Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Πώς αναγνωρίζετε τον «πραγματικό» βιοδιεγέρτη και τι να λάβετε υπόψη σας

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πώς αναγνωρίζετε τον «πραγματικό» βιοδιεγέρτη και τι να λάβετε υπόψη σας

Η λέξη βιοδιεγέρτης αναφέρεται σε ένα προϊόν ή μια ουσία που χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει ή να επιταχυνθεί μια φυσιολογική διαδικασία. Θα μπορούσε επίσης να παρομοιασθεί σαν μια τονωτική ένεση.

Στην καλλιέργεια των φυτών οι βιοδιεγέρτες είναι προϊόντα των οποίων τα συστατικά επηρεάζουν τις ζωτικές διαδικασίες του φυτού, με θετικά αποτελέσματα για τον καλλιεργητή. Αυτές οι ουσίες συχνά αναφέρονται ως «διεγέρτες» και συνεχώς ενθαρρύνουν τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο φυτό.

Το φως και η θρέψη είναι δύο προφανή μέσα επηρεασμού των βιολογικών διεργασιών του φυτού.

Πολλά φυτά είναι ευαίσθητα στο μήκος της ημέρας για παράδειγμα, και θα αρχίσουν να σχηματίζουν άνθη ως απάντηση σε μια αλλαγή στις ώρες φωτός που λαμβάνουν. Θα γνωρίζετε επίσης τις επιπτώσεις της θρέψης στην ανάπτυξη των φυτών.

Το φως και οι θρεπτικές ουσίες δεν θεωρούνται ενισχυτές, γι’αυτό και δε θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως βιοδιεγέρτες απλά και μόνο επειδή τα φυτά τα χρειάζονται για την ανάπτυξή τους.

Επομένως, ως βιοδιεγέρτες ορίζονται ως προϊόντα των οποίων τα συστατικά δεν είναι απαραίτητα για το φυτό, τα οποία όμως έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις φυσιολογικές διεργασίες του φυτού.

Ωστόσο, εάν δεν ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες του φυτού για φωτισμό, νερό και θρεπτικά συστατικά, η χορήγηση βιοδιεγερτών δε θα μπορούσε να αποδώσει ένα καλύτερο φυτό συγκρινόμενο με ένα φυτό που αναπτύσσεται υπό τις κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης.

ChimicaverdeTagliata

Ένα πολύ καλό παράδειγμα για την κατανόηση της φύσης και του ρόλου των βιοδιεγερτών για τα φυτά είναι να τα παρομοιάσουμε με τα ανθρώπινα σκευάσματα πολυβιταμινών.

Όλοι οι άνθρωποι τα χρειαζόμαστε με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια την καλή υγεία ενός ανθρώπινου οργανισμού. Οι πολυβιταμίνες, όπως και τα ειδικά σκευάσματα δρουν επικουρικά, συντηρώντας και απογειώνοντας έναν ήδη υγιή οργανισμό.

Οι βιοδιεγέρτες μπορεί να φαντάζουν πολλές φορές ως μαγικά φίλτρα, αλλά αυτό είναι αρκετά λανθασμένο, καθώς οι επιπτώσεις των συστατικών τους είναι πραγματικά κατανοητές και αναμενόμενες.

Δυστυχώς, η μυστικότητα που συχνά περιβάλλει τη φύση των ενεργών συστατικών προκαλεί μερικές φορές σύγχυση στον καταναλωτή. Ως αποτέλεσμα είναι η δημιουργία των ένθερμων και μη ένθερμων υποστηρικτών τους.

Ορισμός του βιοδιεγέρτη

Ο ορισμός του βιοδιεγέρτη καθιστά στην ουσία εύκολη την αναγνώριση ενός "γνήσιου και πραγματικού" βιοδιεγέρτη.

Ένας βιοδιεγέρτης λοιπόν, διεγείρει μία ή περισσότερες συνδεδεμένες διαδικασίες μέσα στο φυτό και το δραστικό συστατικό που είναι υπεύθυνο δεν αποτελεί βασικό συστατικό για την επιβίωση του φυτού.

plantbooster1

Από τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να καταλάβει πως ένα σκεύασμα που περιέχει άζωτο και φώσφορο και για κάποιο λόγο δε χαρακτηρίζεται ως λίπασμα,  σαφώς και δεν είναι ένας βιοδιεγέρτης.

Προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των φυτών και έχουν χαρακτηριστεί εσφαλμένα ως βιοδιεγέρτες, μπορεί να είναι εξαιρετικά προϊόντα, αλλά απλά δεν είναι βιοδιεγέρτες.

Όταν κάποιος ψάχνει τον αληθινό βιοδιεγέρτη, τι πρέπει να λάβει υπ’όψιν;

✔ Τα συστατικά του σκευάσματος:

► Πρόκειται για μακροστοιχεία ή μίκροχστοιχεία, ανεξαρτήτως εάν αυτά υφ’ιστανται σε ειδικές μορφές, όπως χηλικές ενώσεις ή EDTA.

► Χρησιμοποιούνται όροι όπως μεταλλικά στοιχεία ή θρεπτικά συστατικά; Τότε μάλλον αναφερόμαστε σε άλλο ένα προϊόν θρέψης , με επιπλέον πρόσθετα.

► Περιέχει το προϊόν πολλές άγνωστες ουσίες; Ένας βιοδιεγέρτης δεν είναι ένα μαγικό φίλτρο, με όσο το δυνατόν πιο περίεργα συστατικά! Ελέγξτε αν οι αξιώσεις που έγιναν για το προϊόν ταιριάζουν με τις ιδιότητες ενός βιοδιεγέρτη.

✔ Ιδιότητες προϊόντος που αναγράφονται στην ετικέτα:

► Εάν το προϊόν αναφέρει στην ετικέτα του το πώς επηρεάζει άλλες διαδικασίες και όχι τις φυσιολογικές διεργασίες του φυτού, τότε δεν αναφερόμαστε σε έναν βιοδιεγέρτη. Τέτοια παραδείγματα είναι η επίδραση του σκευάσματος στην υφή του εδάφους ή στο μέσο καλλιέργειας ή στο ποσοστό της οργανικής ουσία. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα ίσως εξαιρετικό ειδικό σκεύασμα, για παράδειγμα ένα εδαφοβελτιωτικό.

► Εάν υπάρχουν ισχυρισμοί πως διεγείρονται ταυτόχρονα διάφορες μη συνδεδεμένες διεργασίες του φυτού, τότε κάποιες αμφιβολίες θα πρέπει να υπάρξουν.

Πότε είναι συμφέρουσα η εφαρμογή βιοδιεγερτών;

Η απόφαση της εφαρμογής ή όχι των βιοδιεγερτών θα πρέπει να ληφθεί σοφά.

Το γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα συνεπάγονται υψηλότερο κόστος δημιουργεί αμέσως ένα πρότυπο προσδοκίας.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε απογοήτευσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα παρακάτω:

► Η μη σωστή άρδευση της καλλιέργειας

► Η μη σωστή θρέψη

► Μη σωστή αντιμετώπιση προβλημάτων φυτοπροστασίας

Πρώτα διερευνήστε ποιοί είναι οι περιοριστικοί παράγοντες και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις. Αυτό εγγυάται υψηλότερες αποδόσεις.

Θα πρέπει να θεωρήσετε απαραίτητη τη χρήση ενός βιοδιεγέρτη μόνο όταν η καλλιέργειά σας αναπτύσσεται υπό ευνοϊκές συνθήκες και έχει καλή υγεία.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας