Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας: Τι είναι και τι προσφέρουν σε κάθε επιχείρηση

Φανή Ράγκου - Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων - Msc Οργάνωση και Συντονισμός Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας: Τι είναι και τι προσφέρουν σε κάθε επιχείρηση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία της βιομηχανίας τροφίμων αποτελούν τα τελευταία χρόνια τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας. Το ISO, BRC, IFS, GLOBALG.A.P. αποτελούν ορισμένα από τα γνωστότερα συστήματα ποιότητας τροφίμων, τα οποία εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της διατροφικής αλυσίδας, από τον αγρό έως και το ράφι και εξασφαλίζουν στον καταναλωτή την ποιότητα και την ασφάλεια του τροφίμου που καταναλώνει.

Πιο συγκεκριμένα:

Ένα σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας αποσκοπεί στο να ενοποιήσει και να εξασφαλίσει την ορθή και ασφαλή λειτουργία όλων των σημείων που επηρεάζουν την ποιότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που προσφέρει μια επιχείρηση.

Τα συστήματα ποιότητας δεν εφαρμόζονται μόνο σε σημεία της παραγωγικής διαδικασίας αλλά ελέγχουν και προσφερόμενες υπηρεσίες της εκάστοτε επιχείρησης.

Προκειμένου να κατανοηθεί η έννοια της Διασφάλισης της Ποιότητας πρέπει να δοθεί ο ορισμός της ποιότητας.

Ποιότητα είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, που έχουν σχέση με την την ικανοποίηση των αναγκών και των απαιτήσεων του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Η έννοια της ποιότητας δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας, αλλά επεκτείνεται και στην ποιότητα της Επιχείρησης που το προσφέρει. Έτσι, δημιουργείται η έννοια της Ολικής Ποιότητας, που έχει σαν βασικό σκοπό να μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων και να ελαχιστοποιεί το κόστος τους.

systhmata poiothtas2

Πρότυπα ISO:

Τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO) περιέχουν γενικές οδηγίες και κατευθύνσεις, για το θέμα της διασφάλισης ποιότητας.

Μεταξύ των εν λόγω προτύπων τα ευρέως γνωστά είναι το ISO 9001, το 22000 και το 14000.

Ειδικότερα,

• Το πρότυπο ISO 9001 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για την ανάπτυξη, εφαρμογή και βελτίωση της λειτουργίας μιας επιχείρησης, με στόχο την ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών. Το πρότυπο ISO 9001 μπορεί να εφαρμόζεται από οποιονδήποτε οργανισμό θέλει να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, ενώ είναι το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως πρότυπο διαχείρισης

• Το ISO 22000:2005 ενσωματώνει τις απαιτήσεις του HACCP, τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας και γενικές αρχές των συστημάτων διαχείρισης, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο, παγκοσμίως αναγνωρισμένο, πρότυπο ασφάλειας τροφίμων.

• Το Πρότυπο ISO 14001 προδιαγράφει τις γενικές απαιτήσεις για τη δημιουργία Συστήματος για την Περιβαλλοντική Διαχείριση σε μια επιχείρηση και εστιάζει στην αναγνώριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της με σκοπό την επιτυχή διαχείρισή τους και τελικά τη βελτίωση της επίδοση της στον τομέα αυτό.

Πρότυπα της σειράς BRC Global Standards

Εκδίδονται από το Σύνδεσμο Λιανεμπόρων της Μ. Βρετανίας, (British Retail Consortium) και αποτελούν θεμελιώδη πρότυπα, παγκόσμιας αναγνώρισης, που καθορίζουν τις απαιτήσεις συστημάτων διαχείρισης της ασφάλειας και της ποιότητας:

(α) των τροφίμων κατά την παραγωγή (BRC Global Standard for Food Safety),

(β) των εμπορευμάτων κατά την αποθήκευση και μεταφορά (BRC Global Standard for Storage and Distribution) και

(γ) των συσκευασιών και των υλικών συσκευασίας (που προορίζονται για τρόφιμα) κατά την παραγωγή (BRC Global Standard for Packaging and Packaging Material).

Το BRC Standard for Food ήταν το πρώτο που αναγνωρίστηκε από τον οργανισμό GFSI (Global Food Safety Institute) και στηρίζεται στις αρχές του HACCP δίνοντας ιδιαίτερη βάση στην καλή βιομηχανική πρακτική (GMP) και στην ορθή υγιεινή πρακτική (GHP).¨

Πρότυπα IFS Food Standard

Είναι ένα πρότυπο που έχει συσταθεί από τις Ομοσπονδίες Λιανεμπόρων της Γερμανίας και της Γαλλίας και η επιθεώρηση του συνδυάζεται συνήθως με αυτή του BRC, καθώς θεωρούνται παραπλήσια, έχοντας ωστόσο διαφοροποιήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων που απαρτίζουν το καθένα.

Πρότυπο GLOBALG.A.P.

Αποτελεί πρότυπο που προωθεί την εφαρμογή της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στην διαχείριση της εκμετάλλευσης και στην παραγωγή προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου γεωργίας. Αυτό περιλαμβάνει τις αρχές της Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης (IPM) καθώς και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ICM).

systhmata poiothtas

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας