Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Στάδια λίπανσης για καλύτερη γεύση τελικού προϊόντος

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Στάδια λίπανσης για καλύτερη γεύση τελικού προϊόντος

Η επίτευξη μιας μεγάλης παραγωγής είναι σαφώς το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον παραγωγό. Όταν όμως το τελικό προϊόν έχει συγχρόνως και αυτή τη χαρακτηριστική, σύνθετη και πολυεπίπεδη γεύση, μάλλον τότε  ο παραγωγός τα έχει πραγματικά καταφέρει.

Υπάρχει άραγε ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό;

Βλαστική ανάπτυξη

Στις πρώτες φάσεις της ανάπτυξης των φυτών, θα πρέπει να επιτευχθεί η όσο το δυνατό καλύτερη υγεία τους.

Τα φυτά χρειάζονται μια ήπια διατροφή βασικών θρεπτικών ουσιών (NPK συν τα μικροθρεπτικά συστατικά), πυριτικών αλάτων, αμινοξέων, ενζύμων και ωφέλιμων οργανισμών (μύκητες και βακτήρια).

plants header

Αυτοί οι τύποι προϊόντων θα δημιουργήσουν μια ισχυρή ριζική ζώνη και ένα αγγειακό σύστημα ικανό να παράγει όλα τα φυσικά τερπενοειδή, εστέρες, πολυφλαβινοειδή, κλπ τα οποία και εμπλέκονται στη συνολική γεύση.

Εάν η σοδειά σας συγκομίζεται στη φάση της βλάστησης, όπως συμβαίνει με όλες τις φυλλώδεις καλλιέργειες, αρχικά προσθέστε μερικούς υδατάνθρακες. Εφαρμόστε μια εξαιρετικά διαθέσιμη φόρμουλα για τη βλαστική ανάπτυξη και χρησιμοποιήστε το προϊόν σε χαμηλές τιμές.

► Εάν συλλέγετε ολόκληρο το φυτό, όπως ένα κεφάλι λάχανου, σταματήστε να το τροφοδοτείτε με τις θρεπτικές ουσίες μία εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή.

Μετάβαση στην ανθοφορία

Μόλις το φυτό ξεκινήσει τη μετάβαση του από τη βλαστική ανάπτυξη σε αυτή της ανθοφορίας, θα χρειαστεί να κάνετε προσαρμογές στη φόρμουλα σας.

Για τη συνολική ανάπτυξη, τα ανθοφόρα φυτά χρησιμοποιούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά με αυξημένο λόγο καλίου (Κ) και μειωμένο λόγο αζώτου (Ν).

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά για τη γενική υγεία του φυτού, που είναι πάντα το πρώτο βήμα για τη γεύση (και οτιδήποτε άλλο θέλετε από τα φυτά σας).

early flowerung

Οι οργανικές ουσίες συχνά είναι οι υπεύθυνες ουσίες για την εξαιρετική γεύση των τελικών προϊόντων.

Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη χρήση οργανικών προϊόντων:

πρώτον, τα οργανικά συστατικά κατανέμονται σε αργούς ρυθμούς με την πάροδο του χρόνου και

δεύτερον, διασπώνται από βακτήρια, μύκητες και ένζυμα.

Έχοντας όλα τα παραπάνω υπ’όψιν, συστήνεται ιδιαιτέρως η εφαρμογή οργανικών ουσιών σε συνδυασμό με ωφέλιμα μικρόβια και ένζυμα.

Χρησιμοποιήστε αυτά τα συστατικά νωρίς στη διαδικασία της ανθοφορίας.

Τα οργανικά συστατικά απελευθερώνονται βραδέως, επομένως δε θα ήταν συνετό να εφαρμοσθούν αργά κατά τη συνολική θρέψη. Τα μικρόβια χωνεύουν στην ουσία την οργανική ύλη και μετά τροφοδοτούν τα αποτελέσματα στις ρίζες των φυτών σας μέσα σε λίγες μέρες ή εβδομάδες.

Μερικά από τα φυσικά συστατικά που μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια την πλούσια γεύση στα φυτά σας είναι διάφορα εξειδικευμένα ειδικά προϊόντα, προϊόντα ψαριών, φύκια, βότανα, εκχυλίσματα φρούτων ή και θαλάσσια και κομποστ.

fykia

Για την καλύτερη δυνατή γεύση, αναζητήστε ένα πρόγραμμα θρεπτικών ουσιών που προσφέρει όλα αυτά τα συστατικά.

Στάδιο μέσης ανθοφορίας

Αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο πολλοί καλλιεργητές μπορεί να κάψουν τα φυτά τους.

Σε αυτή τη φάση γίνεται το λάθος διπλασιασμού των δόσεων των θρεπτικών συστατικών.

Τα φυτά όμως έχουν ήδη αποθηκεύσει θρεπτικά συστατικά στον ιστό τους. Έτσι, αν τους δώσετε πάρα πολλά, τα ήδη αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά εξακολουθούν να υπάρχουν στα φρούτα όταν αυτά συγκομίζονται.

► Έτσι, η υπερπαραγωγή των φυτών σας θα αντικαταστήσει την πλούσια γεύση με ήπια γεύση.

Αν θέλετε να αυξήσετε τα θρεπτικά συστατικά σε αυτό το στάδιο, κάνετε το σταδιακά. Μην αυξάνετε τα θρεπτικά συστατικά κατά περισσότερο από 150 ppm κάθε εβδομάδα.

Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε οργανικά συμπληρώματα σε αυτό το στάδιο, αλλά ξεκινήστε να μειώνετε τη χρήση εκείνων των προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για την αποφυγή κινδύνου ανάπτυξης υπερβολικής βλάστησης.

flower

Οι υγροί υδατάνθρακες θα πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτό το στάδιο, αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα ωφέλιμα βακτήρια. Οι υδατάνθρακες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και μυκήτων.

Αν δεν ενσωματώσετε ωφέλιμα βακτήρια και μύκητες στην καλλιέργειά σας, αυτοί οι υδατάνθρακες μπορεί να ενωθούν με βλαβερά βακτήρια και το φυτό τελικά να σαπίσει. Τα σάπια ριζικά συστήματα δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να δώσουν καρπούς και φυτά με καλή γεύση.

Τελευταίο στάδιο ανθοφορίας

Τώρα είναι η ώρα να μειώσετε τα την παροχή των θρεπτικών συστατικών στις καλλιέργειες.

► Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί, αλλά σε αυτή τη φάση επιτυγχάνεται το μέγιστο της ποιότητας της γεύσης και η υπερβολική λίπανση μάλλον κακό θα έκανε παρά καλό.

Τα φυτά θα πρέπει τώρα να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα θρεπτικά τους αποθέματα και να τα μετατρέψουν τελικά σε γευστικούς καρπούς και φύλλα.

Όσον αφορά στα θρεπτικά συστατικά, τα επίπεδα NPK με ελαφρώς υψηλότερο φωσφόρο μπορούν να συμβάλουν στην ενθάρρυνση των ελαίων και στην ισορροπημένη συνολική ωρίμανση.

 

καπρποφορια

Αυτοί οι παράγοντες είναι προφανώς σημαντικοί για το καλύτερο άρωμα του τελικού προϊόντος. Πολλά θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα διατίθενται για αυτήν την συγκεκριμένη καθυστερημένη φάση της καλλιέργειάς σας, αρκεί να μην τα χρησιμοποιείτε σε υπερβολικές ποσότητες για ακόμη μία φορά.

Οι γλυκαντικοί παράγοντες πρέπει να περιορίζονται σε καθαρά, εξαιρετικά διαθέσιμα υδατανθρακικά προϊόντα, καθώς και σε θαλάσσια μέταλλα.

Ειδικά σκευάσματα φυκιών και χουμικά προϊόντα θα πρέπει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν στα τελικά στάδια της ανθοφορίας. Τα βαριά οργανικά μπορεί να μην έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να διασπαστούν πλήρως πριν τη συγκομιδή.

Στάδιο πριν τη συγκομιδή

► Στην περίπτωση που καλλιεργείτε βιολογικά, θα πρέπει να σταματήσετε τη θρέψη των καλλιεργειών σας τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή.

Η συχνή άρδευση είναι τώρα απαραίτητη και εάν είναι εφικτό, χρησιμοποιείστε νερό άρδευσης με τα ελάχιστα επίπεδα ή καθόλου χλώριο.

Την τελευταία εβδομάδα πριν τη συγκομιδή, θα πρέπει να ξεπλύνετε τις ρίζες με μεγάλες ποσότητες νερού. Και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρις ότου το νερό δείχνει τιμές χαμηλότερες από 300 ppm. Η άρδευση θα πρέπει να γίνεται άνευ θρεπτικών συστατικών για αυτές τις τελευταίες ημέρες.

► Στην περίπτωση των συμβατικών καλλιεργητών, ποτίστε για τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τη συγκομιδή.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για παρτίδες νερού και χαμηλή ppm. Ορισμένα προϊόντα έκπλυσης υπάρχουν στην αγορά που μπορούν και χηλικοποιούν τα άλατα που έχουν παραμείνει ή δημιουργηθεί στις ρίζες. Στη συνέχεια τα άλατα μπορούν να ξεπλυθούν. Χρησιμοποιήστε προϊόντα έκπλυσης για 1-2 ημέρες, αλλά στη συνέχεια μεταβείτε σε καθαρό νερό (χωρίς χλώριο, φυσικά) για τις τελευταίες ημέρες.

harvest

Προφανώς και η τέλεια γεύση δε θα προκύψει ποτέ εάν πρωτίστως το φυτό δεν είναι υγιές.

Καλλιεργείστε υγιή φυτά, απαλλαγμένα από ασθένειες, εχθρούς και λάθος περιβαλλοντικές συνθήκες και όλα τα υπέροχα ειδικά σκευάσματα θα κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητα.

Πουθενά δεν υπάρχει το μαγικό φίλτρο που κάνει θαύματα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας