Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017

ΑLZABOR : Το εξειδικευμένο πλήρες λίπασμα ειδικό για ελιά από την TEOFERT

ΑLZABOR : Το εξειδικευμένο πλήρες λίπασμα ειδικό για ελιά από την TEOFERT

Η ελιά είναι δέντρο απαιτητικό σε άζωτο (Ν) που αντιδρά σχεδόν πάντα θεαματικά στην αζωτούχο λίπανση με έντονη βλάστηση, υψηλό ποσοστό τέλειων άνθεων , καρπόδεσης και καλή παραγωγή, εφαρμοζόμενη στα πλαίσια της ορθολογικής λίπανσης που συνδυάζεται με ορθολογική άρδευση.

Η έλλειψη Ν και νερού οδηγεί σε ατελή ανάπτυξη της ωοθήκης των άνθεων και επομένως μειωμένη καρποφορία ή και σε παρενιαυτοφορία, δηλαδή καρποφορία κάθε δυο ή και περισσότερες χρονιές και βλάστηση.

Η ελιά δεν έχει βρεθεί να αντιδρά εμφανώς, τις περισσότερες φορές στη φωσφορική λίπανση και συνήθως αυτό γίνεται αντιληπτό μετά από μακροχρόνια παρακολούθηση, λόγω των χαμηλών αναγκών της σε φώσφορο (P) αλλά και των ιδιοτήτων πολλές φορές των εδαφών να δεσμεύουν το P και να τον αποδεσμεύουν σταδιακά με τα χρόνια.

Οι απαιτήσεις της ελιάς σε κάλιο (Κ) είναι υψηλές όπως και σε ασβέστιο (Ca), ιδιαίτερα μετά από χρονιές υψηλής παραγωγής και είναι πολύ ευαίσθητη σε ελλείψεις των στοιχείων αυτών, ιδιαίτερα σε όξινα, αμμώδη ή οργανικά εδάφη. Ο καλός εφοδιασμός με Κ δίνει μεγαλύτερες αποδόσεις και καλύτερη αντοχή στις ασθένειες, στους υψηλούς παγετούς και στην ξηρασία.

Η λίπανση με Κ πρέπει να γίνεται τακτικά ανάλογα με τις εκροές του στοιχείου και κυρίως βάσει του ύψους παραγωγής, αφού πάντα τα δέντρα αντιδρούν θετικά (έστω και όχι πάντα έντονα) σε εισροές Κ.

Από όλα τα μικροθρεπτικά το βόριο Β είναι το στοιχείο που λείπει πιο συχνά από πολλές περιοχές καλλιέργειας της ελιάς στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές με ξηρασία ή υπερβολική υγρασία, αλλά η διόρθωση της έλλειψης του θέλει προσοχή για αποφυγή φυτοτοξικότητας από υπερβολή. Το Β βοηθά στην καλύτερη προσρόφηση και μετακίνηση και άλλων ανόργανων στοιχείων και συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και παραγωγικότητα του ελαιοδέντρου. Έλλειψη Β εκδηλώνεται συνήθως σε αμμώδη ή σε αλκαλικά εδάφη με pH μεγαλύτερο του 7,5 και συχνότερα σε νεαρά δένδρα.

Ετήσιες απαιτήσεις θρεπτικών σε κιλά (kg) ενός ελαιώνα για παραγωγή καρπών, φύλλων και κλαδιών

Μακροθρεπτικά Καρποί (100 kg) Φύλλα (50 kg) Ξυλώδεις ιστοί (50 kg) Σύνολο
Ca 0.960 0.500 0.300 1.760
K 0.950 0.280 0.195 1.425
N 0.500 0.500 0.380 1.380
P 0.120 0.120 0.150  0.390

 

Η εταιρεία TEOFERT δίνει την λύση στην κάλυψη όλων αυτών των απαιτήσεων λίπανσης της Ελιάς...

με το Αlzabor, το ειδικό λίπασμα για την Ελιά.

Mε πρωτοπόρα, εξειδικευμένα λιπάσματα και καινοτόμα προϊόντα θρέψης των φυτών, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων και ταυτόχρονα στη μεγιστοποίηση των καλλιεργητικών αποδόσεων, προσφέροντας λύσεις στο Έλληνα παραγωγό.

ALZABOR TEOFERT FB

Το Alzabor περιλαμβάνει την ιδανική αναλογία των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων (N, P, K, B, S) και εξασφαλίζει μέγιστες αποδόσεις και άριστη ποιότητα στην καλλιέργεια της ελιάς!

Περιέχει σταθεροποιημένο άζωτο του ΑLZON 46, καθώς επίσης και άζωτο αμμωνιακής και ουρικής μορφής συνδυαζόμενο με την ενδεδειγμένη ποσότητα θείου.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διαθεσιμότητα αζώτου από την 1η ημέρα εφαρμογής του και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από αυτήν.

Το Alzabor συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στην ποιοτική βελτίωση της παραγωγής και την αύξηση της απόδοσης της, τόσο σε λάδι όσο και σε καρπό (βρώσιμες ελιές).

alzabor

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας