – ΨΩΡΕΣ

(Diaspis quadraspidiotus, Sphaerolecanium prunastri, Eulecanium persicae, κ.λ.π.)

KOKKOEIDH

Διαπιστώσεις:

Νεαρές έρπουσες προνύµφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αµυγδαλιές στους νοµούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή.

Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαµέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισµένο σύµπτωµα από τα κοκκοειδή στους αµυγδαλεώνες καθώς και τα µελιτώδη αποχωρήµατά τους.

Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και θέλουν άµεση καταπολέµηση µόλις εµφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αµυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεµηθεί µπορεί να ξεράνει τα δένδρα.

Συστάσεις:

Να γίνει άµεσα καταπολέµηση στους αµυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή µε επιτρεπόµενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα όπως Paraffin oil κ.α.

ΔΑΚΤΥΛΙΟΕΙΔΗΣ ΚΥΛΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΩΝ

(Prunus necrotic ringspotvirus,PNRSV)

DAKTYLIOEIDH KYLIDWSH

Η ασθένεια παρουσιάζεται µε γενική καχεξία του δένδρου κοµµίωση και µωσαίκωση στα φύλλα, ξήρανση φύλλων πτώση ανθέων, πτώση ανθοφόρων οφθαλµών, µε αποτέλεσµα την µείωση της παραγωγής.

Είναι ιός ο οποίος µεταδίδεται µε τον εµβολιασµό (µε µοσχεύµατα, εµβόλια), ακόµα και µε την γύρη των ανθέων µολύνονται τα άνθη και οι καρποί µε τον µολυσµένο σπόρο.

Συστάσεις:

Για την αντιµετώπισή του δεν υπάρχουν θεραπευτικά µέτρα .

Προληπτικά συνίσταται:

1) Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδηµεί η ασθένεια

2) Χρησιµοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.

3)Σε ήδη προσβεβληµένο οπωρώνα, εφόσον ο αριθµός των µολυσµένων δένδρων είναι περιορισµένος ,εκρίζωση και καύση αυτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστηµα µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής και τα µέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.


 Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων


 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας