Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017

Χλωρωτικά φύλλα και σίδηρος: Η σημασία του σιδήρου για τα φυτά

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Χλωρωτικά φύλλα και σίδηρος: Η σημασία του σιδήρου για τα φυτά

Η χλώρωση εξ’αιτίας της έλλειψη σιδήρου επηρεάζει πάρα πολλά φυτά και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καλλιέργειά τους. Μία έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσει κίτρινα φύλλα τα οποία εάν δεν θεραπευτούν, μπορεί να οδηγηθούν στη νέκρωση. Έτσι είναι σημαντικό να γίνει διόρθωση της χλώρωσης στα φυτά.

Ας δούμε λοιπόν τη σημασία του σιδήρου για τα φυτά και πώς μπορούμε να διορθώσουμε τη χλώρωση που προκαλεί σε αυτά.

Ποιά η σημασία του σιδήρου για τα φυτά;

Ο σίδηρος είναι ένα θρεπτικό στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των φυτών. Πολλές από τις ζωτικής σημασίας λειτουργίες του φυτού, όπως η παραγωγή ενζύμων και χλωροφύλλης, η δέσμευση του αζώτου καθώς και η ανάπτυξη και ο μεταβολισμός των φυτών, όλες εξαρτώνται από την παρουσία του σιδήρου.

ferrus7

Συμπτώματα τροφοπενίας σιδήρου:

Το πιο προφανές και κοινό σύμπτωμα της τροφοπενίας σιδήρου είναι τα χλωρωτικά φύλλα. Τα φύλλα του φυτού γίνονται κίτρινα αλλά τα νεύρα τους παραμένουν πράσινα. Η χλώρωση των φύλλων τυπικά ξεκινάει από τις κορυφές των φύλλων της νέας βλάστησης και προχωράει σταδιακά και στα παλαιότερα φύλλα καθώς η έλλειψη χειροτερεύει.

Άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η φτωχή ανάπτυξη του φυτού και η φυλλόπτωση αλλά οπωσδήποτε τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να συνδυάζονται με τη χλώρωση των φύλλων.

ferrusdef3

Διόρθωση τροφοπενίας σιδήρου:

Σπανίως τροφοπενία σιδήρου προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου στο έδαφος. Ο σίδηρος συνήθως βρίσκεται σε αφθονία στο έδαφος αλλά ένα πλήθος ποικίλων εδαφικών συνθηκών μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα πρόσληψης του στοιχείου από τα φυτά.

ferrusdeficiency1

Οι πιθανοί λόγοι είναι οι παρακάτω:

• Πολύ υψηλό pH εδάφους. Όταν το pH είναι μεγαλύτερο του 7 περιορίζεται η δυνατότητα των φυτών να απορροφήσουν σίδηρο από το έδαφος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διορθώσουμε το εδαφικό pH μειώνοντας την τιμή του (προσθήκη θείου, κατάλληλου προϊόντος θρέψης).

• Υψηλή περιεκτικότητα αργίλου στο έδαφος συνεπάγεται και έλλειψη οργανικής ουσίας στο έδαφος. Η οργανική ουσία περιέχει διάφορα θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την πρόσληψη του σιδήρου.

• Πολύ υγρό ή συνεκτικό έδαφος σημαίνει πως το ριζικό σύστημα ασφυκτιεί και δεν μπορεί να απορροφήσει τον σίδηρο. Σε αυτήν την περίπτωση η σωστή αποστράγγιση του εδάφους είναι απαραίτητη καθώς και η προσθήκη του σιδήρου μέσω άλλων οδών, (ψεκασμός φυλλώματος με χηλικό σίδηρο), εκτός της εφαρμογής από εδάφους όπου η συνεκτικότητα μπορεί να αποτελέσει απαγορευτικό παράγοντα.

• Υψηλή συγκέντρωση εδαφικού φωσφόρου λόγω κυρίως της εφαρμογής λιπασμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε φώσφορο.

ferrus4

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας