Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016

Αποφύλλωση βαμβακιού: Η τελευταία καλλιεργητική φροντίδα πριν τη συγκομιδή

Farmacon Team - Γράφει: η Χαρού Αναστασία - Γεωπόνος Α.Π.Θ. (Φυτοπροστασία), MSc "Αειφορική Γεωργική Ανάπτυξη"
Αποφύλλωση βαμβακιού: Η τελευταία καλλιεργητική φροντίδα πριν τη συγκομιδή

Η συγκομιδή του βαμβακιού αρχίζει το 2ο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου έχει συγκομιστεί το 80-85% της συνολικής παραγωγής. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει και αρχές Σεπτεμβρίου, εάν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το άνοιγμα ικανού αριθμού καρυδιών.

Για τη διευκόλυνση της μηχανικής συλλογής και τη συγκομιδή προϊόντος υψηλής ποιότητας, απαλλαγμένο από ξένες ύλες, τουλάχιστον 10-15 ημέρες πριν τη συγκομιδή γίνεται χημική αποφύλλωση.

Τα αποφυλλωτικά δρουν στο φύλλωμα του φυτού προκαλώντας τον πρώιμο σχηματισμό αφοριστικού ιστού του μίσχου των φύλλων με αποτέλεσμα τα φύλλα να πέφτουν πράσινα.

Με την αποφύλλωση επιταχύνουμε το ομοιόμορφο άνοιγμα των καρυδιών, λόγω έκθεσής τους στον ήλιο αποφεύγεται το σάπισμα και η «καραμελοποίησή» τους, μειώνουμε τις όψιμες προσβολές από πράσινο και ρόδινο σκουλήκι και τελικά και παίρνουμε βαμβάκι χωρίς προσμίξεις, υγρασία και πράσινα φύλλα, το οποίο μόνο έτσι μπορεί να αποθηκευτεί.

!!! Ιδιαίτερη προσοχή

πρέπει να δοθεί στο έγκαιρο χρόνο που θα γίνει η αποφύλλωση σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες.

Χρήση αποφυλλωτικών γίνεται όταν τουλάχιστον το 50% των καρυδιών έχουν ανοίξει και ένα μεγάλο ποσοστό είναι ώριμα. Τα φύλλα των φυτών πρέπει να είναι υγιή, πράσινα και σε λειτουργία. Οι καιρικές συνθήκες κατά την εφαρμογή και για 4-5 μετά πρέπει να είναι ευνοϊκές. Ηλιοφάνεια και ξηροθερμικές συνθήκες ευνοούν την καλύτερη απορρόφηση του προϊόντος από τα φύλλα. Κατάλληλες θερμοκρασίες ημέρας είναι 15-20oC και νύχτας 12-13οC.

Νωρίτερη εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής παραγωγής καθώς πολλά καρύδια μπορεί να μην ανοίξουν ή να είναι μισάνοιχτα.

Εκτός του χρόνου εφαρμογής πολύ σημαντική είναι και η ποσότητα του αποφυλλωτικού που θα χρησιμοποιηθεί.

Μεγαλύτερη δόση από την κανονική οδηγεί σε ξήρανση των φύλλων τα οποία όμως δε πέφτουν αλλά παραμένουν πάνω στο φυτό, με αποτέλεσμα τριμμένα ξηρά φύλλα να αναμιγνύονται με τις ίνες του βαμβακιού. Αντίθετα με μικρότερη δόση τα φύλλα δεν πέφτουν.

apofyllwsh bambakioy3

Η εφαρμογή των αποφυλλωτικών μπορεί να γίνει μία (1) φορά όταν έχει ανοίξει τουλάχιστον το 50-60% των καρυδιών ή σε δύο δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, αν τα φυτά έχουν έντονο φύλλωμα τότε γίνεται μία εφαρμογή με τη μισή δόση (όταν έχει ανοίξει το 20‐30% των καρυδιών) για να αραιώσει το φύλλωμα και στη συνέχεια, αφού έχει ανοίξει το 60% των καρυδιών, γίνεται ο δεύτερος ψεκασμός με δόση αποφυλλωτικού που θα εξαρτηθεί από το φύλλωμα που παρέμεινε. Με την αρχική αραίωση των φύλλων βοηθούμε στην ωρίμανση των καρυδιών της βάσης γιατί εκτίθονται στον ήλιο και τον αέρα, αποφεύγοντας την «καραμελοποίηση», ενώ παράλληλα τα καρύδια της κορυφής συνεχίζουν να ωριμάζουν.

Η εφαρμογή των αποφυλλωτικών γίνεται με ψεκασμό καλύψεως φυλλώματος, με καλή διαβροχή των φύλλων με μπέκ «ομπρέλας» και με μέγεθος σταγονιδίων που δεν απορρέουν.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας