Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Ρόδινη αφίδα της μηλιάς: η πιο επικίνδυνη και οικονομικά σημαντικότερη αφίδα

FARMALEARN - Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon
Ρόδινη αφίδα της μηλιάς: η πιο επικίνδυνη και οικονομικά σημαντικότερη αφίδα

Η ρόδινη αφίδα της μηλιάς, Dysaphis plantaginea, θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη και οικονομικά σημαντικότερη αφίδα που βλάπτει τα γιγαρτόκαρπα και κυρίως τη μηλιά.

Είναι ένα ημιμετάβολο, σχετικά μεγαλόσωμο για αφίδα έντομο, με ρόδινο-τεφρό έως σκούρο ιώδες χρώμα.

Τα ανήλικα άτομα μοιάζουν με τα ενήλικα, είναι βέβαια άπτερα και μικρότερα σε μέγεθος. Τα αυγά είναι αρχικά ανοιχτοκίτρινα αλλά αργότερα γίνονται σκούρα.

Είναι μεταναστευτικό, ολοκυκλικό είδος και διαχειμάζει ως χειμερινό αυγό στο φλοιό κοντά στη βάση των οφθαλμών ή σε σχισμές του φλοιού του κορμού ή των κλάδων των δέντρων.

Νωρίς την άνοιξη αναπτύσσει πυκνές αποικίες στις ροζέτες των εκπτυσσόμενων φύλλων και των ταξιανθιών και αργότερα στην κάτω επιφάνεια των νεαρών φύλλων και τους καρπούς.

Την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου παράγονται πτερωτά άτομα που μεταναστεύουν και δημιουργούν αποικίες στο δευτερεύοντα ξενιστή της αφίδας, που είναι είδος του γένους Plantago και νωρίς το φθινόπωρο πτερωτά αρσενικά και θηλυκά επιστρέφουν στα δένδρα, ζευγαρώνουν και δίνουν τα χειμερινά αυγά που θα διαχειμάσουν.

Η προσβολή οδηγεί σε συστροφή έως καρούλιασμα, παραμόρφωση και χλώρωση των φύλλων τα οποία κιτρινίζουν και καφετιάζουν και τελικά ξηραίνονται. Προσβεβλημένοι βλαστοί και νεαρά καρπίδια παραμορφώνονται και αναστέλλεται η ανάπτυξή τους, αλλά οι καρποί ακόμα κι αν δε προσβληθούν λερώνονται από τις άφθονες μελιτώδεις εκκρίσεις των αφίδων και από την καπνιά που αναπτύσσεται δευτερογενώς και γίνονται μη εμπορεύσιμοι ή πολύ μειωμένης εμπορικής αξίας. Σοβαρή προσβολή των δένδρων επηρεάζει αρνητικά τη βλάστηση και την παραγωγή και του επόμενου έτους.

Η παρακολούθηση του πληθυσμού γίνεται με παρατηρήσεις και δειγματοληψίες νεαρών βλαστών από νωρίς την άνοιξη για παρακολούθηση της εγκατάστασης και ανάπτυξης των αποικιών.

Γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος 10 βλαστικών οργάνων σε κάθε ένα από 10 τυχαία δέντρα και εάν βρεθούν πάνω από 2 άτομα συνιστάται, σύμφωνα με τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις, επέμβαση με κάποιο αφιδοκτόνο σκεύασμα.

Κρίσιμα στάδια για χημική καταπολέμηση είναι τα χειμερινά (διαπαύοντα) αυγά και τα άπτερα άτομα.

Καλλιεργητικά μέτρα

Επίσης στην αντιμετώπιση του εντόμου βοηθά το κατάλληλο κλάδεμα διαμόρφωσης που επιτρέπει στα ψεκαζόμενα εντομοκτόνα να φθάνουν σε όλα τα σημεία της κόμης, η ισορροπημένη αζωτούχος λίπανση και άρδευση, η αποκοπή και καύση των σοβαρά προσβεβλημένων βλαστών και κυρίως των «λαίμαργων» φυλλοφόρων καθώς και η προστασία των φυσικών εχθρών.


Τρόποι καταπολέμησης

Καλλιεργητικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα καλλιεργητικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ

Χημικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα  Χημικά μέτρα αντιμετώπισης  πατώντας ΕΔΩ

Βιολογικά μέτρα

Διαβάστε περισσότερα για τα Βιολογικά μέτρα αντιμετώπισης πατώντας ΕΔΩ 


 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της Ελιάς και άλλες καλλιέργειες επισκεφθείτε το FarmaLearn, την Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της Farmacon.

Με κείμενα φυτοπροστασίας, θρέψης/λίπανσης, ψηφιακές φωτογραφίες και οδηγίες εγκατάστασης και διαχείρισης καλλιεργειών βήμα-βήμα.

FARMALEARN icon

Φωτογραφίες

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας