Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Ανάγκες θρέψης της κερασιάς για αποφυγή προ- και μετασυλλεκτικών φυσιολογικών ανωμαλιών

Ανάγκες θρέψης της κερασιάς για αποφυγή προ- και μετασυλλεκτικών φυσιολογικών ανωμαλιών

Η επιφανειακή κηλίδωση ή Pitting των καρπών κερασιάς είναι μια φυσιολογική ανωμαλία των καρπών που εμφανίζεται προσυλλεκτικά αλλά και μετά τη συλλογή του καρπού και οφείλεται σε προβλήματα θρέψης και συγκεκριμένα σε έλλειψη Ασβεστίου (Ca).

Το Ca είναι κρίσιμο κατά την περίοδο αύξησης του καρπού για διατήρηση της καλής συνεκτικότητας του καρπού και επίτευξη καλού χρωματισμού, βάρους και μεγέθους του καρπού, ενώ κατά την ωρίμανση του καρπού συμβάλλει στην καλή ποιότητα της σάρκας και του φλοιού, στον καλό χρωματισμό του φλοιού και στην αποφυγή σκισιμάτων, στη διατήρηση του μίσχου στα συγκομιζόμενα κεράσια και στη μείωση της έντασης μετασυλλεκτικών προβλημάτων, όπως επίσης στην αντιμετώπιση συνεπειών καταπόνησης από καύσωνες.

Η κερασιά είναι ευαίσθητη στην υπερβολική χορήγηση N, ενώ αντέχει σε σχετικά υψηλή περιεκτικότητα ενεργού CaCO3. Είναι επίσης πολύ ευαίσθητη στην έλλειψη Β, καθώς επίσης και των Ca, Fe, Ζn και Μn. Τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε Β, Ca, Κ, τις έχει κατά τη γονιμοποίηση και την έντονη κυτταροδιαίρεση του καρπιδίου, που διαρκεί μόλις 10 ημέρες από τηn καρπόδεση και τα στοιχεία Β και Ca είναι κρίσιμα για τον περιορισμό της καρπόπτωσης και την καλή συγκράτηση στο ποδίσκο αλλά και για τον περιορισμό σχισίματος των καρπών, την καλή συνεκτικότητα και περιεκτικότητα σε σάκχαρα της σάρκας.

Όταν ο ρυθμός απορρόφησης του Ca είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών των φυτών, μπορεί να παρουσιαστούν συμπτώματα που εντοπίζονται κυρίως στα ακραία τμήματα των κλάδων με συστροφή των φύλλων και νεκρώσεις κατά μήκος του κεντρικού νεύρου, νέκρωση κλάδων, μειωμένη ανάπτυξη ριζικού συστήματος, πρόωρο μαλάκωμα καρπών και εμφάνιση επιφανειακών κηλίδων (pitting).

Προσθήκη Ca στον οπωρώνα γίνεται με υδρολίπανση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου και το Σεπτέμβριο, κυρίως για τη φθινοπωρινή ανάπτυξη της ρίζας. Καλή διαθεσιμότητα Ca απαιτείται από νωρίς κατά την κυτταροδιαίρεση του καρπιδίου, ενώ είναι πολύ σημαντικό για την καλή ποιότητα των καρπών και την καλή ανάπτυξη των δέντρων. Οι διαφυλλικοί ψεκασμοί Ca, σε διάφορες μορφές, στο στάδιο της αλλαγής του χρώματος του καρπού έως και τη συγκομιδή, ανά 7-10 ημέρες, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των καρπών στο σχίσιμο, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και κατά της εμφάνισης της Επιφανειακής Κηλίδωσης. Αλλά και μετασυλλεκτική εμβάπτιση των καρπών σε διαλύματα αλάτων Ασβεστίου (κυρίως χλωριούχο ασβέστιο) αντιμετωπίζει καλά το φαινόμενο.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας