Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης & πρόληψης για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων στη Δενδροκομία

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ | Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia
Μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης & πρόληψης για την αντιμετώπιση ασθενειών και εντόμων στη Δενδροκομία

Ο Δήμος Σκύδρας γεωγραφικά ανήκει στον Νομό Πέλλας και διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η έκταση του δήμου ανέρχεται στις 240.000 στρ. ενώ  ο πληθυσμός αγγίζει τους 20.188 κατοίκους. 

Έδρα του δήμου είναι η ομώνυμη πόλη της Σκύδρας. Η μεγαλύτερη από την συνολική έκταση καλλιεργήσιμης γης, περιλαμβάνει κυρίως δένδρα καλλιέργειας ροδακινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς και ακτινιδιάς.

Η Σκύδρα αποτελεί ένα από μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής (brand name) και εμπορίας νωπών, μεταποιημένων φρούτων στον Ελλαδικό και Παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Η εξαγωγική δυναμική των τοπικών επιχειρήσεων αφορά την εμπορία φρούτων νωπών, κατεψυγμένων, μαρμελάδων, χυμών κτλ.

Αιχμή του δόρατος αποτελεί η κομπόστα, με προορισμούς σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Συμπληγάδες πέτρες για την σύγχρονη δενδροκομία αποτελούν, η μείωση του κόστους παραγωγής και η τήρηση των ευρωπαϊκων οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Για επιτευχθούν οι στόχοι στην σύγχρονοι δενδροκομία, θα πρέπει να αναπτύξουμε μαθηματικά μοντέλα πρόγνωσης για τη διαχείριση και τον έλεγχο των μυκητολογικών, εντομολογικών εχθρών που πλήττουν τις καλλιέργειες μας.

dss vitenet 1

Η διαχείριση των έξυπνων κτημάτων(Smart farm),γίνεται με την επεξεργασία όλων των μεταβλητών, μέσω υπερσύγχρονου Internet Data Center για την παροχή υψηλής ποιότητας Cloud Υπηρεσιών.

Τα μοντέλα πρόγνωσης και πρόληψης για την αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων, είναι μια μέθοδος που ήδη εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην γειτονική μας Ιταλία.

Στόχος αποτελεί την άμεση ,ακριβή και διαρκή ενημέρωση των καλλιεργητών και τεχνικών, με χρήσιμες πληροφορίες για τον προγραμματισμό των επεμβάσεων.

Η διαδικασία αποτελείται από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που τροφοδοτείται (in put) συνεχώς με δεδομένα (Data center) από μετεωρολογικούς σταθμούς, ψηφιακές φερομονικές παγίδες κτλ.

Όλες αυτές οι πληροφορίες επεξεργάζονται επάνω σε ειδικά αλγοριθμικά μοντέλα και εξισώσεις (Soft wear).

pinakas1

Στην συνέχεια τα αποτελέσματα αξιολογούνται από ειδικούς φυτοπαθολόγους, εντομολόγους, βιομέτρες κτλ. και τα συμπεράσματα αποστέλλονται (out put) ως οδηγίες μέσω SMS στους αποδέκτες.

Οι χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα επί εικοσιτετράωρη βάσεως, με τον κωδικό τους πρόσβασης (password), για να ενημερωθούν και να ανακτήσουν πολύτιμες πληροφορίες, στατιστικά διαγράμματα καθώς και ιστορικό των καλλιεργειών τους(Cloud service).

Κύριος στόχος αυτής της υπηρεσίας είναι η συνεχή (on line) τεχνική υποστήριξη και ενημέρωση των παραγωγών επάνω σε θέματα φυτοπροστασίας των καλλιεργειών.

Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για στρατηγικό σχεδιασμό της επιχείρησης και τον προγραμματισμό των επόμενων επεμβάσεων, στο κατάλληλο στάδιο ανάπτυξης, με τα κατάλληλα σκευάσματα και στο σωστό χρόνο(timing).

Τελικός στόχος αποτελεί το μικρότερο κόστος παραγωγής και την μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η καλλιέργεια της ροδακινιάς διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας και αποτελεί μέρος της τοπικής κουλτούρας.

Το ροδάκινο μας, για να παραμείνει σήμα κατατεθέν στην Παγκόσμια αγορά και για να αναθρέψει τις επόμενες γενεές, θα πρέπει η καλλιέργεια του να εναρμονιστεί σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καταναλωτών.

Για τον λόγο αυτόν πρέπει να αξιοποιηθεί σε πολλά επίπεδα, προκειμένου να αποκτήσει της προσοχής που του αξίζει.


Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ

Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia.


Βιβλιογραφία

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%BA%CF%8D%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%82
photo 1: https://novagricoltura.edagricole.it/agrofarmaci-difesa/difesa-della-vite-con-innovazione-risparmio-sostenibilita/
photo 2: http://climagri.entecra.it/argomento7.htm

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας