Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2024

Χουμικά ή φουλβικά οξέα; Τι χρειάζονται τα φυτά σας;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Χουμικά ή φουλβικά οξέα; Τι χρειάζονται τα φυτά σας;

Στην παρακάτω συζήτηση θα ανακαλύψουμε τις διαφορές μεταξύ των χουμικών και φουλβικών οξέων και τους καλύτερους τρόπους εφαρμογής αυτών στις καλλιέργειες.

Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των χουμικών και φουλβικών οξέων; Εάν όχι, δεν είστε οι μόνοι.

Ωστόσο, τα χουμικά και τα φουλβικά οξέα είναι μερικά από τα καλύτερα βιοδιεγερτικά προϊόντα στη φύση, βελτιώνοντας την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τόσο στο έδαφος όσο και στις υδροπονικές καλλιέργειες, και μόλις καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, σύντομα θα ανακαλύψετε πολλές εφαρμογές για τις δικές σας καλλιέργειες.

Τα χουμικά και τα φουλβικά οξέα είναι ενδιάμεσα χηλικά μέσα. Πρόκειται για οργανικά μόρια που προσκολλώνται στα ανόργανα ιόντα, τα κρατούν αρκετά σφιχτά, ώστε να μην έχουν δεσμευθεί από τα εδαφικά μόρια, αλλά να είναι διαθέσιμα για το φυτό.

Τα μόρια του χουμικού οξέος είναι μεγαλύτερα από τα μόρια του φουλβικού οξέος και παράγουν εξαιρετικά βελτιωτικά εδάφους.

Τα φουλβικά οξέα είναι μικρότερα, πιο βιολογικά ενεργά μόρια τα οποία έχουν ταχύτερη δράση και αποτελούν εξαιρετικά διαφυλλικά σκευάσματα.

Αμφότερα τα οξέα βελτιώνουν την πρόσληψη μεταλλικών στοιχείων, διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών και βελτιώνουν τη φυσική αντίσταση του φυτού στις περιβαλλοντικές πιέσεις.

humic fulvic

Συνδυασμοί χουμικών και φουλβικών οξέων

Τα περισσότερα προϊόντα χουμικού οξέος στην αγορά είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός χουμικών και φουλβικών οξέων.

Το κλάσμα του χουμικού οξέος αποτελείται από μεγαλύτερα μόρια με πολλά θετικά και αρνητικά φορτία στην επιφάνεια των μορίων. Στην πραγματικότητα δεν απορροφάται από τις ρίζες, αλλά συγκρατείται ελαφρά στα ορυκτά στη ριζική ζώνη, καθιστώντας τα πολύ πιο διαθέσιμα στα φυτά.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο.

Τα σωματίδια του πηλού και η οργανική ύλη έχουν ισχυρό αρνητικό φορτίο και τείνουν να συγκρατούν τα θετικά ορυκτά υπερβολικά σφιχτά ώστε να μπορέσουν εύκολα τα ριζικά τριχίδια να τα δεσμεύσουν και να τα προσλάβουν τελικά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να κλειδωθούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία από σωματίδια αργίλου.

Το χουμικό οξύ σχηματίζει μια γέφυρα μεταξύ των σωματιδίων αργίλου και των κατιόντων ορυκτών.

Το φουλβικό οξύ έχει πολύ μικρότερο μοριακό βάρος και είναι περισσότερο βιολογικά ενεργό. Επίσης, το συγκεκριμένο οξύ όχι μόνο περιβάλλει τα ανόργανα ιόντα, αλλά μπορεί επίσης να τα μεταφέρει μέσω της κυτταρικής μεμβράνης και να τα απελευθερώσει μέσα στο φυτικό κύτταρο.

Αυτό σημαίνει ότι το φουλβικό οξύ παράγει ένα εξαιρετικό προϊόν εφαρμογής φυλλώματος, επιτρέποντας την καλύτερη απορρόφηση των ιχνοστοιχείων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος μέσω των φύλλων.

Το φουλβικό οξύ επίσης διεγείρει τους μεταβολισμούς των φυτών, γεγονός που καθιστά τις επεξεργασίες φουλβικού οξέος έναν εξαιρετικό τρόπο για να διορθωθούν γρήγορα οι ανεπάρκειες ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα διεγείρεται η ανάπτυξη των φυτών.

Βελτίωση της πρόσληψης του σιδήρου

Στο έδαφος, τα χουμικά και φουλβικά οξέα βοηθούν στην πρόσληψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένας από τους περιοριστικούς παράγοντες στο έδαφος, καθώς οξειδώνεται εύκολα και μετατρέπεται σε σκουριά. Μόλις συμβεί η οξείδωση, ο σίδηρος δεν είναι διαθέσιμος στα φυτά, αλλά τα χουμικά και τα φουλβικά οξέα όχι μόνο διατηρούν το σίδηρο σε διαλυτή μορφή, αλλά και διεγείρουν τις μεμβράνες των κυττάρων για πιο αποτελεσματική πρόσληψη του ιχνοστοιχείου.

Ο σίδηρος αποτελεί καταλύτη για την παραγωγή χλωροφύλλης έτσι ώστε τα φυτά να καταναλώνουν περισσότερο σίδηρο, να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες από την πράσινη χρωστική που συλλέγει την ηλιακή ενέργεια για να παράγει σάκχαρα.

Μερικά από τα σάκχαρα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή της ενέργειας, μερικά φυλάσσονται στα άνθη και τους καρπούς και μερικά από αυτά απορρίπτονται από τις ρίζες για να τροφοδοτήσουν τα μικρόβια που προάγουν την ανάπτυξη των φυτών στη ριζική ζώνη. Το χουμικό οξύ στη ριζική ζώνη διεγείρει επίσης την πρόσληψη νιτρικών και άλλων βασικών στοιχείων.

Προσθήκη εκχυλισμάτων φυκιών

Τα χουμικά και φουλβικά οξέα είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με εκχυλίσματα φυκιών. Τα εκχυλίσματα φυκιών περιέχουν φυσικές φυτικές ορμόνες ανάπτυξης όπως αυξίνες και κυτοκινίνες. Τα χουμικά και τα φουλβικά οξέα συγκρατούν τις αυξίνες σε ανταλλάξιμη μορφή για να ενισχύσουν τις επιδράσεις τους στα φυτά.

Τα σκευάσματα φουλβικών οξέων σε μορφή σπρέι είναι εξαιρετικά για φυτά-κλώνους

Αποτελούν τονωτικό σκεύασμα για άρρωστους κλώνους, ειδικά σε συνδυασμό με σκευάσματα φυκιών. Μια προτεινόμενη αναλογία είναι 5:2 φουλβικά οξέα προς φύκια.

Επίσης, οι ορμόνες ριζοβολίας παράγονται από το φυτό στα φύλλα και στη συνέχεια μεταφέρονται στις ρίζες για να ξεκινήσει η νέα  βλάστηση. Οπότε, ένα σπρέι φυλλώματος με φουλβικό οξύ και φύκια λειτουργεί γρήγορα όταν απορροφάται από τα φύλλα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα φυτά αρχίζουν να ανταποκρίνονται στα φουλβικά οξέα σε μόλις τέσσερις ώρες και η έντονη ανάπτυξη των ριζών και η ανάκαμψη του στρες είναι συχνά εμφανής σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προστασία των φυτών από το στρες

Τα χουμικά και φουλβικά οξέα επίσης βοηθούν στην προστασία των φυτών από το στρες. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η αναλογία 5: 2 του χουμικού οξέος προς φύκη διεγείρει τα φυτά έως και 50% περισσότερο για το σχηματισμό ισχυρού παράγοντα φυτοπροστασίας που ονομάζεται υπεροξειδική δισμουτάση (SOD), ένα ένζυμο που προστατεύει τους χλωροπλάστες και τις κυτταρικές μεμβράνες.

Για να είναι αποτελεσματική η SOD, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί είτε από σύμπλοκο σιδήρου / μαγγανίου είτε από σύμπλοκο χαλκού / ψευδαργύρου. Εάν το ένζυμο ενεργοποιηθεί, ένα μόριο SOD μπορεί να εκτελέσει πάνω από 1.000 χημικές αντιδράσεις ανά δευτερόλεπτο μέσα στο κύτταρο, οπότε και τα φυτά θα παραμείνουν πράσινα περισσότερο και θα ανακάμψουν ταχύτερα.

Τα βελτιωμένα επίπεδα SOD μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των φυτών από το θερμικό στρες, από άγχος λόγω της ξηρασίας, το στρες από την υπεριώδη ακτινοβολία και το στρες από το άλας.

Μπορείτε να πειραματιστείτε με χουμικά ή φουλβικά οξέα για να φτιάξετε το δικό σας τονωτικό και σύντομα, θα βρείτε τις τέλειες συνταγές για την ανάπτυξη υγιέστερων, ταχύτερων, πιο ανθεκτικών στο στρες φυτών.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας