Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017

Πρώτες βοήθειες για την αιμορραγία του αμπελιού

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πρώτες βοήθειες για την αιμορραγία του αμπελιού

Τα αμπέλια συχνά κλαδεύονται νωρίς την άνοιξη πριν την έκπτυξη των οφθαλμών. Ένα μάλλον αξιοπερίεργο φαινόμενο που ακολουθεί το κλάδεμα είναι κάτι σαν νερό που στάζει από τις τομές του κλαδέματος.

Μερικές φορές λοιπόν, τα αμπέλια στάζουν νερό το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα βλεννώδες υγρό. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο το οποίο αναφέρεται ως αιμορραγία αμπελιού.

Πρώτες βοήθειες για την αιμορραγία του αμπελιού!

bleedingvine1

Η αιμορραγία ενός αμπελώνα μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ενεργού βλάστησης, συνήθως όταν το αμπέλι έχει υποστεί αυστηρό κλάδεμα.

Καθώς η θερμοκρασία του εδάφους φτάνει τους 7-8 οC, το ριζικό σύστημα αναπτύσσεται κατά κύματα οδηγώντας στην αλματώδη δραστηριότητα του ξυλώματος.

Το ξύλωμα είναι το ξυλώδες τμήμα του φυτού που μεταφέρει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες στα φύλλα.

Η αιμορραγία στα αμπέλια συνήθως συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του λήθαργου εάν υπάρχει αρκετό νερό στις ρίζες. Εάν έχει υπάρξει μία ξηρή χρονιά, τα αμπέλια συνήθως δεν αιμορραγούν όταν κλαδεύονται.

Τι συμβαίνει όμως όταν από τα κλαδεμένα αμπέλια στάζει αυτό το υγρό που μοιάζει με νερό;

Τα αμπέλια στάζουν νερό και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες.

bleedingvine3

Ελλοχεύει άραγε κάποιος κίνδυνος σε ένα αμπέλι που αιμορραγεί;

Θεωρήσεις λένε πως μέσω αυτής της διαρροής, τα αμπέλια χάνουν χαμηλές συγκεντρώσεις από πολύτιμα όμως μεταλλικά στοιχεία αλλά και σάκχαρα τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία του φυτού από το παγετό.

Έτσι, εάν το αμπέλι χάσει αυτήν την προστασία μπορεί να διατρέξει κίνδυνο κατά την εμφάνιση επόμενων παγετών.

Επίσης, το υγρό που διαρρέει μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς και τα μοσχεύματα και να «πνίξει» τους ζωτικούς για το αμπέλι οφθαλμούς.

Το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να μειώσει ή να απαλείψει τελείως την αιμορραγία.

Ο σκοπός του σωστού κλαδέματος είναι να προστατέψουμε τους οφθαλμούς, κόβοντας το ξύλο και σχηματίζοντας μία γωνία μικρής κλίσης ώστε να δημιουργηθεί μία περιοχή όπου το νερό μπορεί να ρέει μεταξύ των οφθαλμών και κάτω από αυτούς.

Στην περίπτωση δε που θέλουμε να προστατεύσουμε τα μοσχεύματα, κόβουμε και στις δύο πλευρές της βάσης του κορμού ώστε να γίνει εκτροπή της ροής του υγρού από την περιοχή του μοσχεύματος.

Εναλλακτικά, κάποιος θα μπορούσε επίσης να κάμψει ελαφρώς προς τα κάτω τις κληματίδες προς διευκόλυνση της αποστράγγισης του ρέοντος υγρού.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας