Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

Βαμβάκι: Ορθή αζωτούχο λίπανση και άρδευση για καλή παραγωγή

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Βαμβάκι: Ορθή αζωτούχο λίπανση και άρδευση για καλή παραγωγή

Το βαμβάκι είναι θερμόφιλο φυτό της εύκρατης ζώνης. Καλλιεργείται σε πεδινές και λιγότερο σε ημιορεινές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. 

Σπέρνεται την άνοιξη αλλά η περίοδος σποράς μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις αρχές καλοκαιριού. Ο κατάλληλος χρόνος σποράς καθορίζεται από τις καιρικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία και από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας.

Στις περισότερες περιοχές της χώρας μας η σπορά έγινε κατά τα μέσα Απριλίου με αρχές Μαΐου και κατά πλειοψηφία οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο των 10-15 πραγματικών φύλλων και κοντά στο στάδιο της εμφάνισης των πρώτων χτενιών.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα (ισχυρές βροχοπτώσεις, χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ, υψηλό ποσοστό υγρασίας και αργότερα υψηλές θερμοκρασίες) παρατηρήθηκε μεγάλη καθυστέρηση της ανάπτυξης των βαμβακοφύτων κατά τα πρώτα στάδια του φυτρώματος οδηγώντας σε οψίμιση της καλλιέργειας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε και επανασπορά.

cotton

Oρθολογική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων

Από το φύτρωμα των φυτών ως και την εμφάνιση των πρώτων πραγματικών φύλλων αλλά και για όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι παραγωγοί πρέπει να κάνουν ορθολογική χρήση των αζωτούχων λιπασμάτων, καθώς επίσης και της άρδευσης, τόσο όσο ως προς την ποσότητα του νερού ανά άρδευση, όσο και ως προς τον αριθμό των αρδεύσεων.

Είναι σημαντικό τα φυτά να μείνουν συμπαγή χωρίς μεγάλη βλαστική ανάπτυξη αλλά με καλή καρπόδεση και να ανοίξουν τα καρύδια πρώιμα ώστε να προλάβουν να συγκομισθούν πριν από τις φθινοπωρινές βροχές.

Σε αυτό βοηθά η σωστή λίπανση και παράλληλα η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης.

Την περίοδο αυτή, πριν ή κατά τα πρώτα χτένια, γίνεται επιφανειακή λίπανση με Ν σε μία δόση για εγκατεστημένες καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα και σε δύο κυρίως δόσεις στα κεντρικά και νότια διαμερίσματα της χώρας.

Χορηγείται η υπόλοιπη ποσότητα Ν της βασικής λίπανσης, στα τελευταία σκαλίσματα και λίγο πριν από το πότισμα και χρησιμοποιούνται κυρίως αζωτούχα λιπάσματα όπως ουρία ή ασβεστούχος νιτρική, νιτριθειϊκή και θειϊκή αμμωνία.

Στο βλαστικό στάδιο που βρίσκονται τα βαμβακόφυτα, το Ν είναι απαραίτητο για καλή και γρήγορη ανάπτυξη των φυτών, πλούσια βλαστική ανάπτυξη, μεγάλο αριθμό καρποφόρων βλαστών, επιμήκυνση της περιόδου καρποφορίας και εξασφάλιση μεγάλου ύψους παραγωγής.

Η καλή αποτελεσματικότητα της λίπανσης είναι άμεσα συνδεδεμένη με αυτήν της άρδευσης.

water3

΄Ορθολογική Άρδευση

Απαιτείται επαρκής εδαφική υγρασία αλλά όχι υπερβολική, για τη φυσιολογική ανάπτυξη της ρίζας και γερού βλαστού με πλούσια διακλάδωση και πολλά χτένια.

Στην περίοδο από το φύτρωμα μέχρι το σχηματισμό των πρώτων χτενιών οι ημερήσιες υδατικές ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 2,5 m3/στρέμμα και συνήθως καλύπτονται από τις ανοιξιάτικες βροχές, ενώ κατά το σχηματισμό των χτενιών οι απαιτήσεις αυξάνονται από 2,5 έως 5m3/στρέμμα.

Σε κάθε περίπτωση η ένταση και η συχνότητα των αρδεύσεων εξαρτάται από τη διαθέσιμη εδαφική υγρασία στην περιοχή της ρίζας, δηλαδή σε βάθος ως 80-90cm.

Η υπερβολική αζωτούχος λίπανση και άρδευση ευνοούν τη βλαστική ανάπτυξη των φυτών σε βάρος της ανθοφορίας και καρποφορίας, οψιμίζοντας την παραγωγή και ταυτόχρονα καθιστούν τους φυτικούς ιστούς ευαίσθητους σε προσβολές από έντομα και ασθένειες.


Δείτε όλα τα αζωτούχα λιπάσματα στο FarmaBase

base icon


Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τη θρέψη-λίπανση του βαμβακιού σε κάθε στάδιο ανάπτυξης στο FarmaLearn

learn icon

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας