Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Οδηγός Kαλλιέργειας Tομάτας από τη Haifa

Haifa - Pioneering the Future
Οδηγός Kαλλιέργειας Tομάτας από τη Haifa

Ο οδηγός καλλιέργειας τομάτας παρέχει μία διεξοδική βάση γνώσεων για τους καλλιεργητές τομάτας, παρέχοντας γενικές πληροφορίες έως και συνθήκες καλλιέργειας της τομάτας, χρήση λιπασμάτων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Η Haifa πιστεύει πως η όλο και αυξανόμενες γνώσεις σχετικά με τη θρέψη των φυτών έχουν μεγάλη αξία για όλους τους καλλιεργητές καθώς επίσης τα εγχειρίδια καλλιεργειών αποτελούν εξαιρετική πηγή πρακτικών γνώσεων.

Προτάσεις λίπανσης τομάτας στον αγρό, υπό κάλυψη και στο θερμοκήπιο

Ο οδηγός καλλιέργειας τομάτας της Haifa παρέχει μία διεξοδική βάση γνώσεων για τους καλλιεργητές τομάτας, παρέχοντας γενικές πληροφορίες έως και συνθήκες καλλιέργειας της τομάτας, χρήση λιπασμάτων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Σκοπός όλων των παραπάνω είναι η σωστή εκμετάλλευση των ιδιοτήτων των λιπασμάτων από την καλλιέργεια.

Περιεχόμενα:

1. Σχετικά με την καλλιέργεια

 Η καλλιέργεια της τομάτας

Οι ποικιλίες τομάτας θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τα πρότυπα ανάπτυξής τους, τα οποία και χαρακτηρίζονται από τη διάταξη των φύλλων, από τις ανθοφορίες και από το βλαστό.

α) Μη καθορισμένη ανάπτυξη - οι κύριοι και πλευρικοί βλαστοί συνεχίζουν αέναα να αναπτύσσονται. Ο αριθμός των φύλλων μεταξύ των ανθοφοριών είναι περισσότερο ή λιγότερο σταθερός, ξεκινώντας από ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθοφορίας (σχήμα 1α). Οι καλλιέργειες απροσδιόριστης ανάπτυξης συνήθως καλλιεργούνται ως τομάτες θερμοκηπίου ή τομάτες υποστηριζόμενες σε πασσάλους.

β) Καθορισμένη ανάπτυξη - οι κύριοι και οι πλευρικοί μίσχοι σταματούν την ανάπτυξη μετά από έναν συγκεκριμένο αριθμό ανθοφοριών που ποικίλλει ανάλογα με την συγκεκριμένη ποικιλία (Σχήμα 1β). Αποτελούν συγκεκριμένες ποικιλίες.

γ) Ημι-καθορισμένη ανάπτυξη - τα κλαδιά σταματούν την ανάπτυξή τους καταλήγοντας στη μία ανθοφορία το οποίο συμβαίνει σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης του φυτού. Συνήθως αυτή η κατηγορία καλλιεργείται στο ύπαιθρο.

Πίνακας 1: Αριθμός φύλλων μεταξύ των ανθοφοριών στους διαφορετικούς τύπους ανάπτυξης

Αριθμός φύλλων πριν την ανθοφορία   
  Μη καθορισμένη ανάπτυξη Καθορισμένη ανάπτυξη
1η ανθοφορία 6-14 4-3
2η ανθοφορία 5-7 2-3
3η και περισσότερες ανθοφορίες 3-5 0-1

 tomato 1 growth patterns

Σχήμα 1α: Τύπος τομάτας μη καθορισμένης ανάπτυξης

Σχήμα 2β: Τύπος τομάτας καθορισμένης ανάπτυξης

2. Συνθήκες ανάπτυξης

Οδηγός καλλιέργειας τομάτας: Μέθοδοι καλλιέργειας

Καλλιέργεια σε έδαφος ή όχι, καλλιέργεια σκεπασμένη με προστατευτικό υλικό ή θερμοκηπιακή ή ανοιχτού αγρού.

tomato 1 growing method

3. Θρέψη

Οδηγός καλλιέργειας τομάτας: Δυναμική των διατροφικών απαιτήσεων

Η πρόσληψη αζώτου και καλίου αρχικά είναι αργή αλλά αυξάνεται ταχέως κατά τα στάδια της ανθοφορίας. Το κάλιο κορυφώνεται κατά την ανάπτυξη των καρπών και η πρόσληψη αζώτου συμβαίνει κυρίως μετά τον σχηματισμό του πρώτου καρπού. (Σχήματα 2 και 3).

Ο φωσφόρος (P) και τα δευτερεύοντα θρεπτικά συστατικά, Ca και Mg, απαιτούνται με σχετικά σταθερό ρυθμό, καθ 'όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του φυτού τομάτας.

Σχήμα 2: Η δυναμική πρόσληψης των μάκρο-και των μικροστοιχείων από ένα φυτό τομάτας. (Πηγή: Huett, 1985)

 

uptake dynamics 1

Σχήμα 3: Καθημερινά ποσοστά πρόσληψης φυτικών θρεπτικών ουσιών σε χωράφι με τομάτες που παράγει 127 Τ / εκτάριο. (Πηγή: B. Bar-Yosef . Fertilization under drip irrigation)

uptake dynamics 2

Όπως φαίνεται στα σχήματα 4 και 5, η μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών συμβαίνει στις πρώτες 8 έως 14 εβδομάδες ανάπτυξης και μια ακόμη κορύφωση λαμβάνει χώρα μετά την πρώτη συγκομιδή. Ως εκ τούτου, η εγκατάσταση απαιτεί υψηλή εφαρμογή αζώτου στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου με συμπληρωματικές εφαρμογές μετά το στάδιο έναρξης σχηματισμού των καρπών.

Η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της χρήσης Ν και οι μεγαλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται όταν εφαρμόζεται Ν μέσω του συστήματος στάγδην άρδευσης κάτω από φύλλα πολυαιθυλενίου. Τουλάχιστον το 50% του συνολικού Ν θα πρέπει να εφαρμόζεται ως νιτρικό άζωτο (ΝΟ3-).

Η πιο διαδεδομένη θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο αναπτυγμένο φυτό τομάτας και στους καρπούς είναι το κάλιο, ακολουθούμενη από άζωτο (Ν) και ασβέστιο (Ca). (Σχήματα 4 και 5)

Σχήμα 4: Σύνθεση στοιχείων ενός φυτού τομάτας

(Atherton and Rudich, 1986)

uptake dynamics 03

 

Σχήμα 5: Σύνθεση στοιχείων ενός καρπού τομάτας

(Atherton and Rudich, 1986)

uptake dynamics 04

4. Προτάσεις Λίπανσης

Οδηγός καλλιέργειας τομάτας: Προτάσεις λίπανσης

1. Υδρολίπανση

2. Οδηγός θρεπτικής ανάλυσης φυτού

3. Εξειδικευμένα Λιπάσματα της Haifa

4. Πίνακες μετατροπής

Οι προτάσεις λίπανσης που περιέχονται σε αυτό το έγγραφο πρέπει να θεωρούνται μόνο ένας γενικός οδηγός.

Το ακριβές πρόγραμμα λίπανσης πρέπει να καθορίζεται σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες των καλλιεργειών, τις συνθήκες του εδάφους και του νερού, την ποικιλία και την εμπειρία του καλλιεργητή.

Fertilization recommendations

Για λεπτομερείς προτάσεις, συμβουλευτείτε έναν τοπικό αντιπρόσωπο της Haifa.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας