Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018

Τα 6 σημάδια της υπερβολικής λίπανσης

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Τα 6 σημάδια της υπερβολικής λίπανσης

Όπως συμβαίνει με όλους τους καλούς γονείς, έτσι και οι γονείς των φυτών, οι καλλιεργητές, παρέχουν στις καλλιέργειές τους αγάπη, νερό, φως και τροφή.

Ωστόσο, παρά τις υποδειγματικές προσπάθειες, παρατηρείται πολλές φορές αποχρωματισμός στα περιθώρια των φύλλων των φυτών. Υπερβολική τροφή λοιπόν, προκαλεί το χαρακτηριστικό κάψιμο στα φυτά λόγω υπερβολικής ποσότητας θρεπτικών στοιχείων.

Μην ανησυχείτε, συμβαίνει μερικές φορές και στους καλύτερους επαγγελματίες.

Ωστόσο, άμεσες ενέργειες απαιτούνται για να είναι η κατάσταση αναστρέψιμη και ευτυχώς οι καλλιέργειες να σωθούν.

Συμπτώματα και αιτίες καψίματος λόγω υπερβολικών ποσοτήτων θρεπτικών στοιχείων

Η σωστή ανάπτυξη φυτών απαιτεί την ύπαρξη περίπου 16 διαφορετικών μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών τα οποία θα πρέπει να είναι σε ισορροπία μεταξύ τους. Εάν ένα φυτό λαμβάνει πάρα πολλά από αυτά, μπορεί να καεί.

Στην περίπτωση των υδροπονικών καλλιεργειών, το κάψιμο των φυτών λόγω υπερβολικής ποσότητας θρεπτικών στοιχείων είναι ένα σύνηθες και γενικό φαινόμενο διότι όλα τα φυτά εκτίθενται στο ίδιο θρεπτικό διάλυμα, σε αντίθεση με την περίπτωση καλλιέργειας στο έδαφος όπου τα φαινόμενα είναι πιο μεμονωμένα.

Τυπικά συμπτώματα καψίματος των φυτών είναι τα καφέ ή νεκρά σημεία κατά μήκος των άκρων των φύλλων.

burning2

Μερικές φορές, αυτός ο αποχρωματισμός μπορεί να φτάσει έως τη βάση των φύλλων διότι τα πλεονάζοντα θρεπτικά στοιχεία συσσωρεύονται στα άκρα λόγω μη δυνατότητας για περαιτέρω μετακίνηση.

Το καφέ καμένο τμήμα του φύλλου χωρίζεται τις περισσότερες φορές από τον υγιή ιστό από ένα κίτρινο περιθώριο.

Ωστόσο, η υπερβολική συσσώρευση θρεπτικών ουσιών δεν εμφανίζεται πάντοτε ως εγκαύματα στα φύλλα.

Πάρα πολύ άζωτο μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το φυτό να φανεί προσωρινά πλούσιο και με γεμάτο φύλλωμα ενώ οι καρποί του πέφτουν πρόωρα και οι ρίζες του φθίνουν, οδηγώντας το στο θάνατο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στα φύλλα, το κάψιμο μοιάζει με μια κατάσταση που είναι γνωστή ως καψάλισμα φύλλων. Αυτό το χαρακτηριστικό καψάλισμα των φύλλων προκαλείται από το νερό που εξατμίζεται στα φύλλα μέσω της αναπνοής, ταχύτερα από ό, τι μπορεί το φυτό να αντικαταστήσει, όπως κατά τη διάρκεια εξαιρετικά ζεστού και ηλιόλουστου καιρού. Συμπτωματικά, το κάψιμο επιδεινώνεται από το ζεστό και ξηρό καιρό, καθιστώντας την αναγνώριση των συμπτωμάτων ακόμη πιο δύσκολη.

Ακόμη μία περίπτωση που μοιάζει με το εν λόγω κάψιμο μπορεί να συμβεί εάν τα φυτά καλλιεργούνται υπό τεχνητό φωτισμό, στο θερμοκήπιο. Εάν είναι πολύ κοντά στην πηγή φωτός, τα άκρα των φύλλων μπορεί να καούν. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η απομάκρυνση της εκάστοτε πηγής θερμότητας.

Διορθώνοντας και αποφεύγοντας το κάψιμο

Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα αναστροφής της όλης κατάστασης!

Το καφέ στα περιθώρια των φύλλων δεν πρόκειται να γίνει πάλι πράσινο, αλλά η νέα ανάπτυξη φύλλων θα πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστη αν όλα πάνε καλά.

burning16

Όταν παρουσιασθεί το συγκεκριμένο έγκαυμα, τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά πρέπει να καθαριστούν ή να απομακρυνθούν πλήρως και να αποκατασταθεί η σωστή αναλογία θρεπτικών ουσιών μέσα στο φυτό.

Για τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται στο έδαφος, πολύ καλό πλύσιμο συνιστάται για να ξεπλυθούν τα πλεονάζοντα θρεπτικά συστατικά.

Το αποσταγμένο νερό είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς δεν θα επιδεινώσει ακούσια το πρόβλημα προσθέτοντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, εάν εφαρμοστεί κοκκώδες λίπασμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε σκουπίσει ή γενικά απομακρύνει οτιδήποτε μπορεί να έχει προσγειωθεί στην επιφάνεια του φύλλου.

Εάν το κάψιμο εμφανισθεί σε ένα υδροπονικό σύστημα, αποστραγγίστε το νερό από όλες τις δεξαμενές και γεμίστε με καθαρό νερό. Αφήστε το σύστημα να λειτουργήσει για 24 ώρες με το καινούριο νερό και στη συνέχεια αξιολογήστε το επίπεδο της ηλεκτρικής αγωγιμότητας (EC). Αν εξακολουθεί η τιμή της να είναι απαγορευτική, αποστραγγίστε το σύστημα, ξαναγεμίστε και δοκιμάστε μετά από άλλες 24 ώρες. Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου η EC να βρίσκεται σε αποδεκτά επίπεδα.

Αφού διορθωθεί το πρόβλημα, προσδιορίστε τι προκάλεσε το πρόβλημα αν μπορείτε. Αν δεν είναι αμέσως προφανές, μειώστε την ποσότητα του λιπάσματος που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά κατά το ήμισυ. Από τη στιγμή που δεν εμφανισθούν ξανά τα συμπτώματα καψίματος, αυξάνουμε σταδιακά τις ποσότητες λιπάσματος που εφαρμόζουμε στην καλλιέργεια.

SOIL ANALYSIS

Κανόνα αποτελεί το γεγονός πως γνωρίζοντας τη θρεπτική κατάσταση του εδάφους ή του νερού, θα βοηθήσει σαφώς στην αποφυγή τέτοιων προβλημάτων.

Η ανάλυση εδάφους είναι πάντα μια καλή ιδέα…

Επίσης, να θυμάστε ότι οι διαφορετικοί τύποι καλλιεργειών έχουν διαφορετικές θρεπτικές ανάγκες. Σε γενικές γραμμές, οι καλλιέργειες φύλλων όπως τα μαρούλια και το σπανάκι, καθώς και πολλά βότανα, απαιτούν υψηλότερες ποσότητες αζώτου. Οι καρποδοτικές καλλιέργειες, όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και αγγούρια, θα πρέπει να διατηρούν σχετικά χαμηλότερα επίπεδα αζώτου και οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται για τις ρίζες τους, όπως καρότα, σέλινο και ραπανάκια, χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες καλίου.

Οι καλλιέργειες σε διαφορετικές φάσεις ανάπτυξης έχουν διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, γι 'αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι χρειάζεται το φυτό περισσότερο όταν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης ή φάση ανθοφορίας. Επίσης, οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται εσωτερικά ή υπό τεχνητό φως έχουν διαφορετικές θρεπτικές ανάγκες από αυτές που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους.

method12

Γενικά, τα φυτά τείνουν να χρειάζονται περισσότερο άζωτο όταν δέχονται το πλήρες φως της ημέρας ή εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεχνητού φωτός. Όταν τα επίπεδα φυσικού φωτός είναι χαμηλότερα κατά τα τέλη του φθινοπώρου και τους χειμερινούς μήνες, τα περισσότερα φυτά που παράγουν καρπούς χρειάζονται περισσότερο κάλιο.

Η αναλογία του καλίου προς το άζωτο μπορεί να αυξηθεί στο διπλάσιο της συνήθους ποσότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και να επιστρέψει στη συνήθη αναλογία την άνοιξη.

Πρωταρχικής σημασίας είναι η σωστή ανάγνωση και κατανόηση των μονάδων λίπανσης της ετικέτας του προϊόντος αλλά και η σωστή εφαρμογή αναλόγως της μορφής του κάθε σκευάσματος.

Η εφαρμογή για παράδειγμα ενός συμπυκνωμένου λιπάσματος απευθείας στα φυτά σας θα προκαλέσει σίγουρα έγκαυμα και ίσως ακόμη μπορεί και να τα βλάψει ανεπιστρεπτί.

Αυτός είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο πρέπει να χειρίζεστε και να αναμειγνύετε τα συμπυκνωμένα θρεπτικά συστατικά σε μια περιοχή μακριά από τις καλλιέργειες σας. Δε θέλουμε το υλικό να έρθει σε επαφή με τα φυτά ή να καταλήξει στη δεξαμενή σας σε περίπτωση που θα υπάρξει διαρροή.

Τέλος, το κάψιμο των φυτών που καλλιεργούνται στο έδαφος μπορεί να αποφευχθεί σχεδόν πλήρως με τη χρήση λιπασμάτων αργής απελευθέρωσης ή οργανικών λιπασμάτων.

photo2

Αυτά τα λιπάσματα αποδίδουν τα θρεπτικά στοιχεία σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια μερικών μηνών ή ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου, γεγονός που τα καθιστά πολύ λιγότερο πιθανά να προκαλέσουν ζημιά.

Επίσης, τα περισσότερα λιπάσματα βραδείας απελευθέρωσης και τα οργανικά λιπάσματα δεν διασπώνται όταν είναι βρεγμένα, αλλά απελευθερώνουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της μικροβιακής δραστηριότητας στο έδαφος (τα υδατοδιαλυτά λιπάσματα πρέπει να αποφεύγονται εάν το κάψιμο θρεπτικών συστατικών αποτελεί ανησυχία). Αυτά τα λιπάσματα έχουν συχνά χαμηλότερες αναλύσεις θρεπτικών ουσιών που αναγράφονται στη συσκευασία τους, και εσφαλμένα ο καταναλωτής είναι λίγο καχύποπτος όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα υδατοδιαλυτά λιπάσματα μπορούν να χαθούν μέσω της έκπλυσης εάν εφαρμόζονται στα φυτά περισσότερα θρεπτικά συστατικά από αυτά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι το φυτό παίρνει μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα 6 σημάδια υπερβολικής λίπανσης

1. Κιτρίνισμα και μαρασμός φύλλων

2. Καφέ περιθώρια και κορυφές φύλλων

3. Καφέ-μαύρες η σάπιες ρίζες

4. Αργή ή καθόλου ανάπτυξη

5. Φυλλόπτωση

6. Κρούστα λιπάσματος στην επιφάνεια του εδάφους

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας