Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018

Άλλα μέσα καλλιέργειας φυτών εκτός του εδάφους

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Άλλα μέσα καλλιέργειας φυτών εκτός του εδάφους

Πέραν του εδάφους το οποίο και θεωρείται ως το πιο γνωστό και κοινό μέσο καλλιέργειας φυτών, υπάρχουν και άλλες επιλογές τις οποίες αξίζει να δούμε στη συνέχεια.

Ανεξαρτήτως της τελικής επιλογής του μέσου ανάπτυξης, θα πρέπει ότι και να επιλεγεί, αυτό να εξυπηρετεί κάποιες βασικές λειτουργίες, απαραίτητες για την ανάπτυξη των φυτών.

Πώς γίνεται αυτό;

Με παροχή φυσικής δομής για να κρατήσουν τις ρίζες στη θέση τους, είτε παρέχοντας είτε επιτρέποντας τη μεταφορά αέρα, νερού και θρεπτικών ουσιών για να φτάσουν στο φυτό χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Ας δούμε μερικά από τα πιο κοινά μέσα ανάπτυξης καλλιεργειών και τα αντίστοιχα οφέλη και χαρακτηριστικά τους.

 Μη εδαφικά μείγματα

Πρόκειται για την πιο κοινή επιλογή μέσου ανάπτυξης μιας καλλιέργειας πέραν του εδάφους. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στην αγορά oι οποίες συνδυάζουν ένα σύνολο παρόμοιων συστατικών, όπως:

βρύα, τύρφη, κοκοφοίνικα, βερμικουλίτη, περλίτη, τα οποία πολλές φορές περιέχουν λιπάσματα, ασβέστη, άμμο ή ακόμη και μυκόρριζες .

growingmedia1

Τα συγκεκριμένα μείγματα είναι συνήθως μια καλή επιλογή και είναι κατάλληλα για τις περισσότερες καλλιέργειες.

Έχουν γενικά σταθερό pH, αποστραγγίζουν καλά, διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και στερούνται ασθενειών και εντόμων.

Αποτελούν την εύκολη επιλογή για τους περισσότερους αρχάριους έως ενδιάμεσους καλλιεργητές. Ακόμη και πολλοί μακροπρόθεσμοι επαγγελματίες καλλιεργητές θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα μείγματα και μπορούν να προσθέσουν τις δικές τους προτιμώμενες τροποποιήσεις ή να δημιουργήσουν προσαρμοσμένα μείγματα χρησιμοποιώντας αυτά τα μείγματα ως βασικό υλικό τους.

► Κομπόστ

Ένας έμπειρος καλλιεργητής λογικά θα επέλεγε το κόμποστ ως μέσο ανάπτυξης των καλλιεργειών του. Τα οφέλη είναι ότι συνήθως τα κόμποστ έχουν μεγάλες ποσότητες τόσο μακροθρεπτικών όσο και μικροθρεπτικών συστατικών, συνήθως δεν περιέχουν συνθετικά υλικά, διατηρούν επαρκώς το νερό και τα θρεπτικά και εάν η προέλευσή τους είναι από ασφαλείς πηγές, τότε δε θα πρέπει να περιέχουν έντομα, ασθένειες ή ζιζάνια. Ο λόγος που αυτό δεν είναι κατ 'ανάγκη το μέσο για να ξεκινήσετε με τις καλλιέργειες σας, είναι ότι η ποιότητα του συγκεκριμένου μέσου  έχει μεγάλες διακυμάνσεις.

compost

Προκειμένου τα οργανικά υλικά να μετατραπούν σε σταθερό και υψηλής ποιότητας, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κομπόστ, αυτό θα πρέπει να διαχειριστεί από την αρχή μέχρι το τέλος.

Πρέπει να έχει κατασκευαστεί με βιοαποικοδομήσιμα υλικά που έχουν αναλογία 20-30: 1 αποθεμάτων άνθρακα προς άζωτο και σε επαρκείς ποσότητες ώστε οι σωροί να φτάσουν σε θερμοκρασία 60-71 οC για να εξαλειφθούν σπόροι ζιζανίων, ασθένειες και έντομα.

► Άμμος

Όπως ακριβώς και το κόμποστ, έτσι και στην περίπτωση της άμμου, αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως κύριο μέσο καλλιέργειας αλλά όχι χωρίς διαχείριση και επίβλεψη. Η άμμος εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς ως μέσο καλλιέργειας και ικανοποιεί τα κριτήρια στήριξης των ριζών επιτρέποντας τη διέλευση του αέρα, των θρεπτικών ουσιών και του νερού καθώς και την ανάπτυξη της ρίζας.

sand

Η άμμος ως μέσο ανάπτυξης θα πρέπει να χρησιμοποιείται προσεκτικά, καθώς μπορεί να επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση τόσο του νερού όσο και των θρεπτικών συστατικών αλλά θα πρέπει επίσης να ποτίζεται πολύ πιο συχνά από άλλα μέσα.

Τα λιπάσματα που είναι υδατοδιαλυτά απορρέουν πολύ εύκολα και δεν απορροφώνται τελικά από την καλλιέργεια. Εάν η άμμος επιλεγχθεί για τα οφέλη της, θα πρέπει να γίνεται με συχνό πότισμα και με εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων που δεν είναι υδατοδιαλυτά.

► Πετροβάμβακας

Ο πετροβάμβακας είναι ένα ινώδες μονωτικό υλικό και αποτελείται από ίνες οξειδίου πυριτίου-αλουμινίου, είναι άκαυστος και παράγεται με τήξη πετρωμάτων. Η χρήση του βρίσκει εφαρμογή αρκετές φορές ως μέσο ανάπτυξης σε υδροπονικές καλλιέργειες.

Προσφέρει καλή δομή και συγκρατεί καλά το νερό. Έρχεται σε διάφορες μορφές, όπως φύλλα ή μπλοκ καθιστώντας το ένα προσαρμόσιμο μέσο.

rockwool

Πριν την επιλογή του πετροβάμβακα ως μέσο ανάπτυξης μιας καλλιέργειας, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη:

Η σκόνη που δημιουργείται είναι επικίνδυνη εάν εισπνέεται, δεν είναι βιοαποικοδομήσιμο υλικό και μπορεί να συγκρατήσει πάρα πολύ νερό που οδηγεί σε σηψηρριζίες.

► Πετρώδη υλικά

Το χαλίκι ή η ελαφρόπετρα ή σφαιρίδια πηλού ή οποιεσδήποτε άλλες μικρές πέτρες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα ανάπτυξης. Όπως και η άμμος, είναι εξαιρετικά υλικά για την αποστράγγιση και προσθέτουν σταθερότητα στα φυτά, καθπώς επίσης δεν συγκρατούν σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά και είναι επιρρεπή στο να στεγνώσουν γρήγορα.

Εάν επιλέξετε οποιοδήποτε είδος πέτρας ως μέσο, αποφύγετε τις πολύ λεπτές πέτρες.

perlitte

Τα πορώδη σωματίδια είναι πολύ καταλληλότερα στο να συγκρατούν κάποια ποσότητα θρεπτικών συστατικών και υγρασία για τα φυτά σας. Τα λιπάσματα για τα φυτά που καλλιεργούνται σε πέτρες δεν πρέπει να είναι υδατοδιαλυτά.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας